Δικαιολογίες δεν ψάχνει ο Ιβάνοβιτς

Αυτό που μου αρέσει και αναγνωρίζω στον Ντούσκο Ιβάνοβιτς είναι το γεγονός ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί στις απουσίες παικτών. Λίγο – πολύ οι προπονητές συνηθίζουν να επικαλούνται τις ατυχίες, για να δικαιολογήσουν μία κακή εμφάνιση ή μία ήττα.

Στην περίπτωση δε του Παναθηναϊκού, μιλάμε για συνεχείς απουσίες βασικών παικτών. Κάλλιστα θα μπορούσε ο Μαυροβούνιος προπονητής να στέκεται α’ αυτές, να δίνει τροφή για δικαιολογίες, να εξασφαλίζει άλλοθι και γενικά να χαϊδεύει αυτιά. Αρκείται μόνο στο αποτέλεσμα της δουλειά του, που θα εκτιμηθεί συνολικά μεσοπρόθεσμα και όχι με βάση το κάθε αποτέλεσμα.
Για τον Ιβάνοβιτς τα προβλήματα είναι σαν να μην υπάρχουν. Μπορεί για τον κόσμο και τους δημοσιογράφους να υπάρχει διαχωρισμός, αλλά για τον προπονητή του Παναθηναϊκού κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι δηλώσεις του πάντα είναι ρεαλιστικές σαν να αναφέρονται σε πλήρες ρόστερ της ομάδας.

Χθες, για παράδειγμα, αναφέρθηκε στη νοοτροπία και τα 16 λάθη, τα μισά εκ των οποίων έγιναν από πρωτοεμφανιζόμενους παίκτες στην ευρωλίγκα. Κι όμως, αυτό δεν το χρησιμοποίησε σαν ελαφρυντικό, προφανώς γιατί αντιμετωπίζει ισότιμα τους παίκτες τους. Με τον τρόπο του, ακόμη και ο Χαραλαμπόπουλος ή ο Διαμαντάκος που την Τρίτη έπαιζαν στο εφηβικό της ΕΣΚΑ εναντίον της Κηφισιάς και την Παρασκευή στα σαλόνια της ευρωλίγκα, νιώθουν βασικοί και όχι απλώς παίκτες που συμπληρώνουν τη δωδεκάδα.
Το πιο εύκολο πράγμα για τον Ιβάνοβιτς θα ήταν να μιλήσει για την απουσία των δύο ψηλών (Μπατίστα, Μαυροκεφαλίδη), αλλά και για τον τραυματισμό του Διαμαντίδη στο πέμπτο λεπτό, έτσι ώστε να "χρυσώσει"ί κατά κάποιο τρόπο η διαφορά των 22 πόντων από την Φενερμπαχτσέ.
Δικαιολογίες δεν αναζήτησε για μία ακόμη φορά κι αυτό είναι στα υπέρ του.
Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι που μπορεί να φθάσει ο Παναθηναϊκός στην ευρωλίγκα (αν και ο στόχος του να προκριθεί στο Top-16  μάλιστα με άνετο τρόπο επιτεύχθηκε) αλλά το σίγουρο είναι ότι οι νεαροί  Έλληνες παίκτες μαθαίνουν να προπονούνται σκληρά και να σκληραγωγούνται στη πιο δυνατή διοργάνωση της Ευρώπης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για τον Παναθηναϊκό από την παρουσία του Ιβάνοβιτς που δεν αναλώνεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και ανήκει στην κατηγορία των προπονητών εκείνων που έχουν την αύρα του μεγάλου παίκτη και συνεπώς ανεπτυγμένη την αυτοπεποίθηση και όταν φεύγουν από μία ομάδα, έχουν αφήσει κάτι πίσω τους.
ΥΓ. Όσο για τα σενάρια, που τον θέλουν μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη και την απώλεια της διαφοράς, να αποφεύγει τον όμιλο με τον Ολυμπιακό, αυτά δεν πρέπει να τον αποπροσανατολίσουν. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας ομάδας με νέες βάσεις και σταθερό κορμό.