Το αυτονόητο θα θεωρηθεί κατάκτηση

Η Κρήτη φιλοξενεί αύριο (Κυριακή 9/2) τον 39ο τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, ύστερα από εννιά χρόνια και με τους ίδιους αντιπάλους. Τον Παναθηναϊκό και τον Άρη, αλλά με τη διαφορά ότι τώρα

το πανέμορφο και ευρωπαϊκών προδιαγραφών γήπεδο «2 αοράκια» του δίνουν μεγαλύτερη λάμψη, απ΄ ότι τότε το μικρό και ακατάλληλο «Λίντο».

Το στοίχημα για την Ελληνική Ομοσπονδία μπάσκετ είναι να γίνει μία νέα αρχή στο Ηράκλειο, και ον τελικό  θα τον θυμούνται όλοι ως μία γιορτή και όχι για ως μέρα ντροπής, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια με αντιπάλους τους «αιωνίους». Δηλαδή το αυτονόητο ζητάμε (αυτό που όλη η Ευρώπη το χαίρεται) και το έχουμε αναγάγει σε επιχείρηση για τις …ειδικές δυνάμεις.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ Τ. Τσαγκρώνης αναλώθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στα μέτρα που έχουν παρθεί. Κατά τα λεγόμενά του τα 10 χιλιάδες εισιτήρια έχουν διατεθεί στην  τοπική κοινωνία και οι φιναλίστ δεν έχουν πάρει ούτε ένα. Η ΕΟΚ θέλει έναν τελικό χωρίς τους οργανωμένους, έναν τελικό που δεν θα μετατραπεί σε πάρτι ασχημιών από 150 «εκλεκτούς» ένθεν κακείθεν. Και όπως εύστοχα παρατήρησε ο Αργύρης Πεδουλάκης «έχουμε φτάσει στο σημείο να εκλιπαρούμε να μην γίνουν επεισόδια επειδή υπάρχει κίνδυνος τιμωρίας των ομάδων και δεν λέμε ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσει τη ζωή του κάποιος». Ο προπονητής του Παναθηναϊκού μίλησε και για την έλλειψη παιδείας και σεβασμού, αλλά  υπάρχει και έλλειψη βούλησης από τις ίδιες τις διοικήσεις των ομάδων για την εξαφάνιση του φαινομένου.

Σχήμα οξύμωρο από την μία να προωθείται το μάρκετινγκ από τις ομάδες και από την άλλη «απαγορεύεται η είσοδος σε όσους φέρουν διακριτικά των ομάδων». Δηλαδή σ΄ ένα αγόρι ή ένα κορίτσι που θα φοράει για παράδειγμα τη φανέλα του Διαμαντίδη, δεν θα επιτρέπεται να πλησιάσει στο γήπεδο;  Ή μήπως οι φίλαθλοι πριν πάνε στο γήπεδο θα πρέπει να σκεφθούν και τι χρώμα θα πρέπει να είναι τα ρούχα τους. Γιατί ένα πράσινο ή κίτρινο μπουφάν, πουλόβερ, πουκάμισο, μπορεί να θεωρηθεί «διακριτικό».

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην Κρήτη θα γίνει μία νέα αρχή και αυτή τη φορά να μιλάμε για την ωραία ατμόσφαιρα για το αγωνιστικό μέρος και όχι για τις εικόνες ντροπής των προηγούμενων ετών.