Η αλαζονική Ομοσπονδία

vasilakopoulos tsagronisΤρέχει και δεν φτάνει η Ομοσπονδία του μπάσκετ να βρει νέο τόπο διεξαγωγής του πανελληνίου πρωταθλήματος εφήβων, μετά το "βέτο" που πρόβαλε στον οικοδεσπότη δήμαρχο Ευρώτα και που οδήγησε στη διακοπή της συνεργασίας.

Πιέζουν βλέπετε και οι ημερομηνίες, λόγω των ενδοσχολικών εξετάσεων, των εξετάσεων για πτυχία αγγλικών και των πανελληνίων εξετάσεων που αρχίζουν στις 6 Ιουνίου.

Όλη αυτή η αναστάτωση θα είχε αποφευχθεί, αν η ΕΟΚ δεν εμφανιζόταν τόσο εμμονική και εμπαθής απέναντι σε ορισμένα πρόσωπα και το final -6 θα ξεκινούσε κανονικά αυτή την εβδομάδα. Τώρα παραμένει εκτεθειμένη απέναντι στις ομάδες που έχουν προκριθεί, στους παίκτες και τους γονείς που δεν γνωρίζουν και αγχώνονται για το πως θα συνδυαστούν εξετάσεις και μπάσκετ, μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια. 

Κι όλα αυτά προκλήθηκαν για ένα "καπρίτσιο", για μία επίδειξη δύναμης αυτών που καυχώνται το "we are the basketball" και γυρνούν την πλάτη στην ιστορία.

Τι καλά που θα ήταν, αντί να αναλώνεται η Ομοσπονδία μπάσκετ σε ανακοινώσεις για την αναβολή του πανελληνίου πρωταθλήματος εφήβων στη Σκάλα Λακωνίας, αντί να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να επιρρίπτει –όπως συνηθίζει – τις ευθύνες αλλού, θα αρκούσε μία λιτή δήλωση, που θα ήταν και αποστομωτική. Να διαψεύσει δηλαδή τους ισχυρισμούς ότι η αντίδρασή της (να αλλάξει τόπο διεξαγωγής), οφειλόταν στο γεγονός ότι ο δήμαρχος Ευρώτα ήθελε να βραβεύσει τον Παναγιώτη Γιαννακη και τους αδελφούς Τάκη και Κώστα Πετρόπουλο. Μάλιστα μέσα στο πνεύμα των ημερών Αγάπης, που οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να συμφιλιωθούν μεταξύ τους και να γαληνέψουν μέσα τους, η ευκαιρία δεν θα έπρεπε να χαθεί: 

«Αν είναι δυνατόν να μη θέλει η Ομοσπονδία να βραβευτούν δικά της παιδιά, που έχουν προσφέρει τόσα πολλά για δεκαετίες στο μπάσκετ. Είναι λυπηρό να υποστηρίζεται από διάφορους ότι δεν θέλαμε να βραβευτούν ο Γιαννάκης και οι αδελφοί Πετρόπουλοι, τη στιγμή μάλιστα που σε δύο μήνες γιορτάζουμε τα 30 χρόνια του Ευρωμπάσκετ». 

Κάτι τέτοιο αν έβγαζε προς τα έξω η Ομοσπονδία με τον πρόεδρό της Γιώργο Βασιλακόπουλο, αφενός θα έδειχνε την μεγαλοψυχία της και αφετέρου θα διέψευδε τον δήμαρχο.

Αλλά ούτε λέξη για την ταμπακιέρα. Γιατί οι δύο ανακοινώσεις της ΕΟΚ που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της, αποσιωπούν και σκεπάζουν την πραγματική αλήθεια. Που δεν είναι άλλη απ΄ αυτή που επικαλείται ο δήμαρχος Ευρώτα.  

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Ομοσπονδία ενοχλείται από αποφάσεις προέδρων ομάδων να βραβεύσουν τον Παναγιώτη Γιαννάκη και απαιτεί να μην υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι θα πάψουν αυτές να τυγχάνουν της υποστήριξής της.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης, δεν είχε να φοβηθεί τίποτα και δεν υπέκυψε στις πιέσεις. Έμεινε συνεπής στην απόφασή του. Εκτεθειμένος θα ήταν αν την ανακαλούσε και διαμήνυε στους ήδη προσκεκλημένους του: «συγνώμη, δεν θα σας βραβεύσουμε τελικά…».

Στην προσπάθειά της η ΕΟΚ να μη δώσει διαστάσεις και να περάσει στα ψιλά το θέμα της αναβολής, υπέπεσε στο πρώτο λάθος όταν ανακοίνωσε ότι «λόγω εκτάκτου προβλήματος (ποιο ήταν αυτό το έκτακτο πρόβλημα;) αποφασίστηκε η αναβολή του πρωταθλήματος, καθώς δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις;». Συγνώμη, αλλά την τελευταία στιγμή οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας διαπιστώνουν ότι δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις; Δεν θα έπρεπε να αναφερθούν ποιες ήταν αυτές;

Όταν οι πραγματικοί λόγοι βγήκαν στην επιφάνεια, με τον δήμαρχο Γιάννη Γρυπιώτη να καταγγέλλει ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την αναβολή την ΕΟΚ, η τελευταία ξεσπάθωσε εναντίον του με μία δεύτερη ανακοίνωση. Θεώρησε συκοφαντικά τα όσα ισχυρίστηκε ο δήμαρχος (σημειωτέον ήταν ο ίδιος που ανέλαβε να διοργανώσει το 2013 το πανελλήνιο πρωτάθλημα νεανίδων) και αποποιούμενη κάθε ευθύνη, «πάτησε» πάνω στο φάξ που έστειλε ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου. Ο άνθρωπος γνωστοποιούσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αναλαμβάνει τα έξοδα και ρωτούσε αν θα αποδεσμευτούν τα δωμάτια από την ΕΟΚ.
Αυτό για την Ομοσπονδία θεωρήθηκε ανακολουθία από την πλευρά του δημάρχου, κατηγορώντας ότι αυτός είναι υπεύθυνος για την αναβολή.  

Μα, ο Γιάννης Γρυπιώτης είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι: «Είναι πρωτοφανές στον οικοδεσπότη που επιχορηγεί την τελική φάση του 44ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Εφήβων να επιβάλλεις με αυταρχικό και τελεσίδικο τρόπο, απαγορευτικούς όρους για το εάν και ποιους ο Δήμος Ευρώτα θα βραβεύσει και μάλιστα εντός των χρονικών  ορίων του τελετουργικού προγράμματος.

Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να συνδιοργανώσουμε το 44ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Εφήβων με μια  Ομοσπονδία που επιχειρεί να θέσει – για τους δικούς της λόγους – απαγορευτικούς όρους (μη βραβεύσεις) στην Ευρωπαϊκή Πόλη των Σπορ, που είναι ο Δήμος Ευρώτα για το έτος 2017». Επομένως, λογικό ήταν να  προχωρήσει στην ακύρωση των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει. 

Ακολούθησε την επομένη η διαρροή του «non paper», που  ανέφερε ότι Παναγιώτης Γιαννάκης, μετά τις εξελίξεις αυτές, δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις. Χρησιμοποιήθηκε το όνομά του, για να σχηματιστούν εντυπώσεις σε βάρος του. Αν δεν παραστεί στην εκδήλωση, θα θεωρηθεί ότι φοβήθηκε να πάει κόντρα στην Ομοσπονδία, ενώ αν δώσει το παρών του θα σημαίνει ότι ενήργησε ενάντια στον πρόεδρο

Από τη στιγμή όμως που ο Γιαννάκης υποσχέθηκε ότι θα πάει στη Σκάλα Λακωνίας, η απόφασή του δεν αλλάζει και θα είναι εκεί αύριο (Τετάρτη), μαζί με τους επίσης τιμώμενους Πατρινούς Τάκη και Κώστα Πετρόπουλο.

Και το ερώτημα παραμένει. Τι είναι αυτό που θα πείραζε τους παράγοντες της Ομοσπονδίας να δουν οι έφηβοι από κοντά τον Παναγιώτη Γιαννάκη, τον Κώστα Πετρόπουλο ή κάποιο άλλον; Μήπως επειδή όλοι θα ασχολούνταν με αυτούς και φοβήθηκαν μήπως το προεδρείο χάσει την ευκαιρία των απονομών;

Να λοιπόν μία καλή ιδέα για συζήτηση στο τραπέζι, που θα δείξει ότι όντως η Ομοσπονδία και ο πρόεδρός της είναι απαλλαγμένοι από τέτοιου είδους «κολλήματα» και δεν… βγάζουν «καντήλες» στο άκουσμα του ονόματος του Παναγιώτη Γιαννάκη ή του Νίκου Γκάλη.

Με την ευκαιρία της επετείου των 30 χρόνων του Ευρωμπάσκετ ’87, ας κληθούν από την ΕΟΚ να παραστούν στα πανελλήνια πρωταθλήματα εφήβων και παίδων, παίκτες της ομάδας εκείνης. Ευκαιρία να γνωρίσει η νέα γενιά αυτούς που έφτασαν το μπάσκετ τόσο ψηλά. Και συγχρόνως να δοθεί μία ξεχωριστή λαμπρότητα σ’ αυτές τις διοργανώσεις, με ανάλογο αντίκτυπο και στις τοπικές κοινωνίες που θα τις φιλοξενήσουν.

Τουλάχιστον, από σήμερα που αρχίζουν οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις στα πλέι οφ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και το ενδιαφέρον όλων θα είναι στραμμένο στην προσπάθεια του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού για συμμετοχή στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης, η ΕΟΚ θα μπορεί ανενόχλητη να προγραμματίσει ανενόχλητη κάτι καλό και εποικοδομητικό.