"...είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα"

iliopoulos2

Το γεγονός ότι οι διεθνείς παίκτες του Παναθηναϊκού αποφάσισαν (και είναι προς τιμή τους) να τεθούν στη διάθεση της Εθνικής ομάδας για τον αγώνα με το Ισραήλ την προσεχή Δευτέρα στο Ηράκλειο, είναι μία κίνηση που επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Αρκεί μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαπιστώσει κάποιος την αναστάτωση που προκλήθηκε στους οπαδούς των «αιωνίων», χωρίζοντας τους διεθνείς, κατά το δοκούν, σε καλά και κακά παιδιά.

Δυστυχώς, η χρησιμοποίηση και ο εμπαιγμός της Εθνικής ομάδας στην οπαδική αντιπαράθεση, είναι ό, τι χειρότερο για την «επίσημη αγαπημένη» και κάτι τέτοιο δεν το έχει ανάγκη. Με το να βρίσκονται οι παίκτες στη μέση της "κόκκινης" και "πράσινης" παράνοιας, είναι κάτι που θα διαβρώσει περισσότερο τον οργανισμό της και οι συνέπειες θα φανούν προσεχώς. Γιατί η ζωή της Εθνικής ομάδας δεν τελειώνει σε ένα τουρνουά.

Η δε Ομοσπονδία δεν θα πρέπει να πέσει στην οπαδική παγίδα. Οφείλει πρωτίστως να κοιτάξει το συμφέρον της Εθνικής ομάδας και όχι την επικοινωνιακή αντιπαράθεση των «αιωνίων» που θα ξεσπάσει έτσι κι αλλιώς, μετά τους αγώνες, με το θέμα των τιμωριών ή όχι.

Όπως τώρα, που προθυμοποιούνται οι Καλάθης, Βουγιούκας, Αντετοκούνμπο να τεθούν στη διάθεση της Εθνικής ομάδας, το ίδιο μπορεί να συμβεί και το Φεβρουάριο με τους παίκτες του Ολυμπιακού, που ενδέχεται να πουν το «ναι» (παρά την αρχική δήλωσή τους), για τον εντός έδρας αγώνα με την Μ. Βρετανία (25/2). Θα έχουν παίξει στις 22 με τη Βαλένθια στο ΣΕΦ, άρα θα είναι διαθέσιμοι μετά από τρεις ημέρες.

Αντίθετα, ανήμερα του αγώνα με την Εσθονία, στις 23 Φεβρουαρίου, ο Παναθηναϊκός παίζει στην Μόσχα με τη Χίμκι και εκ των πραγμάτων οι διεθνείς δεν θα μπορούν να παίξουν με την Εθνική ομάδα.

Η «αλά καρτ» συμμετοχή των παικτών της Ευρωλίγκα, είναι και θέμα προπονητή. Όλοι καταλαβαίνουν σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, ενώ κάλλιστα όλα αυτά θα μπορούσαν να ξεκαθαριστούν έγκαιρα, αν όλοι ήθελαν να βρεθεί μία λύση στο μπάχαλο που επικρατεί ερήμην των παικτών (των πραγματικών πρωταγωνιστών), από την κόντρα μεταξύ FIBA – Euroleaque.

Όπως έκαναν για παράδειγμα οι Γάλλοι. Έβαλαν κάτω τις ημερομηνίες και οι διεθνείς δήλωσαν σε ποιους αγώνες της Εθνικής δεν επηρεάζονται από τις υποχρεώσεις τους στην ευρωλίγκα και δήλωσαν ότι μπορεί ο Ομοπονδιακός προπονητής να τους υπολογίζει.

Τόσο απλά…

Ούτε καχυποψίες, ούτε απειλές, ούτε εξυπνάδες για το ποιος θα μπει στο μάτι του άλλου, ούτε υπολογισμοί για τους αγώνες που θα παίξουν οι σύλλογοι χωρίς τους διεθνείς, στην περίπτωση που τιμωρηθούν από την Ομοσπονδία.

Πάντως, από τη στιγμή που δεν έχουν κληθεί οι παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού από τον Ομοσπονδιακό προπονητή για τους δύο προσεχείς αγώνες με Μ. Βρετανία και Ισραήλ, καμία τιμωρία δεν πρόκειται να επιβληθεί.

ΥΓ1. Αλήθεια, η FIBA που κόπτεται για την ανάπτυξη του μπάσκετ και την ανάδειξη νέων παικτών, γιατί δεν χρησιμοποιεί αυτούς τους προκριματικούς αγώνες σαν μία ευκαιρία να παρουσιάσει την παραγωγική διαδικασία της, με τη συμμετοχή παικτών κάτω των 22 ετών; Αυτός είναι άλλωστε ο πραγματικός της ρόλος και όχι η προσπάθειά της να υποβαθμίσει μία αναμφισβήτητα πετυχημένη διοργάνωση που διαρκώς εξελίσσεται και εκ των πραγμάτων αδυνατεί να την ανταγωνιστεί.

ΥΓ2. Η FIBA επανέφερε τους προκριματικούς αγώνες Εθνικών ομάδων εν μέσω αγωνιστικής περιόδου, όταν η ίδια τους κατάργησε το 2003. Και μάλιστα επί προεδρίας Γιώργου Βασιλακόπουλου στη FIBA Europe. Δική του ήταν η απόφαση να σταματήσουν οι (λόγω έλειψης ενδιαφέροντος) μεμονωμένοι αγώνες και μάλιστα υπήρχε και η έντονη αντίδραση της Γερμανικής Ομοσπονδίας που ήθελε να συνεχιστεί το καθεστώς αυτό με τους προκριματικούς, γιατί  διαφορετικά θα έχανε τη χορηγία που είχε συμφωνήσει με μεγάλη βιομηχανία παραγωγής μπύρας. Τώρα ο πρόεδρος της ΕΟΚ δηλώνει υπέρμαχος της επαναφοράς των «παραθύρων»...