Αστείες δικαιολογίες, φτηνά επιχειρήματα

oaka

Από τη μία η μουσουλμανική μειονότητα, από την άλλη τα αγροτικά μπλόκα, που …αναγκάζουν την ΕΟΚ να απορρίψει ως έδρα του τελικού κυπέλλου την Ξάνθη και τη Λάρισα, οδηγούμαστε δια της ατόπου απαγωγής, στο ΟΑΚΑ. Αυτή είναι και η πραγματική επιθυμία της Ομοσπονδίας. Ας μην κρυβόμαστε. Απλώς οδηγεί τα πράγματα προς τα εκεί, βάζοντας μπροστά τα σωματεία και την αστυνομία.

Τα πράγματα είναι απλά. Η ΕΟΚ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και θέλει απ’  αυτό τον τελικό να πάρει μια βαθιά ανάσα. Το ΟΑΚΑ με τη χωρητικότητά του προσφέρεται για καλές εισπράξεις, ενώ θα υπάρχει και η άνεση για να γίνει και το παιχνίδι των προσκλήσεων, που πάντα εξάπτει  τους διοικούντες.

Ποιος ο λόγος, λοιπό, να μην ανακοινώσει από την αρχή ως έδρα του τελικού το ΟΑΚΑ και να εισπράξει και τα εύσημα ότι για πρώτη φορά φρόντισε να ορίσει έγκαιρα το γήπεδο, όπως γίνεται άλλωστε σε όλο τον κόσμο, χωρίς να περιμένει ποιες ομάδες θα φθάσουν στον τελικό;  

Όλες αυτές οι αστείες δικαιολογίες που ακούγονται, απαξιώνουν ακόμη περισσότερο τον έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμένο θεσμό και αναδεικνύουν την αναξιότητα της ΕΟΚ να  διοργανώσει έναν αγώνα, που ανήκει στη δική της δικαιοδοσία.

Και μέσα σ’ αυτό το μπάχαλο που παρατηρείται, με την παράθεση των επιχειρημάτων και την (με απίστευτο τρόπο) απλουστοποίηση της πραγματικότητας, να υποστηρίζεται κιόλας ότι σωστό είναι μόνο αυτό που πράττει η Ομοσπονδία. Ό, τι άλλο ακούγεται και λέγεται, είναι εκ του πονηρού.

Από την μία, ο πρόεδρος Γιώργος Βασιλακόπουλος επικαλείται την αστυνομία. Υποστηρίζει ότι αυτή πρέπει να δώσει την έγκρισή της για το γήπεδο που θα παρέχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και από την άλλη, αποκλείει η ίδια η Ομοσπονδία, για τους δικούς της λόγους, την περίπτωση της Ξάνθης. Εκεί δεν ζητείται  η γνώμη της αστυνομίας;

Επιμένει επίσης, ότι ο τελικός πρέπει να ορίζεται την τελευταία στιγμή και φέρνει ως παράδειγμα «αν αντίπαλοι ήταν ο ΠΑΟΚ και ο Άρης θα πηγαίναμε στην Πάτρα ή στην Καλαμάτα;». Ναι, κ. πρόεδρε. Γιατί να μην πάτε στην Πάτρα ή στην Καλαμάτα; Ο τελικός του κυπέλλου είναι, παντού, μια γιορτή και δεν θεωρείται αγώνας πρωταθλήματος. Αξίζει λοιπόν αυτή η γιορτή να διοργανώνεται οπουδήποτε και να τη χαίρονται και άλλες πόλεις. Αυτό ισχύει σ΄ όλο τον κόσμο και ακολουθείται απ΄όλες τις Ομοσπονδίες, που επιλέγουν και ανακοινώνουν τους τελικούς ένα χρόνο νωρίτερα. Δεν περιμένουν την τελευταία στιγμή να αποφασίσουν, ανάλογα με την εντοπιότητα των ομάδων. Παντού υπάρχει προγραμματισμός και  προεργασία μηνών, μαζί  με τις διοικήσεις των ομάδων, για να μετατραπεί ο τελικός σε γιορτή και όχι σε αγγαρεία, που πρέπει να φύγει όπως-όπως από πάνω μας. 

Χρησιμοποιήσατε και τη λέξη «δυστυχώς», στην άρνηση του ΣΕΦ. Μα είναι δυνατόν τελευταία στιγμή να απαιτείτε να σας δώσουν κάποιο γήπεδο, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι, πιο προνοητικοί να το έχουν «κλείσει» νωρίτερα;

Και τέλος, αυτούς τους προπονητές των ομάδων, που είναι οι μόνοι που δουλεύουν μεθοδικά και πάνω σε πλάνο, τους σκέφτεστε καθόλου; Που δεν ξέρουν πού και πότε θα παίξουν και πώς να προετοιμάσουν τις ομάδες τους; Μπορεί να σας φαίνονται απλά και ανούσια αυτά, αλλά γι’ αυτούς και η παραμικρή λεπτομέρεια έχει σημασία.

Δεν πρέπει,  για παράδειγμα, ο Δημήτρης Πρίφτης να καταστρώσει το πρόγραμμα της ομάδας του, όταν στις 15 του μήνα παίζει στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό και στις 21 αναχωρεί για το Στρασβούργο, όπου αγωνίζεται ο Άρης την επόμενη για τη διοργάνωση της FIBA;  Έχει σημασία να γνωρίζει αν θα αγωνιστεί 18 ή 19 στον τελικό, όπως και το πού θα γίνει αυτός, έτσι ώστε να προγραμματιστούν οι προπονήσεις και οι μετακινήσεις.

Πάλι καλά που εκείνο το Σαββατοκύριακο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το All Star του ΝΒΑ και να νιώθουμε υπερήφανοι  παρακολουθώντας τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στην παρθενική του εμφάνιση.