Πρωτοφανής μεθόδευση!

Ό,τι μπορούσε έκανε στη Μόσχα η Ευρωλίγκα για να χάσει ο Παναθηναϊκός και να αποτραπεί συνύπαρξη Ρεάλ και Μπαρτσελόνα στον ίδιο όμιλο του Top 16! Από τις αστείες δικαιολογίες που επικαλέστηκε για την εσπευσμένη έναρξη του αγώνα, παρότι οι "πράσινοι" δεν είχαν κάνει προθέρμανση, μέχρι τα απαράδεκτα σφυρίγματα των διαιτητών. Καθησυχαστικές οι πρώτες εκτιμήσεις για Σχορτσανίτη. Ποιοι είναι οι αντίπαλοι στο Top 16.

Ο Σχορτσανίτης ήταν άτυχος, αφού τραυματίστηκε με το που μπήκε στον αγώνα της Μόσχας και δεν μπόρεσε να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό, όμως είναι πιθανόν αυτός ο τραυματισμός να συνέβη για καλό του! Το πρόβλημα του Σόφο ήταν ένα αιμάτωμα στο πέλμα, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από τον αγώνα με τον ΚΑΟΔ και τον είχε κρατήσει εκτός δράσης για μερικές ημέρες.

Όταν επέστρεψε το αιμάτωμα αυτό είχε υποχωρήσει, δεν είχε όμως εξαφανιστεί, καθώς είχε προτιμηθεί τότε να ακολουθηθεί συντηρητική αγωγή και όχι επέμβαση, που θα τον κρατούσε αρκετό καιρό εκτός προπονήσεων και αγώνων. Στη Μόσχα οι πόνοι επέστρεψαν και οι γιατροί εκτίμησαν σε πρώτη φάση πως αυτό συνέβη επειδή το αιμάτωμα έσπασε. Κάτι που αν έχει συμβεί, είναι καλό, διότι μετά τη θεραπεία στην οποία θα υποβληθεί, ο Σόφο θα απαλλαγεί οριστικά από αυτό το πρόβλημα.

Βέβαια, υπάρχει περίπτωση το αιμάτωμα να μην έχει σπάσει και να χρειαστεί νέος γύρος συντηρητικής αγωγής, που θα ενέχει πάντα τον κίνδυνο υποτροπής, όπως συνέβη το βράδυ της Πέμπτης. Αλλά αυτό θα ξεκαθαριστεί από τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας, στην οποία υποβλήθηκε ο διεθνής σέντερ το μεσημέρι της Παρασκευής, αμέσως μετά την άφιξη της αποστολής από τη Μόσχα.

Οργανωμένο σχέδιο και (άλλοι) τραυματισμοί!

Η υποτροπή στον τραυματισμό του Σχορτσανίτη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ελλιπή προθέρμανση που έκανε η ομάδα πριν από το τζάμπολ. Ο λόγος ήταν η κυκλοφοριακή συμφόρηση που επικρατούσε το βράδυ της Πέμπτης στους δρόμους γύρω από το γήπεδο της Κίμκι και η οποία ανάγκασε το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή του Παναθηναϊκού να διανύσει την απόσταση από το ξενοδοχείο στο γήπεδο σε δύο ώρες, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν χρειάζονται παραπάνω από 20 λεπτά!

Οι "πράσινοι" έφτασαν λίγο πριν από την προγραμματισμένη ώρα του τζάμπολ στο γήπεδο, αλλά όταν ζήτησαν από τον κομισάριο και τους διαιτητές να καθυστερήσουν την έναρξη προκειμένου να κάνουν σωστή προθέρμανση, εκείνοι ουσιαστικά αρνήθηκαν! Και το παιχνίδι άρχισε στις 7.10 αντί για τις 7.00, ο δε Παναθηναϊκός είχε προλάβει να κάνει όλα κι όλα 10 λεπτά προθέρμανση! Ως δικαιολογία κομισάριος και διαιτητές επικαλέστηκαν την ανάγκη ο συγκεκριμένος αγώνας να διεξαχθεί ταυτόχρονα με την αναμέτρηση Φενερμπαχτσέ-Καντού, επειδή από τα αποτελέσματά τους υποτίθεται ότι θα κρινόταν η τελική κατάταξη του ομίλου!

Αυτό ήταν μόνο εν μέρει σωστό. Διότι η αλήθεια είναι πως για τον Παναθηναϊκό ήταν παντελώς αδιάφορο το αποτέλεσμα του αγώνα στην Κωνσταντινούπολη, αφού σε κάθε περίπτωση είτε πρώτος θα έβγαινε είτε τρίτος, για τη δε Κίμκι είχε σημασία, αλλά μόνο αν έχανε, οπότε με νίκη της Φενερμπαχτσέ θα τερμάτιζε τέταρτη. Συνεπώς το κίνητρό της για να... μη χάσει ήταν δεδομένο. Άλλωστε, αν ήθελαν οι διοργανωτές της Ευρωλίγκας να είναι απόλυτα συνεπείς ως προς την αρχή της διαφάνειας των αποτελεσμάτων, θα έπρεπε να ορίσουν και τον αγώνα της Ρεάλ με την Ολίμπια, που επίσης έπαιζε ρόλο στην κατάταξη της πρώτης τετράδας, την ίδια ώρα με τους άλλους δύο και όχι τρεις ώρες αργότερα!

Αυτή η πρωτοφανής μεθόδευση σε συνδυασμό με τα σφυρίγματα των διαιτητών, ειδικά στο τελευταίο λεπτό οπότε έγινε "σφαγή", έδωσαν το δικαίωμα στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού να μιλούν, ανεπισήμως φυσικά και με μπόλικη διάθεση ειρωνείας, για "οργανωμένο σχέδιο". Ο λόγος μάλλον προφανής. Η Ευρωλίγκα δεν ήθελε επ' ουδενί όμιλο στο Top 16 με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα μαζί και ένας τρόπος υπήρχε για να αποτραπεί στα σίγουρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο: να χάσει ο Παναθηναϊκός. "Φανταστείτε τι θα γινόταν αν κρινόταν πρόκριση σε αυτό το παιχνίδι", έλεγαν.

Το χειρότερο πάντως για τον Παναθηναϊκό ήταν πως αυτή η σπουδή των διοργανωτών να αρχίσει άρον άρον το παιχνίδι και η ελλιπής προθέρμανση προκάλεσε κι άλλα προβλήματα εκτός από αυτό του Σχορτσανίτη. Με ενοχλήσεις επέστρεψαν στην Αθήνα οι Τσαρτσαρής, Λάσμε και Διαμαντίδης, ωστόσο εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να έχουν κάτι σοβαρό και εκτός απροόπτου θα αγωνιστούν και οι τρεις την Κυριακή στην Καβάλα.

Ολυμπιακός ή Ζαλγκίρις;

Όσον αφορά τώρα τους αντιπάλους του Παναθηναϊκού στο Top 16, μία μόνο εκκρεμότητα υπάρχει. Ποια εκ των Ολυμπιακού ή Ζαλγκίρις θα συμπληρώσουν την οκτάδα του πρώτου ομίλου. Αν η Ζαλγκίρις νικήσει την Τσεντεβίτα, θα είναι αυτή η όγδοη ομάδα του ομίλου, αν όμως χάσει και ο Ολυμπιακός νικήσει το Μιλάνο, τότε θα έχουμε για πρώτη φορά σε τόσο πρώιμη φάση σύγκρουση "αιωνίων" στην Ευρωλίγκα. Οι άλλοι έξι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού είναι οι: Ρεάλ, Μάλαγα, ΤΣΣΚΑ, Εφές Αναντολού, Αλμπα και Μπάμπεργκ.