Η ευρωλίγκα δεν σηκώνει μαγκιές

Επιτέλους και μία φορά που μετά από ντέρμπι «αιωνίων» μιλάμε μόνο για μπάσκετ και το αγωνιστικό μέρος δεν περνάει σε δεύτερη μοίρα. Δεν το  «καπέλωσαν»  τα επεισόδια, οι κροτίδες, τα λέιζερ, οι εμπρηστικές ανακοινώσεις και δηλώσεις για τη διαιτησία, για την  ΚΕΔ για τον ..Βασιλακόπουλο, για το ..ντοπινγκ.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης, πολύ εύστοχα στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στα «περί κατάρριψης» πολλών συνωμοσιολογικών θεωριών, μετά τον πρώτο ελληνικό «εμφύλιο» της φάσης των 16.  Η πολιτισμένη ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ όμως είναι αυτό που αξίζει ιδιαίτερης μνείας, γιατί απομυθοποίησε την δήθεν βούληση των ΚΑΕ για πάταξη της βίας.

Αποδείχθηκε χθες (20/2) ότι όταν θέλουν οι διοικήσεις, όλα μπορούν να λειτουργήσουν τέλεια. Και μακάρι να κατάλαβαν ότι δεν χρειάζονται αυτούς τους 100, 200 ανεγκέφαλους που χαλούν την ομορφιά των ντέρμπι και μόνο κακό προκαλούν στις ομάδες τους. Μπροστά στο φόβο μιας τιμωρίας, δεν σημειώθηκε το παραμικρό και οι μαγκιές στην ευρωλίγκα δεν περνούν.

Καμία σχέση το πολιτισμένο περιβάλλον που υπαγόρευσε και επέβαλε η ευρωλίγκα, με το μπάχαλο των εγχώριων διοργανώσεων. Αυτό κρατάμε κι αυτό θα θυμόμαστε. Ο αγώνας της Τσικνοπέμπτης αποτελεί πλέον ορόσημο και οδηγό για το πώς πρέπει να είναι οι αγώνες ανάμεσα στις δυο κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Όταν υπάρχουν νόμοι και τηρούνται, το αποτέλεσμα είναι αυτό που χαρήκαμε χθες. Όλα ξεκινούν από τη διοργανώτρια αρχή κι ας παραδειγματιστούν ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ, που για  ό, τι συμβαίνει στις δικές τους διοργανώσεις πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι.
Από αγωνιστικής πλευράς, ο Παναθηναϊκός κατάφερε για μία ακόμη φορά να αναδείξει το πρόβλημα που έχει ο Ολυμπιακός απέναντι σε σετ παιχνίδι και να του κατεβάζει αισθητά τον μέσο όρο της παραγωγικότητάς του. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη βρίσκει το κίνητρο κόντρα στον Ολυμπιακό για να ξεπερνάει δυσκολίες και να τονώνει την αυτοπεποίθησή της. Έχει σταθερό σημείο αναφοράς την άμυνα, αλλά και την ψυχραιμία να φέρεται έξυπνα, να παίζει με το μυαλό των αντιπάλων και να το χαλάει στα κρίσιμα σημεία του αγώνα. Αυτό έγινε και χθες, όταν ανάγκασε τον Ολυμπιακό να ξεφύγει από το πλάνο του και να κυριευτεί από βιασύνη στο τέλος.
Υπάρχει ένας ολόκληρος γύρος ακόμη για να ολοκληρωθεί το «top-16» και όλα είναι ρευστά. Μάλιστα με τις προσθήκες νέων παικτών, η εικόνα θα είναι διαφορετική και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία να δημοσιεύονται σενάρια από τώρα για την εξέλιξη των ομίλων. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο και οι προφητείες στερούνται σοβαρότητας.