- Τάκης Ευσταθίου
- Posted
Η ευρωλίγκα έχει πείσει για την αξιοπιστία της
Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την αξιοπιστία της ευρωλίγκα, λόγω της σεναριολογίας που έχει φουντώσει γύρω από τα «ζευγαρώματα» στα πλέι οφ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η διοργανώτρια αρχή δέχεται μομφή για την …απερισκεψία της να μην ορίζει ίδια ώρα το τζάμπολ των αγώνων, στο φινάλε της κανονικής περιόδου.
Αυτό ξανάγινε προηγούμενες χρονιές και ο Ζόρντι Μπερτομέου είχε αναγκαστεί να πάρει θέση, υποστηρίζοντας ότι η ευρωλίγκα δεν μπαίνει στο παιχνίδι της συνωμοσιολογίας και διέπεται από απεριόριστη εμπιστοσύνη προς τις ομάδες και τους παίκτες. Άλλωστε οποιαδήποτε τροποποίηση στο πρόγραμμα θα έδινε τροφή για υποψίες, όταν αυτό είναι γνωστό από την αρχή της περιόδου και τηρείται ευλαβικά όλα τα χρόνια. Κι έτσι πρέπει να είναι, τη στιγμή που υπάρχουν και οι τηλεοπτικές δεσμευτικές συμφωνίες.
Επειδή στην Ελλάδα όλα είναι στον αέρα και με ανεπτυγμένο τον ιό της καχυποψίας, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να αναπροσαρμόζουμε τον προγραμματισμό αγώνων, έχουμε την απαίτηση να ακολουθούν και άλλοι την δική μας προχειρότητα.
Η ευρωλίγκα για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορηθεί είναι η αξιοπιστία της στιο αγωνιστικό κομμάτι. Αν μη τι άλλο, ως διοργάνωση, έχει πείσει εδώ και χρόνια για αυτό και πολλές φορές καταρρίφθηκαν πρακτικές και σενάρια, που ευδοκιμούν κυρίως εδώ στη χώρα μας.
Προέβλεπαν παλαιότερα οι Κασσάνδρες τη σίγουρη συμμετοχή Τούρκικης ομάδας στο φάιναλ φορ, φορ,λόγω Τούρκικης χορηγίας. Ακόμη και όταν το φάιναλ φορ έγινε το 2012 στην Κωνσταντινούπολη, έψαχναν να βρουν τις άλλες τρεις ομάδες, γιατί θεωρούσαν εξασφαλισμένη τη συμμετοχή μιας εκ των τριών Τουρκικών ομάδων (Φενέρ, Εφές, Γαλατασαράι). Τα προγνωστικά διαψεύστηκαν. Καμία απ΄ αυτές, ούτε καν διεκδίκησε την πρόκριση. Καταποντίστηκαν στο τότε “Top-16”. Από το 2002 που πρωτοεμφανίστηκε η ευρωλίγκα, χρειάστηκαν να περάσουν 13 χρόνια για να εμφανιστεί ομάδα της Τουρκίας στο φάιναλ φορ (η Φενέρ το 2015 στην Μαδρίτη). Ή για να μην πάμε στην υποτιθέμενη… βοήθεια που θα είχαν οι Ισπανικές ομάδες και δη η Ρεάλ με τη Μπαρτσελόνα.
Έτυχε λοιπόν, η τελευταία αγωνιστική να κρίνει τα «ζευγάρια» των πλέι οφ, γιατί κατά τάλλα η οκτάδα είχε ξεκαθαρίσει από τις προηγούμενες εβδομάδες. Από τα χθεσινά αποτελέσματα, αναδείχθηκαν τα δύο πρώτα «ζευγάρια». Η ΤΣΣΚΑ και η Φενέρμπαχτσε με πλεονέκτημα έδρας αντιμετωπίζουν Χίμκι και Μπασκόνια, αντίστοιχα.
Τα άλλα δύο «ζευγάρια» θα προκύψουν και μην απορήσετε με τους «άπιστους Θωμάδες» που θα εμφανιστούν και θα δώσουν τις δικές τους ερμηνείες. Αν νικήσει ο Ολυμπιακός το έκανε για να μην αποκτήσει πλεονέκτημα ο «αιώνιος εχθρός» Παναθηναϊκός. Αν χάσει, το έκανε για να ευνοηθεί ο Παναθηναϊκός σε βάρος της Ρεάλ.
Ό,τι και να γίνει άκρη δεν βρίσκεις. Για τους καχύποπτους, λογικό δεν θα είναι ούτε αν νικήσει ο ελλιπής Ολυμπιακός, αλλά ούτε λογικό θα είναι να κερδίσει η Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ. Λες και μέχρι τώρα στις 30 αγωνιστικές δεν σημειώθηκαν ένα σωρό εκπλήξεις. Ακόμη και χθες, οι αδιάφοροι έπαιξαν για το γόητρό τους και είδαμε τις τελευταίες ομάδες να παίζουν ρυθμιστικό ρόλο.
Η Εφες εκτός έδρας στέρησε την έκτη θέση από την Μπασκόνια, νικώντας την 81-79, η Μπαρτσελόνα επικράτησε της Χίμκι (86-82), που είχε βαθμολογικό κίνητρο, ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε παράταση για να λυγίσει την Αρμάνι, ενώ η Μάλαγα τελείωσε τις υποχρεώσεις της για φέτος με νίκη στην Πόλη επί της πρωταθλήτριας Φενέρ, σε ένα ματς όμως αδιάφορο και για τους δύο. Μέχρι και ο Ερ. Αστέρας για τρία δεκάλεπτα διεκδικούσε τη νίκη στην Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ, που τελικά έφτασε τις 24 νίκες (92-81).
Η ευρωλίγκα πέρυσι και φέτος με το νέο εξουθενωτικό φορμάτ της, έχει δείξει ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο. Όλοι μπορούν να νικήσουν και όλοι μπορούν να χάσουν. Σώνει καλά πρέπει να υπάρχει κάτι μεμπτό για να έχουμε να λέμε;