Όταν... συστήθηκε η αυθεντική Dream Team στη Βαρκελώνη και διέλυσε την Ανγκόλα (vid)

jordan 1 0

Πριν από ακριβώς 30 χρόνια, η εθνική ομάδα των ΗΠΑ αποτελούμενη από τα μεγαλύτερα αστέρια του ΝΒΑ, έδινε τον πρώτο της αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης και έκανε... φύλλο και φτερό την Ανγκόλα κερδίζοντας με το εντυπωσιακό 116-48!

Έως και το 1992 η FIBA είχε βάλει απαγορευτικό στους επαγγελματίες παίκτες του ΝΒΑ να ενισχύουν την εθνική ομάδα της χώρας τους...

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Η.Π.Α. να «κατεβαίνουν» στις διεθνείς διοργανώσεις με κολλεγιόπαιδα, προσπαθώντας να διεκδικήσουν μία διάκριση. Όμως από τη στιγμή που ψηφίστηκε η αλλαγή της εν λόγω νομοθεσίας δίνοντας το δικαίωμα και στους ΝΒΑers να βρεθούν στην εθνική ομάδα της Αμερικής, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης έκανε την εμφάνισή της η καλύτερη ομάδα που πάτησε ποτέ σε παρκέ.

Ο λόγος για την πρώτη και... αυθεντική Dream Team! Με τον Μάικλ Τζόρνταν, τον Μάτζικ Τζόνσον, τον Λάρι Μπερντ, τον Ντέιβιντ Ρόμπινσον, τον Καρλ Μαλόουν, τον Τζον Στόκτον, τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ, τον Σκότι Πίπεν, τον Κλάιντ Ντρέξλερ, τον Κρις Μάλιν, τον Πάτρικ Γιούν και τον... τότε «rookie» από το κολέγιο του Ντιουκ, Κρίστιαν Λέτνερ. Στις 26 Ιουλίου 1992 και πιο συγκεκριμένα στο «Palau Sant Jordi» της Βαρκελώνης, οι ΗΠΑ έδιναν τον πρώτο τους επίσημο αγώνα (σ.σ. είχαν προηγηθεί έξι φιλικά με τον μέσο όρο της διαφοράς πόντων να ήταν 51,5!) με αντίπαλο τους... άτυχους παίκτες της Ανγκόλας!

Το τελικό 116-48 αποτυπώνει στο έπακρο τα όσα συνέβησαν στην επίσημη πρεμιέρα της Dream Team, η οποία είχε προηγηθεί στο πρώτο ημίχρονο με το εντυπωσιακό 64-16! Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ ήταν ο πρώτος σκόρερ με 24 πόντους, ενώ άλλους 19 πόντους είχε σημειώσει ο Καρλ Μαλόουν. Τα εντυπωσιακά νούμερα των ΝΒΑers αποτυπώθηκαν στο φύλλο της στατιστικής έχοντας 41/58 δίποντα (!!) μόλις 2/9 τρίποντα και 28/39 βολές. Επιπλέον είχαν 33 ριμπάουντ, 30 ασίστ, 30 κλεψίματα (!!!) και μόλις 6 λάθη.

ΗΠΑ: Μπάρκλεϊ 24, Μαλόουν 19, Γιούιν 11, Μάλιν 11, Ντρέξλερ 10, Τζόρνταν 10, Μπερντ 9, Λέτνερ 7, Μάτζικ Τζόνσον 6 (10 ασίστ), Πίπεν 5, Ρόμπινσον 4, Στόκτον (δεν αγωνίστηκε).

Δείτε και θυμηθείτε το πρώτο παιχνίδι της Dream Team