- Πορτοκαλί Ιστορίες
- Posted
Η νύχτα που εκτόξευσε το ελληνικό μπάσκετ (vid)
Κυριακή 14 Ιουνίου 1987. Στις 8.02 το απόγευμα, ο Παναγιώτης Φασούλας βιάζεται να πηδήξει στο τζάμπολ απέναντι στον Βλαντιμίρ Τκατσένκο και η πρώτη κατοχή είναι για τους Σοβιετικούς. Ο μεγάλος τελικός του Ευρωμπάσκετ, μόλις που είχε ξεκινήσει...
Ήταν η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Η μεγαλύτερη πρόκληση στα χρονικά. Η αγωνία έσπαγε... κόκαλα. Οι λιποθυμίες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αμέτρητες. Το καρδιοχτύπι δεν είχε προηγούμενο. «Μία χώρα με 8,5 μόνο εκατομμύρια, νίκησε τον κολοσσό των 251 εκατομμυρίων. Είναι πραγματικά η νίκη του Δαυίδ επί του Γολιάθ» έλεγε από το μικρόφωνο της κρατική τηλεόρασης ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος...
Και έτσι ήταν. Η Ελλάδα που δεν είχε πάρει ούτε τη πρόκριση στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ, κατάφερνε το... ακατόρθωτο. Να σκαρφαλώσει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, κερδίζοντας την υπερδύναμη της Σοβιετικής Ένωσης με 103-101 στην παράταση.
Πριν από -ακριβώς- 34 χρόνια! Με τον Νίκο Γκάλη να «φορτώνει» το αντίπαλο καλάθι με 40 πόντους. Με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να δέχεται δύο φορές τα χτυπήματα του γιγαντόσωμου Τσατσένκο. Με τον Λιβέρη Ανδρίτσο να δίνει ανάσα ζωής στέλνοντας το ματς στην παράταση χάρη στην ολύμπια ψυχραιμία του. Με τον Αργύρη Καμπούρη να είναι ο «τίμιος γίγαντας» που χάρισε στην Ελλάδα το τρόπαιο ευστοχώντας σε 2/2 βολές τέσσερα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος.
Ντελίριο. Φρενίτιδα ενθουσιασμού. Ηταν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του παγκόσμιου αθλητισμού. Ηταν η στιγμή που εκτόξευσε το ελληνικό μπάσκετ τόσο σε ομαδικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2), Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10 (2), Φασούλας 12, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8 (1), Ρωμανίδης 3, Φιλίππου.
Σοβιετική Ενωση (Γκομέλσκι): Βάλτερς 23 (4), Μαρτσουλιόνις 16, Χομίτσιους 10, Τσατσένκο 14, Γιοβάισα 17 (4), Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Γκομπόροφ 4, Τιχονένκο, Μπαμπένκο, Παγκράσκιν 8.
Αγνωστες ιστορίες
✓ Περίπου 200 εκατομμύρια δραχμές ήταν τότε το συνολικό πριμ για την εθνική ομάδα! Από αυτά τα χρήματα, η οικογένεια Λάτση είχε προσφέρει 26 εκατομμύρια (13 ονομαστικές επιταγές των δύο εκατομμυρίων, 12 οι παίκτες συν ο προπονητής), η Εθνική Τράπεζα 25 εκατομμύρια, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης 5 εκατομμύρια, άλλα 6 εκατομμύρια η ΓΓΑ, 20 εκατομμύρια η ΕΟΚ, ενώ πρόσφερε και ένα εκατομμύριο η τραγουδίστρια Μαρινέλλα, η οποία -μαζί με τον Γιάννη Πάριο- ακολουθούσε πιστά την ομάδα.
✓ Επίσης στα πριμ συμπεριλήφθηκαν αυτοκίνητα, έπιπλα μπαμπού 300.000 δραχμών, τηλεοράσεις Trinitron τελευταίας τεχνολογίας για εκείνη την εποχή, κρουαζιέρες, παπούτσια, αθλητικά είδη μέχρι και... παιχνίδια για παιδιά των διεθνών!
✓ Η πολιτεία είχε προαναγγείλει μετά τον μεγάλο θρίαμβο ότι θα μοιράσει 80 εκατομμύρια σε 30 νομούς για μπασκέτες, 30.000 μπάλες, 100.000 φόρμες στα σχολεία, όπως επίσης και την κατασκευή κλειστού μπάσκετ στο ΟΑΚΑ χωρητικότητας 20.000 θέσεων. Η ανάπτυξη του αθλήματος μόλις που ξεκινούσε...
✓ Τα εισιτήρια του τελικού είχαν πουληθεί στη μαύρη αγορά ακόμα και... 30.000 δραχμές!
✓ Το βράδυ της 14ης Ιουνίου το 166 δέχθηκε περισσότερες από 400 κλήσεις για καρδιακά επεισόδια...
✓ Λίγοι θυμούνται ότι οι Γκάλης και Γιαννάκης την επόμενη μέρα του θριάμβου πήγαν στο Τελ Αβίβ για να πάρουν μέρος σε ματς της Μικτής Ευρώπης με την εθνική Ισραήλ: «Ο Γκάλης είναι το νούμερο 1 στην Ευρώπη» έλεγε στο αεροδρόμιο ο αείμνηστος Ντράζεν Πέτροβιτς
✓ Μετά τον προημιτελικό με την Ιταλία, οι Νίκος Λινάρδος και Αργύρης Καμπούρης θέλησαν να διασκεδάσουν, αλλά στον δρόμο πέρασαν ένα φανάρι με κόκκινο με αποτέλεσμα να τους σταματήσει η τροχαία. Μόλις αντελήφθησαν οι αστυνομικοί για ποιους πρόκειται, όχι μόνο δεν τους έκοψαν κλήση, αλλά τους ζήτησαν και αυτόγραφο: «Ηταν βαθύ βαθύ πορτοκαλί» τους έλεγε ο Καμπούρης, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει εξαιρετικό ματς.
✓ Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιοι «κόπηκαν» από την τελική 12άδα και έχασαν την ευκαιρία να φορέσουν το χρυσό μετάλλιο στο στήθος; Συγκεκριμένα ήταν οι Νίκος Τσαγκόπουλος, Αργύρης Πεδουλάκης, Κώστας Παταβούκας και Δημήτρης Παπαδόπουλος!