Η μέρα που ο Γκάλης φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο! (pics)

galis veve

Πέρασαν 41 χρόνια από το ντεμπούτο του Νίκου Γκάλη με την Εθνική ομάδα και όλες τις.... διαδικασίες που είχαν κινηθεί για το ελληνικό του διαβατήριο!

Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί πώς θα μπορούσε να ήταν το ελληνικό μπάσκετ εάν ο Νίκος Γκάλης δεν είχε πάρει το αεροπλάνο τον Σεπτέμβριο του 1979 από το Νιου Τζέρσεϊ με προορισμό την Αθήνα. Ενδεχομένως να μην είχαμε ζήσει τίποτε απολύτως. Ενδεχομένως να βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ενδεχομένως να αργούσε πολλά χρόνια να γίνει επαγγελματικό. Ενδεχομένως να μετρούσε απειροελάχιστες επιτυχίες σε σχέση με αυτές που έχει να επιδείξει σήμερα...

Κι αν ο «γκάνγκστερ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ άλλαξε τον ρου της ιστορίας του Άρη, φρόντισε να εκτοξεύσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στις πρώτες θέσεις της Γηραιάς Ηπείρου. Τα πάντα ξεκίνησαν πριν από 39 χρόνια και δη στις 6 Μάιου 1980... (την ίδια ήμερα που γεννιόνταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης!) 

Η Εθνική ομάδα έδινε αγώνες για το Προολυμπιακό τουρνουά εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στη Μόσχα και έπρεπε να ταξιδέψει στο Βεβέ της Ελβετίας. Στην αποστολή είχε συμπεριληφθεί για πρώτη φορά ο... τύπος με το μαλλί-αφάνα. Ο Νίκος Γκάλης. Για την ακρίβεια ο Νίκος Γεωργαλής, δημότης του Τρίλοφου Θεσσαλονίκης. Πώς έγιναν όλα αυτά μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα και μπόρεσε ο Γκάλης να πάρει ελληνική ταυτότητα στα χέρια του και κατ' επέκταση και το διαβατήριο; Τα πάντα έγιναν με τις αστραπιαίες κινήσεις του -τότε- αντιπροέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Άγη Κυνηγόπουλου.

Αν και ο Γκάλης ήταν γιος Ελλήνων, στην κατοχή του είχε μόνο διαβατήριο των ΗΠΑ και έπρεπε να περάσει δύο χρόνια για να μπορέσει να βγάλει ελληνικό και να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Ο Κυνηγόπουλος ωστόσο εκμεταλλεύτηκε τις γνωριμίες του και φρόντισε να «βγάλει» στον μετέπειτα σούπερ σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ελληνικό διαβατήριο.

Πώς; Είχε πάει στον κοινοτάρχη Τριλόφου Θεσσαλονίκης και πήρε ένα... πιστοποιητικό που έλεγε ότι ο Νικόλαος Γεωργαλής είχε γεννηθεί στην εν λόγω Κοινότητα. Στη συνέχεια μετέβη στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να εξασφαλίσει μια βεβαίωση που θα λειτουργούσε ως ταυτότητα και ακολούθως στον -τότε- Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Κώστα Παπαναστασίου για... διαβατήριο μίας χρήσης!

Κάπως έτσι, ο Νίκος Γκάλης μπόρεσε να κάνει το ντεμπούτο με την Εθνική ομάδα στις 6 Μαΐου 1980 και δη στο Προολυμπιακό τουρνουά του Βεβέ απέναντι στην Σουηδία. Ανήμερα της γέννησης του... Δημήτρη Διαμαντίδη!!! Βέβαια η παρθενική του εμφάνιση δεν στέφθηκε με επιτυχία, αφού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα γνώρισε την ήττα με 79-71! Εκείνος πέτυχε τους πρώτους 25 πόντους του με τα «γαλανόλευκα» από τους συνολικά 5.129 σε 168 ματς. Όπερ και σημαίνει 30,53 πόντους κατά μέσο όρο.

ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ ΓΚΑΛΗ

ΣΟΥΗΔΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 79-71

Ημίχρονο: 35-39

ΣΟΥΗΔΙΑ: Άντερσον 4, Νόρντιγκριντ 2, Τέρινς 3, Τάξεν 11, Κάρλσον 20, Ρεχμ 14, Φέλτριχ 19, Σκίτεβαλ 4, Ρούντμπεργκ 2.

ΕΛΛΑΔΑ (Ντουξάιρ): Γιαννάκης 6, Πετρόπουλος 12, Γκάλης 25, Καρατζουλίδης 2, Κοκολάκης 10, Βίδας 6, Κατσούλης 8, Σακελλαρίου 2, Παπαγεωργίου.