Όταν «σήκωσε» το 4ο μέσα στο σπίτι του! (pics, vid)

pao 0

Συμπληρώνονται 14 χρόνια από τη μέρα που ο Παναθηναϊκός έριξε στο καναβάτσο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας έπειτα από έναν... φοβερό τελικό και πανηγύρισε για 4η φορά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην ιστορία του!

 Η 6η Μαϊου δεν είναι τυχαία ημέρα για το ελληνικό μπάσκετ. Βλέπετε, σαν σήμερα ο Νίκος Γκάλης φορά για πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής και ξεκινά το ταξίδι του με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ένα ταξίδι που άλλαξε μία και καλή την ιστορία του μπάσκετ στη χώρα μας. Μερικά χρόνια μετά, στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ο Παναθηναϊκός φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης για 4η φορά μέσα σε 11 χρόνια!

Αντίπαλος του «Τριφυλλιού» η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σ' έναν τελικό όπου ο Θοδωρής Παπαλουκάς λίγο έλειψε να κάνει τους 20.000 φίλους του Παναθηναϊκού να... σωπάσουν κι ο λόγος είναι πως ο «Τεό» έκανε ίσως το καλύτερο ματς της καριέρας του κι έδωσε ό,τι είχε προκειμένου η ομάδα του να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου. Δεν τα κατάφερε, όμως, με τους παίκτες του Παναθηναϊκού να πανηγυρίζουν στο φινάλε.

Στον ημιτελικό η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς απέκλεισε την Ταού του μεγάλου Λουίς Σκόλα και στον τελικό ο Σέρβος coach βρήκε πολύτιμες λύσεις από παίκτες όπως ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς, ο Μίλος Βούγιανιτς κι ο Νίκος Χατζηβρέττας, που αποδείχθηκαν τα... κλειδιά της νίκης!

Στα 34'' δευτερόλεπτα πριν από το τέλος ο Μπατίστ,  με την άμυνα κρεμασμένη πάνω του, έγραψε το 89-85, ενώ το τρίποντο του Λάνγκτον βρήκε σίδερο, πριν ο Σμόντις με 1/2 βολές μειώσει σε 89-86 στα 22''. Τότε άρχισε η διαδικασία των φάουλ και των βολών. Ο Βούγιανιτς στα 20 με 2/2 έγραψε το 91-86, ο Μεσίνα πήρε τάιμ άουτ, ο Λάνγκτον αστόχησε και ο Σισκάουσκας τον μιμήθηκε χάνοντας δύο βολές στα 14''.  Ο Παπαλουκάς κάρφωσε στα 8'' πριν από το τέλος (91-88), ο εκπληκτικός Σισκάουσκας πήρε νέο φάουλ στα 5'', έβαλε και τις δύο βολές, για να έρθει ο Χόλντεν στο φινάλε για να γράψει το τελικό 93-91.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τίτλος συνέπεσε με τα γενέθλια του Δημήτρη Διαμαντίδης (σ.σ. 06/05/1980), ο οποίος είχε δηλώσει: «Είναι το καλύτερο δώρο για τα γενέθλιά μου. Ευχαριστώ τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές, τον κόσμο, όλους. Είναι πολύ ευχάριστη στιγμή. Να είμαστε καλά και να ζήσουμε ανάλογες στιγμές».

Διαιτητές: Μιτχάνα - Λαμόνικα - Μπελόσεβιτς.
Τα δεκάλεπτα: 18-17, 46-36, 65-57, 93-91.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Ντελκ, Μπετσίροβιτς 6, Μπατίστ 12, Σισκάουσκας 20, Χατζηβρέττας 12 (2), Ντικούδης 2, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15 (2), Τομάσεβιτς 16, Βούγιανιτς 12.
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Μεσίνα): Παπαλουκάς 23, Σμόντις 18 (1), Χόλντεν 11 (2), Πασούτιν, Άντερσεν 4, Σαβρασένκο 4, Τόρες 9 (1), Πονκρασόφ, Λάνγκντον 16 (3), Βαν Ντεν Σπίγκελ 6.