Το 44άρι του Γκάλη και οι... χειροπέδες του Γιαννάκη (vid)

galis drazen 87

Μετά την εύκολη νίκη επί της Ρουμανίας στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ, η Εθνική Ελλάδα είχε να δώσει τον δυσκολότερο αγώνα της απέναντι στην πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία του αείμνηστου, Ντράζεν Πέτροβιτς.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν... ξεγραμμένο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα απέναντι στους «πλάβι», πόσω μάλλον από τη στιγμή που ο Ντράζεν θα έπαιζε ξεκούραστος μετά το (μόλις) ένα ημίχρονο κόντρα στη Σοβιετική Ένωση. Όμως η «δίψα» για διάκριση σε συνδυασμό με την ώθηση του κόσμου που είχε κατακλύσει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οδήγησαν την Ελλάδα στη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της. Ήταν 4 Ιουνίου 1987...

Και αυτό χάρη στο μεγάλο της δίδυμο. Ο Νίκος Γκάλης έβαλε «φωτιά» στο καλάθι των Γιουγκοσλάβων με 44 πόντους (17/26 δίποντα, 10/11 βολές), ενώ ο Παναγιώτης Γιαννάκης πέρασε... χειροπέδες στον Ντράζεν Πέτροβιτς. Με τον μεγάλο Ντράζεν να έχει... αφοπλιστεί, ο Πάσπαλι δεν μπόρεσε να φέρει την άνοιξη στην ομάδα του. Ακόμα και αν στο δεύτερο ημίχρονο είχε προηγηθεί και με επτά πόντους και έδεινε ότι μπορούσε να επιβεναιώσει τα προγνωστικά και τον τίτλο του φαβορί.

Ομως από τα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου και μετά ξεκίνησε η μεγάλη αντεπίθεση της ελληνικής ομάδας! Αν και το ματς είχε τον χαρακτήρα του ντέρμπι, στο τελευταίο πεντάλεπτο κατάφερε να εδραιώσει τη μεγάλη νίκη και να κάνει το 2/2 που θα την έφερνε πολύ κοντά στην εξάδα του πανευρωπαϊκού. Αρκούσε μια νίκη την 3η αγωνιστική κόντρα στους Ισπανούς με την οποία θα κλείδωνε την παρουσία της στην επόμενη φάση.

Κι όλα αυτά χωρίς τον Νίκο Φιλίππου, ο οποίος υπέστη βαρύ διάστρεμμα και έπρεπε να παρακολουθήσει το υπόλοιπο τουρνουά από τον πάγκο, ανήμπορος να βοηθήσει την ελληνική ομάδα. Εκείνος που κλήθηκε να τον αντικαταστήσει να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο δεν ήταν άλλος από τον Αργύρη Καμπούρη. Η συνέχεια, γνωστή...

«Η Ελλάδα είναι ικανή να κερδίζει όλα τα παιχνίδια. Μέχρι τώρα κερδίσαμε δύο μάχες και τίποτε περισσότερο. Δεν παρασυρθήκαμε από τον ρυθμό των Γιουγκοσλάβων. Είμασταν καλά προετοιμασμένοι και ξέραμε πώς θα τους αντιμετωπίσουμε» ήταν το σχόλιο του Κώστα Πολίτη, ενώ ο Κρέζμιρ Τσόσιτς, είχε πει: «Επρεπε να εξουδετερώσουμε τον Γκάλη και να σκοράρουν οι δικοί μας σουτέρ. Δεν έγινε τίποτε από τα δύο. Ειδικά με τον Γκάλη. Ο,τι κι αν δοκιμάσαμε, δεν μπορέσαμε να τον σταματήσουμε».

Πολλά ήταν τα παράπονα της ελληνικής ομάδας από τη διαιτησία του Πολωνού Ζιχ και του Αμερικανού Χάουσμαν
Πριμ δύο εκατομμυρίων δραχμών είχαν μοιραστεί οι παίκτες γι' αυτήν την νίκη
Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Εθνικής Ελλάδας απέναντι στη Γιουγκοσλαβία ύστερα από 35 χρόνια και δη από ένα φιλικό ματς το 1953 με σκορ 66-59
✓ Παράνομα επιχείρησε να μπει στο ΣΕΦ προκειμένου να παρακολουθήσει το ματς ο πρώην -τότε- προπονητής του Απόλλωνα Πάτρας, Βόισλαβ Βέζοβιτς! Συγκεκριμένα είχε χρησιμοποιήσει την κάρτα εισόδου του προέδρου της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας κ. Πόποβιτς.

ΕΛΛΑΔΑ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ 84-78
ΗΜΙΧΡΟΝΟ: 42-49

ΕΛΛΑΔΑ (Πολίτης): Γκάλης 44, Γιαννάκης 11(1τρ., 12ριμπ.), Φασούλας 8 (11ριμπ.), Καμπούρης 5, Φιλίππου 4, Ανδρίτσος 2, Σταυρόπουλος 1, Ρωμανίδης, Χριστοδούλου 9(2).

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ (Τσόσιτς): Ντ.Πέτροβιτς 18(2), Αλ.Πέτροβιτς 5(1), Πάσπαλι 24(2), Κούκοτς 2, Γκρμπόβιτς 11(3), Ράντοβιτς 2, Ραντοβάνοβιτς 10, Βράνκοβιτς 2, Τσβετίτσιανιν 4, Τζόρτζεβιτς.