Μαύρο(βουνιο) ξεκίνημα για την Εθνικη στο Eurobasket

fasoli

Η Ελλάδα (0-1) ξεκίνησε με ήττα το EuroBasket 2023, με το Μαυροβούνιο να κυριαρχεί στα επιθετικά ριμπάουντ και να φτάνει στη νίκη με 74-69. Πλέον, η Εθνική έχει να σκαρφαλώσει ένα «βουνό» για να προκριθεί στην επόμενη φάση.

Τα 15 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και η νευρικότητα στην επίθεση δεν επέτρεψανστην Εθνική Γυναικών να πάρει τη νίκη στην πρεμιέρα του EuroBasket 2023 απέναντι στο Μαυροβούνιο (74-69).

Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν καταστροφικό για την ομάδα του Πέτρου Πρέκα, η οποία κυνηγούσε μέχρι το φινάλε, μείωσε μέχρι τους 5 πόντους, αλλά εκεί - ενώ η άμυνα την έβαλε στο ματς - η επίθεση την... πρόδωσε.

Επόμενος αντίπαλος για την Ελλάδα είναι η Λετονία (Παρασκευή, 16/6, 18:15) σε ένα ματς «ζωής και θανάτου», αφού θέλει τη νίκη για να μείνει ζωντανή στην υπόθεση πρόκριση.

Το ματς

Ντέρμπι στο πρώτο δεκάλεπτο, σκορ που δεν επέτρεπε σε καμία από τις δύο ομάδες να θεωρεί ότι έχει τον έλεγχο.

Αμφότερες επιχείρησαν να φέρουν το παιχνίδι κοντά στο καλάθι (η Εθνική κυρίως με τη Σταμολάμπρου και τα λέι απ της). Και τα κατάφεραν μία χαρά. Η πλάστιγγα έγυρε προς την πλευρά της Ελλάδας, όταν η Νατάσα Μακ (προσωπική αντίπαλος της Φασούλα, η οποία είχε 8 πόντους) συμπλήρωσε δύο φάουλ. Και η Μπίγκοβιτς που πέρασε στη θέση της δεν κατάφερε να περιορίσει τη σέντερ της Αβενίδα.

Μαζί της... ξεκλείδωσε και η Άρτεμις Σπανού, η οποία τελείωσε το πρώτο δεκάλεπτο με 6 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Και η Εθνική βρέθηκε στο +5 (23-18).

Τα πρωτα τρια λεπτά στη 2η περίοδο ήταν ικανά για να φέρουν... τούμπα το ματς. Η Μακ επέστρεψε, το Μαυροβούνιο βρληκε λύσεις σε άμυνα και επίθεση και κατάφερε με επί μέρους 8-2 να περάσει μπροστά (26-25).

Συνολικά, το Μαυροβούνιο έκανε σερί 12-0 και προηγήθηκε με 30-25, έχοντας πάρει τον έλεγχο στα επιθετικά ριμπάουντ (7 επιθετικά).

Ωστόσο, σε εκείνο το σημείο ο... παράγοντας Μακ έκανε το 3ο προσωπικό φάουλ. Και η απουσία της έδωσε χώρο στη Φασούλα (12π. στο 15').

Και αντί η Εθνική να πάρει μπροστα, περιορίστηκε από τα λάθη και τα χαμένα ριμπάουντ, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω με 10 πόντους, έπειτα από τρίποντο της Κοβάσεβιτς (41-31).

Στο ξεκίνημα της 3ης, το Μαυροβούνιο συνέχισε να ανανεώσει τις επιθέσεις του, με την Πηνελόπη Παυλοπούλου να δίνει... ζωή στην Εθνική με πέντε σερί πόντους.

Αλλά όσο η Ελλάδα έχανε τα ριμπάουντ, έκανε τη ζωή της εξαιρετικά δύσκολη. Η Εθνική μείωσε στο -4 (43-39), αλλά έδωσε δεύτερες ευκαιρίες στις αντιπάλους της, με αποτέλεσμα να μείνει ξανά πίσω με 9 πόντους (48-39).

Τα προβλήματα και η αστοχία στην τελική προσπάθεια παρέμειναν... κολλημένα στην Εθνική. Με τη γαλανόλευκη να βλεπει τη Βούτσετιτς να ευστοχεί σε νέο τρίποντο και να φέρνει τη διαφορά στο -12 (56-44).

Στην 4η περίοδο η Εθνική έπρεπε να τα παίξει όλα για όλα. Ο κόουτς Πρέκας δοκίμασε την άμυνα ζώνης, κάτι που είχαν εφαρμόσει στην τελευταία προπόνηση στο Τελ Αβίβ και με τη Σταμολάμπρου να μετράει 2/2 τρίποντα, η Ελλάδα μείωσε στους 7 πόντους, 7:15 πριν το τέλος.

Τελευταία ευκαιρία

Η Ελλάδα με το πείσμα της Σπανού έριξε τη διαφορά στους 5 πόντους (64-59). Και αυτή ήταν η μικρότερη διαφορά για τη γαλανόλευκη.

Ενώ η άμυνα επέτρεψε στις Μαυροβούνιες να σκοράρουν μόλις τέσσερις πόντους, η επίθεση της Εθνικής πήρε πολλές βιαστικές επιλογές και ουσιαστικά δεν κατάφερε να βάλει πίεση στην αντίπαλό της.

Η Ελλάδα πίεσε στο τελευταίο λεπτό, εξάντλησε κάθε πιθανότητα, αλλά ήταν αδύνατο να γυρίσει ένα ματς σε ένα λεπτό, ενώ ήταν πίσω για 39 λεπτά.

Τα δεκάλεπτα: 18-23, 41-34, 60-49, 74-69

Montenegro Greece stats

Montenegro Greece stats