- FIBA
- Posted
Β' όμιλος: Το ματς του «θρύλου» Σκόλα και η πρόκριση της Ρωσίας
Η Αργεντινή νίκησε με 81-94 τη Νιγηρία και ο Λούις Σκόλα έγραψε ιστορία αφού έγινε ο δεύτερος σκόρερ των εποχών σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η Αργεντινή μπήκε αποφασισμένη στην αναμέτρηση και με την πιεστική της άμυνα έκανε τη ζωή των Αφρικανών δύσκολη. Στην επίθεση το ταλέντο ξεχειλίζει οπότε με Γκαρίνο, Μπρουσίνο και Σκόλα να σκοράρουν εύκολα βρέθηκαν με διψήφια διαφορά πόντων (17-28, 10').
Η κατάσταση στην δεύτερη περίοδο άλλαξε πλήρως, όπως και το σκορ. Οκότζι και Νουόρα έκαναν ό,τι ήθελαν την αντίπαλη άμυνα ενώ οι προσωπικές ενέργειες των «γκαούτσος» έβγαζαν εγωισμό και μόνο. Η Νιγηρία προσπέρασε με 36-32 (16') και τελικά πήγαν οι ομάδες στα αποδυτήρια ισόπαλες.
Στο δεύτερο ημίχρονο για πρώτη φορά ο προπονητής της Αργεντινής έριξε ταυτόχρονα στο παρκέ τους Καμπάτσο, Λαπροβίτολα και Σκόλα με την συγκεκριμένη τριάδα να είναι υπεύθυνη για την εκτόξευση της διαφοράς στους 9 πόντους (55-64, 27').
Το τελευταίο δεκάλεπτο εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία. Από τη μία η σοβαρότητα των Αργεντίνων και από την άλλη οι βιαστικές επιλογές των Αφρικανών δεν άφησαν περιθώρια να αλλάξει η εικόνα του παιχνιδιού.
Τα δεκάλεπτα: 17-28, 43-43, 61-72, 81-94
Κορέα – Ρωσία 73-87
Η Ρωσία πάτησε... γκάζι στο δεύτερο ημίχρονο, επικράτησε της Κορέας με 87-73 και εξασφάλισε την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Θα παίξει την «πρωτιά» του ομίλου με την Αργεντινή.
Στο παιχνίδι της Ρωσίας με την Κορέα, επιβεβαιώθηκε και η άποψη που επικρατούσε από το ξεκίνημα του Παγκοσμίου. Ότι το ματς-κλειδί για την ομάδα του Σεργκέι Μπαζάρεβιτς ήταν αυτό κόντρα στην Νιγηρία. Από τη στιγμή που οι Ρώσοι νίκησαν στο ντέρμπι τους Νιγηριανούς είχε ανοίξει και διάπλατα ο δρόμος της πρόκρισης στην επόμενη φάση.
Όπερ και εγένετο. Το εμπόδιο της Κορέας δεν ήταν αυτό που θα... έφραζε τον δρόμο της Ρωσίας για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πλέον στο ματς με την Αργεντινή για την τελευταία αγωνιστική της α' φάσης θα κριθεί η πρώτη θέση του ομίλου. Απέναντι στους Κορεάτες, οι Ρώσοι είχαν τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Φριτζόν 13π., Βοροντσέβιτς 13π., Κουλάγκιν 11π., Ζούμπκοφ 11π.), ενώ στον αντίποδα ο Γκούνα Ρα δεν μπορούσε από... μόνος του να φέρει την άνοιξη στην ομάδα του Σανγκ Σικ Κιμ.
Η Ρωσία μπήκε... φουριόζα στο ματς και έφτασε στο σημείο να προηγηθεί με 20-7 πριν συμπληρωθεί ακόμα το πρώτο δεκάλεπτο (28-17). Ο Βοροντσέβιτς και ο Κουρμπάνοφ ήταν εκείνοι που οδηγούσα τους Ρώσους στο σκοράρισμα, την ώρα που οι Κορεάτες τα περίμεναν -και πάλι- όλα από τον Γκούνα Ρα (ή αν προτιμάτε τον Αμερικανό Ρικάντο Ράτλιφ ο οποίος έχει πολιτογραφηθεί Κορεάτης) ο οποίος αποτελούσε την πιο αξιόπιστη λύση της ομάδας του.
Μάλιστα στην δεύτερη περίοδο οι Ασιάτες ανέβασαν την απόδοσή τους και άρχιζαν να «ροκανίζουν» την διαφορά και να μειώνουν στον πόντο (28-29) χάρη σε ένα επιμέρους 12-1 στα πρώτα τρία λεπτά. Έκτοτε η Ρωσία μπόρεσε να κρατήσει διαφορά 3-5 πόντων και να κλείσει το ημίχρονο στο +3 (40-37). Σε αυτό το διάστημα καλύτεροι για τη ρωσική ομάδα ήταν οι Βοροντσέβιτς (11π., 5ριμπ., 4ασ.) και Φριτζόν (9π., 2/3τρ.) ενώ για την Κορέα ο... συνήθης ύποπτος Γκούνα Ρα (13π., 7ριμπ.)
Τα πράγματα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν περισσότερο στην 3η περίοδο, όταν η Ρωσία με ένα γρήγορο 9-0 προηγήθηκε 49-40, με αποτέλεσμα να πάρει ολοκληρωτικά το momentum του αγώνα και έκτοτε να μην το χάσει ξανά. Μάλιστα η διαφορά έφτασε και στους 14 πόντους (49-63) με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου και αυτό χάρη στο επιμέρους 23-12 των Ρώσων. Ο Ζούμπκοφ και ο Καράσεφ είχαν πάρει τη σκυτάλη από τον Βοροντσέβιτς, την ώρα που ο Γκούνα Ρα παρέμενε... απελπιστικά μόνος του για λογαριασμό της Κορέας. Η τελευταία περίοδος αποτέλεσε τυπική διαδικασία, με τους Ρώσους να φτάνουν στην εύκολη νίκη και στην πρόκριση στην επόμενη φάση.
Τα δεκάλεπτα: 18-27, 37-40, 49-63, 73-87