Ολυμπιακός... λίγο-λίγο!

Μιλώντας στο Basketnews ο προπονητής της Κουμπάν, Εβγκένι Πασούτιν, δίνει στα... ελληνικά μικρό προβάδισμα στον Ολυμπιακό κόντρα στην Εφές, χαρακτηρίζει αμφίρροπο τον αγώνα του Παναθηναϊκού και λέει πολλά ακόμα ενδιαφέροντα.

Συγκαταλέγεται στην κατηγορία των ανερχόμενων προπονητών του ευρωπαϊκού μπάσκετ και δη του ρωσικού,  το οποίο υπηρετεί πιστά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως σήμερα.

Ως παίκτης, ο Εβγκένι Πασούτιν, για τον οποίο γίνεται ο λόγος, είχε την χαρά να γευτεί την κατάκτηση πολλών πρωταθλημάτων. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες όμως, ήρθαν από την στιγμή που αποφάσισε να γίνει προπονητής.

Η πρώτη επιτυχία, σε διασυλλογικό επίπεδο, ήταν το 2010 όταν ως αντικαταστάτης του «δασκάλου» του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Έτορε Μεσίνα, οδήγησε την ομάδα στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα. Η δεύτερη ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα με την Ούνιξ Καζάν και την κατάκτηση του τίτλου του Eurocup. Και η τρίτη, ήρθε πριν από μερικές μέρες, όταν πήρε για δεύτερη φορά στην καριέρα του το ίδιο τρόπαιο αλλά με διαφορετική ομάδα. Την Λοκομοτίβ Κουμπάν.

Ο 44άχρονος προπονητής μίλησε στο Basketnews για την προσπάθεια του ρωσικού συλλόγου και τον όνειρο για την καθιέρωση της ομάδας στην Ευρωλίγκα, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τους ανθρώπους που την «εκτόξευσαν» στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ,  αλλά και για τα δύο ζευγάρια Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός-Αναντολού Εφές, τα οποία σήμερα (25/4) και αύριο (26/4) θα δώσουν μάχη για να πάρουν τα τελευταία εισιτήρια που απέμειναν για το φάιναλ φορ.

- Κόουτς, η Λοκομοτίβ Κουμπάν περίμενε πολύ καιρό μέχρι να φτάσει η ημέρα που θα κατακτούσε τον τίτλο του Eurocup. Οπότε αυτή την στιγμή όλοι πρέπει να είστε απόλυτα ικανοποιημένοι που πετύχατε τον στόχο σας.

«Ναι, σίγουρα. Η κατάκτηση του Eurocup ήταν ένας από τους βασικούς στόχους  της ομάδας τη φετινή περίοδο γιατί έτσι θα εξασφαλίζαμε και τη συμμετοχή μας στην Ευρωλίγκα την επόμενη χρονιά.  Οι παίκτες μου εργάστηκαν σκληρά γι αυτόν τον σκοπό κι έκαναν εξαιρετική δουλειά στη διάρκεια της διοργάνωσης. Πάλεψαν σε όλα τα παιχνίδια και στο τέλος κατάφεραν να πάνε την Λοκομοτίβ ένα βήμα μπροστά»

- Υπήρξε κάποια στιγμή που αισθανθήκατε πολύ μεγάλη πίεση;

«Ναι, κυρίως στα παιχνίδια με τη Βαλένθια όπου πλέον παίζαμε για την πρόκρισή μας στον τελικό. Την μεγαλύτερη πίεση τη νιώσαμε στον δεύτερο αγώνα γιατί το παιχνίδι πήγαινε πόντο-πόντο και εμείς έπρεπε να δώσουμε πραγματική μάχη για να κρατήσουμε τη διαφορά με την οποία είχαμε κερδίσει στο πρώτο παιχνίδι. Που και σε αυτό τα πράγματα ήταν δύσκολα. Πιστέψτε με, δεν ήταν εύκολη η διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στον τελικό...»

- Σ’ αυτόν όμως κερδίσατε κατά κράτος την Μπιλμπάο και με την απόδοση που είχε η ομάδα σας, κάνατε το παιχνίδι να φαίνεται πολύ εύκολο για εσάς.

«Δεν πιστεύω ότι ήταν εύκολο. Όπως είπατε κι εσείς, φαινόταν εύκολο. Όμως ήταν πολύ δύσκολο. Προετοιμαζόμασταν μέρες για να εξουδετερώσουμε τα δυνατά όπλα της Μπιλμπάο. Τους εξαιρετικούς σουτέρ της, τους καλούς πόιντ γκαρντ το παιχνίδι μέσα στην ρακέτα. Οι παίκτες μου τα έδωσαν όλα σ’ αυτό το ματς γιατί ήξεραν ότι ήταν ένας τελικός και για να πάρουν αυτό που ήθελαν έπρεπε να δώσουν κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη είχαν. Τους άξιζε να κερδίσουν»

- Η αγωνιστική σεζόν για εσάς όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Απομένει ένα παιχνίδι στην PBL (σ.σ. πρωτάθλημα της Ρωσίας)  ενώ την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν τα πλέι οφ της VTB League.

«Ακριβώς. Κι από εδώ και πέρα πρέπει να προετοιμαστούμε έχοντας στο μυαλό μας μόνο τα επόμενα παιχνίδια.  Να μην μείνουμε στο Eurocup.  Ο.Κ., κατακτήσαμε τον τίτλο της διοργάνωσης, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να ετοιμαστούμε τόσο στον αγωνιστικό όσο και τον ψυχολογικό τομέα για τη συνέχεια. Ξέρω ότι δεν θα είναι εύκολο, κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι, όμως πιστεύω ότι οι παίκτες μου θα είναι έτοιμοι την ώρα που πρέπει».

  - Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της ομάδας;

«Στην PBL έχουμε ένα παιχνίδι για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών μας και φυσικά δεν πρόκειται να το παρατήσουμε.  Θα παίξουμε με αντίπαλο την Χίμκι και στόχος μας είναι το θετικό αποτέλεσμα ώστε να τερματίσουμε στην 4η θέση.  Από και εκεί και πέρα την επόμενη Πέμπτη (2/5)  ξεκινάει η σειρά των παιχνιδιών των πλέι οφ της VTB League, όπου στον δικό μας όμιλο θα αντιμετωπίσουμε την Σαχτάρ Ντόνετσκ. Σκοπός μας είναι να φτάσουμε μέχρι τον τελικό αλλά δεν είμαστε οι μοναδικοί μ’ αυτόν τον στόχο. Η Σαχτάρ, η Ούνιξ και η Ζαλγκίρις έχουν τον ίδιο σκοπό (σ.σ οι ομάδες στις οποίες αναφέρεται αγωνίζονται στα πλέι οφ του ίδιου ομίλου), οπότε καταλαβαίνεται ότι και εδώ ο δρόμος θα είναι δύσκολος. Πρέπει να δώσουμε άλλη μια μεγάλη μάχη. Για την ώρα πάντως επικεντρωνόμαστε στα παιχνίδια με την Ντόνετσκ για να καταφέρουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση»

Ο Νικ είναι ο "εγκέφαλος"

- Η Λοκομοτίβ  διαθέτει πολλούς παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα μέσα στο γήπεδο. Βέβαια ο Νικ Καλάθης είναι ο «εγκέφαλος» της, αλλά υπάρχουν ο Μάριτς, ο Χέντριξ, ο Καλνιέτις, ο Μπράουν και πολύ άλλοι. Ήταν δύσκολο να φτιάξατε την χημεία αυτής της ομάδας;

«Ναι, στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο. Κυρίως γιατί οι περισσότεροι παίκτες προέρχονταν από διαφορετικές ομάδες και διαφορετικά πρωταθλήματα. Βέβαια όλοι τους είναι εξαιρετικοί και κάποιοι από αυτούς διέθεταν μεγάλη εμπειρία σε ευρωπαϊκούς τελικούς, από την άλλη όμως, σχεδόν όλοι έπαιζαν για πρώτη φορά μεταξύ τους. Μας πήρε πολύ χρόνο μέχρι να μάθουν ο ένας το παιχνίδι του άλλου.
Ο Νικ είναι, όπως είπατε, ο «εγκέφαλος». Αυτός που θα δώσει  την μπάλα, θα “φτιάξει” το παιχνίδι, θα μοιράσει τις ασίστ, θα βάλει, όταν χρειαστεί, τους πόντους. Με λίγα λόγια είναι ο ηγέτης, ο οποίος με τη δουλειά που κάνει μέσα στο γήπεδο διευκολύνει αρκετά τους συμπαίκτες του. Είναι πολύ έξυπνος. Ξέρει πότε και σε ποιον θα δώσει την μπάλα, ενώ υπάρχουν φορές που και ο ίδιος θα σκοράρει πολλούς πόντους. Μπορεί να βάλει εύκολα 20 πόντους. Προτιμάει όμως να “μοιράζει” το παιχνίδι. Πραγματικά είναι πολύτιμος.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες. Ο Μάριτς που ξέρει τον Νικ από την περίοδο που έπαιξαν μαζί στον Παναθηναϊκό κι αυτό βοήθησε σημαντικά στην συνεργασία τους. Ο Χέντριξ, που από την προηγούμενη εμπειρία του με την  Μακάμπι Τελ Αβίβ στο φάιναλ φορ της ευρωλίγκα βοήθησε σημαντικά κάποιους από τους δικούς μας παίκτες. Ο Γιασάιτις που είναι διεθνής με την ομάδα της Λιθουανίας. Ο Μάντας (σ.σ. Καλνιέτις) επίσης διεθνής με μεγάλη θητεία στην Ζαλγκίρις. Ο Ντέρικ Μπράουν που μας δίνει δύναμη στην άμυνα. Ο Σεργκέι Μπίκοφ, ο οποίος ήταν το κλειδί στον τελικό με την Μπιλμπάο καθώς μόλις μπήκε στο παιχνίδι, βοήθησε τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα πάνω στον Βασιλειάδη. Αλλά και ο Αλεξέι Σαβράσενκο, που στο παρελθόν είχε αγωνιστεί στην ΤΣΣΚΑ και τον Ολυμπιακό και έχει την απαιτούμενη εμπειρία. Όταν όλοι αυτοί “έδεσαν” μεταξύ τους κατάφεραν μαζί  με τα υπόλοιπα παιδιά να δημιουργήσουν ένα πολύ καλό σύνολο.»

Ίβκοβιτς και Μεσίνα άλλαξαν την ΤΣΣΚΑ

- Στη Ρωσία, πάντως ,η ΤΣΣΚΑ εξακολουθεί να είναι κυρίαρχος της Λίγκας.  Ως προπονητής και παίκτης της συγκεκριμένης ομάδας στο παρελθόν,  μπορείτε να μας εξηγήσετε τι είναι αυτό που την κάνει να βρίσκεται ένα σκαλί πάνω από τις αντιπάλους της στην PBL ;

«Η αλήθεια είναι ότι στη Ρωσία υπάρχουν τρεις-τέσσερις ομάδες με μεγάλη παράδοση. Η ΤΣΣΚΑ, που είναι μία από αυτές, άρχισε να “χτίζεται” από την εποχή του Αλεξάντερ Γκομέλσκι. Αργότερα ήρθε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ο οποίος της έδωσε περισσότερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα και τη βοήθησε να ανεβάσει κι άλλο το επίπεδό της. Επί τρία δούλευε χρόνια συστηματικά έχοντας ως στόχο να δημιουργήσει ένα  δυνατό σύνολο το οποίο θα ήταν έτοιμο την ώρα που έπρεπε. Δεν ήθελε να έχει μια ομάδα που θα έπαιρνε απλά τα πρωταθλήματα στη Ρωσία. Ήθελε μια ομάδα με γερές βάσεις που θα είχε μόνιμη παρουσία στα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα και θα διεκδικούσε τον τίτλο της διοργάνωσης. Τον δρόμο που άνοιξε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ακολούθησε στην συνέχεια ο Έτορε Μεσίνα. Οι συγκεκριμένοι προπονητές ήξεραν τι ήθελαν, αλλά και το πώς θα το πάρουν. Για αυτό και δημιούργησαν μια ομάδα υψηλού επιπέδου. Ελπίζουμε κι εμείς στην Λοκομοτίβ ότι μελλοντικά θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ανάλογη ομάδα. Ο πρόεδρός μας Αντρέι Βεντίσεφ, και ο διευθυντής της ομάδας, ξέρουν τι χρειάζεται για  οργανώσουν σωστά τον σύλλογο και δουλεύουν σκληρά πάνω σ’ αυτό το σχέδιο. Πιστεύω πως με σταθερά βήματα, σωστή δουλειά και καλό προγραμματισμό  θα μπορέσουμε  να φτιάξουμε  ένα σύνολο που θα πλησιάσει στα δεδομένα της ΤΣΣΚΑ»

- Από τα λόγια σας δίνεται την εντύπωση ότι θα παραμείνετε στον πάγκο της ομάδας και την επόμενη περίοδο.

«Το ελπίζω! Όλοι δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Να μείνει η ομάδα όπως έχει και την επόμενη περίοδο ώστε να παρουσιαστεί ανταγωνιστική και στο πρωτάθλημα της Ευρωλίγκα»

- Ας επανέλθουμε στην ΤΣΣΚΑ.  Αν και ακόμα δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίπαλός της στον ημιτελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα  τι πιστεύετε ότι μπορεί να πετύχει τη φετινή περίοδο σ΄ αυτό;

«Το φάιναλ φορ είναι πολύ διαφορετικό από τα παιχνίδια που διεξάγονται στη διάρκεια της σεζόν. Οι ομάδες που παίζουν σε στην τελική φάση ξέρουν ότι έχουν μία και μοναδική ευκαιρία να πάνε στον τελικό και να παλέψουν για το τρόπαιο. Εγώ θα περιμένω πρώτα να δω ποιος θα είναι ο αντίπαλός της...»

- Ο οποίος θα είναι ο νικητής του ζευγαριού Ολυμπιακός-Εφές. Ποιος πιστεύετε ότι έχει το προβάδισμα;

«Αν και η Εφές απέδειξε, ειδικά στο τελευταίο παιχνίδι που κέρδισε με το καλάθι του Λούκας, ότι δεν θα τα παρατήσει, νομίζω πως ο Ολυμπιακός μέσα στην έδρα του θα δείξει χαρακτήρα. Βέβαια  ο κόουτς Μαχμούτι θα προετοιμάσει την ομάδα του για να παλέψει μέχρι το τέλος, αλλά ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει θα αξιοποιήσει το αβαντάζ που έχει. Γι αυτόν τον λόγο έχει  ένα μικρό προβάδισμα. Όχι μεγάλο. Λίγο-λίγο… (την τελευταία πρόταση την είπε στα ελληνικά!)»

- Κόουτς -τον διακόπτουμε-  βλέπουμε ότι γνωρίζεται και κάποιες λέξεις στα ελληνικά…

(γελάει) «Ναι, ναι...»

- Και για το άλλο ζευγάρι των πλέι οφ (Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα);  Μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη;

«Είναι πολύ δύσκολο να πούμε οτιδήποτε γι αυτό το ματς. Οι πιθανότητες πρόκρισης είναι μοιρασμένες 50-50 και πιστεύω ότι ο νικητής θα κριθεί στο τέλος. Οι δυο ομάδες είναι αρκετά δυνατές και παρά το γεγονός ότι η Μπαρτσελόνα είχε το πλεονέκτημα της έδρας, ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρή ομάδα. Σίγουρα οι μεταξύ τους αναμετρήσεις ήταν οι πιο ενδιαφέρουσες στα  πλέι οφ της φετινής διοργάνωσης, γιατί βρέθηκαν αντίπαλες δυο ομάδες ιδιαίτερα δυνατές και με μεγάλη παράδοση στο πρωτάθλημα της Ευρωλίγκα»

- Υποθέτουμε ότι η κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου και δη αυτού της Ευρωλίγκα είναι το όνειρο όλων των προπονητών. Εσείς που έχετε ήδη δύο τίτλους στο Eurocup ελπίζετε να έρθει η ημέρα που θα πάρετε και το πρωτάθλημα της Ευρωλίγκα;

«Φυσικά. Όλοι οι προπονητές προσδοκούν στην κατάκτηση της Ευρωλίγκα. Προς το παρόν όμως, εγώ δουλεύω ώστε να φτάσω στο υψηλό επίπεδο που απαιτείται να βρίσκεται ένας προπονητής της Ευρωλίγκα.  Εκεί δηλαδή που βρίσκονται ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο Πίνι Γκέρσον, ο Τσάβι Πασκουάλ και άλλοι, οι οποίοι  στο παρελθόν άφησαν την σφραγίδα τους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δεν είναι εύκολο να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο. Πρέπει να δουλέψεις πολύ σκληρά. Αυτό λοιπόν προσπαθώ να κάνω πηγαίνοντας βήμα-βήμα.  Στο ξεκίνημα της προπονητικής μου καριέρας έμαθα αρκετά πράγματα από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα. Σίγουρα όμως έχω να μάθω πολύ περισσότερα. Άλλωστε όσο ζεις μαθαίνεις…»