"Το μυστικό ήταν ο Ντούντα" (vids)

Σαν σήμερα, στις 11 Απριλίου 2000, η ΑΕΚ κατακτούσε στη Λωζάννη το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της, το Κύπελλο Σαπόρτα. Ο Μάρτιν Μιούρσεπ ήταν βασικός συντελεστής εκείνης της επιτυχίας και μοιράζεται με το Basketnews τις αναμνήσεις του, ενώ στέλνει κι ένα μήνυμα στους φίλους της ΑΕΚ.

Το 1998 και η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη, που έφτασε μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας στην Βαρκελώνη, έφερε ξανά την άλλοτε «Βασίλισσα» του ελληνικού μπάσκετ, ΑΕΚ, στο προσκήνιο. Δυο χρόνια αργότερα όμως η «Ένωση» έκανε το επόμενο βήμα, την επιστροφή της στους τίτλους! Στις 2 Απριλίου του 2000 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στην Πυλαία, απέναντι στον Παναθηναϊκό, και στις 11 του ίδιου μήνα, σαν σήμερα δηλαδή, ταξίδεψε στην Λωζάννη, όπου η χήρα του Ραϊμούνδο Σαπόρτα απένειμε το τρόπαιο στο Νίκο Χατζή! Το δεύτερο στην ιστορία της ΑΕΚ, 32 χρόνια μετά τον θρίαμβο του 1968.

Καθοριστικό ρόλο στις επιτυχίες της «Ένωσης» έπαιξε τότε ένας μάλλον παρεξηγημένος παίκτης, που όμως ήταν εργαλείο για τον προπονητή του, τον μεγάλο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο λόγος για τον Μάρτιν Μιούρσεπ, τον οποίο αναζητήσαμε και βρήκαμε να ...κοουτσάρει ο ίδιος πλέον την Κάλεφ Ταλίν! Ο ιδιαίτερα αγαπητός τότε στους φίλους της ΑΕΚ Εσθονός φόργουορντ, για τον ιδιότυπο τρόπο που είχε να φτάνει στο αντίπαλο καλάθι, αλλά και τα μεγάλα σουτ που έβαλε και στους δυο αυτούς τελικούς, μας μίλησε για την μεγάλη επιτυχία του τότε αλλά και το... τώρα.

-Μάρτιν, στην Ελλάδα σπανίως ακούμε νέα σου. Που βρίσκεσαι και με τι ασχολείσαι αυτό τον καιρό;

"Είμαι ασίσταντ κόουτς στην Κάλεφ Ταλίν και πρέπει να σου πω ότι τα τελευταία δύο χρόνια ήμασταν πρωταθλητές Εσθονίας... Δεν τα πάμε τόσο καλά όμως στην Βαλτική Λίγκα, πρέπει να παραδεχθώ"!

-Εσύ πρωταθλητής λοιπόν και η ΑΕΚ, φαντάζομαι το ξέρεις, βρίσκεται στην Β’ Εθνική...

"Ναι, το έμαθα, από κάποιους φίλους της ομάδας που με πληροφόρησαν σχετικά... Είναι πραγματικά θλιβερό..."

-Εσύ φαίνεται ότι είσαι ακόμη στην καρδιά τους... Δεν σε έχουν ξεχάσει από τότε... Οι δικές σου αναμνήσεις από εκείνη την εποχή ποιες είναι;

"Με την ΑΕΚ γνώρισα τις πρώτες μου σημαντικές επιτυχίες στην Ευρώπη. Δεν ήταν μόνο ο τελικός του Σαπόρτα. Κερδίσαμε δύο Κύπελλα Ελλάδας και την επόμενη χρονιά φτάσαμε στους τέσσερις καλύτερους της Ευρωλίγκα"!

-Σπουδαία εποχή για την ΑΕΚ... Τόσα χρόνια μετά, τι νομίζεις ότι συντέλεσε στην επιτυχία εκείνης της ομάδας;

"Δεν θέλει πολλή σκέψη: Ο προπονητής. Ο Ντούντα ήταν ο καλύτερος προπονητής! Οι επιλογές του ήταν άριστες. Είχαμε δύο ισάξιους παίκτες σε κάθε θέση... Φυσικά και ο... φίλος μου Τσάρλι Σπασόφ, ο τότε μάνατζερ της ομάδας"!

-Και να προσθέσω εγώ και το υπόλοιπο τιμ, όπως τον Φώτη Κατσικάρη, που θήτευσε δίπλα στον Ντούντα, αλλά και στον Ντράγκαν Σάκοτα στη συνέχεια και τώρα είναι προπονητής της χρονιάς στο EuroCup και παίζει στον τελικό με την Μπιλμπάο.

"Ναι, όντως..."

-Πίστευες τότε ότι ο Φώτης θα φτάσει τόσο ψηλά σαν προπονητής;

"Πρέπει να πω ότι όχι, δεν το περίμενα τότε... Όμως κατάλαβα ότι θα γινόταν σπουδαίος προπονητής όταν είδα τις ομάδες του στη συνέχεια, στην Ρωσία και μετά στην Ισπανία. Πραγματικά μου άρεσε και μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο παίζουν οι ομάδες του μπάσκετ".

-Αν δεν περίμενες τέτοια εξέλιξη απ’ τον Φώτη, περίμενες εσύ να γίνεις προπονητής μόλις τελειώσεις την καριέρα σου ως αθλητής;

"Όχι βέβαια... Ξεκουράστηκα για δυο χρόνια, αποσύρθηκα ουσιαστικά απ’ τον χώρο και δεν σκεφτόμουν να ασχοληθώ με την προπονητική. Ο Κούουσμα όμως (τότε προπονητής της Κάλεφ), με προσκάλεσε να γίνω βοηθός του και έτσι βρέθηκα εδώ. Τώρα είμαι στην τρίτη μου σεζόν στον πάγκο της ομάδας".

-Έχεις λοιπόν να πεις κάτι σε όλους εκείνους που θυμούνται τις ...χρυσές σελίδες της ΑΕΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη αλλά και στους νυν παράγοντές της και τους φιλάθλους της που ελπίζουν να την δουν ξανά στην Α1;

"Πραγματικά απόλαυσα το πέρασμά μου απ’ την ΑΕΚ. Ελπίζω να βρεθεί η ομάδα πάλι σύντομα στην σωστή τροχιά. Όσο για τους φιλάθλους, πρέπει να διατηρήσουν την πίστη και την ψυχραιμία τους. Αυτή η ομάδα έχει σπουδαία ιστορία αλλά συμβαίνει συχνά ακόμη και σε τέτοιες ομάδες να δέχονται πλήγματα. Πρέπει να τα αντέξουν και να κοιτάξουν μπροστά"!

-Τέλος, σε είχαμε δει πέρσι στην Αθήνα στα πλαίσια του τουρνουά «3 on 3». Υπάρχει περίπτωση να σε δούμε ξανά εδώ, όχι για διακοπές αλλά για δουλειά;

"Μα φυσικά και θα ήθελα πολύ να δουλέψω στην Ελλάδα. Θα πρέπει όμως να γίνω πρώτα καλύτερος σαν προπονητής, να αποκτήσω κάποιες ακόμη εμπειρίες και τότε θα έρθω, να είστε σίγουροι"!

Και όσοι θέλουν να θυμηθούν ακριβώς τι έγινε εκείνο τον Απρίλη στη Λωζάννη, ακολουθεί όλος ο αλησμόνητος τελικός...