Σεναριολογίες και συνομωσιολογίες


Μέσα σ΄ όλη αυτή την ελληνική κρίση και τη μιζέρια, το μπάσκετ είναι το μόνο που εξακολουθεί με αξιοθαύμαστη συνέπεια να διαφημίζει τη χώρα και ν’  αποσπά τον θαυμασμό των Ευρωπαίων.

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός εξασφάλισαν την πρόκρισή του στους «8» πριν από την ολοκλήρωση της εξοντωτικής φάσης του «Τοπ-16» και το αποτέλεσμα του μεταξύ τους αγώνας που απομένει, δεν θα στοιχίσει σε κάποιον τον αποκλεισμό.
Στην Ελλάδα που ευδοκιμεί (ορμώμενη από τις φανατισμένες οπαδικές ποδοσφαιρικές αντιλήψεις) ) η ακατάσχετη σεναρολογία και συνομωισλογία, έρχεται για μία ακόμη χρονιά η ευρωλίγκα να καταρρίψει κάθε πρόβλεψη.
Θυμηθείτε μόνο τι ειπώθηκε, γράφτηκε και ακούστηκε από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η διοργάνωση. Βιαστικά συμπεράσματα από την πρώτη κιόλας αγωνιστική. Έχασε η Αρμάνι από την Εφές στην πρεμιέρα… ανυπόληπτη βαπτίστηκε η ομάδα του Μιλάνο. Κέρδιζε η Φενέρ… τρένο η ομάδα του Ζοτς για το φάιναλ φορ. 10-0 ο Ολυμπιακός… ποιος θα τον σταματήσει στο δρόμο για ο Μιλάνο. Και πολλά άλλα κατά τη διάρκεια της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Εδώ και τέσσερα χρόνια που οι Τούρκοι είναι χορηγοί της ευρωλίγκας, επικρατεί η άποψη ότι θα τύχουν την βοήθειας από τους διοργανωτές για να φτάσουν στην κορυφή. Μέχρι και φάιναλ φορ τους ανατέθηκε, αλλά κάθε χρόνο δεν πλησιάζουν ούτε στους «8». Φέτος που προστέθηκε και δεύτερος μεγάλος χορηγός από την Τουρκία και σε συνδυασμό με την έλευση του Ομπράντοβιτς, ενισχύθηκε η επιχειρηματολογία ότι η ευρωλίγκα αυτή τη φορά θα «σπρώξει» τους Τούρκους, γιατί και χρήμα διαθέτουν και μεγάλη αγορά είναι. Όμως τα σενάρια πήγαν περίπατο.
Η αξιοπιστία της ευρωλίγκα τονώθηκε με την κατάρριψη των ισχυρισμών. Προκρίθηκαν αυτοί που ήταν καλύτεροι, αυτοί που το άξιζαν. Γιατί με την ίδια λογική και η Γερμανία είναι μεγάλη αγορά με γεμάτα γήπεδα, αλλά η ευρωλίγκα δεν προτίμησε να «βοηθήσει» την Μπάγερν να προχωρήσει. Το γήπεδο τελικά είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας. Και την περασμένη εβδομάδα στην Πόλη έπεσαν οι μάσκες. Όταν μεταξύ δύο εντελώς νέων ομάδων, με νέους προπονητές, με νέους παίκτες, η Αρμάνι νίκησε τη Φενέρ και «κλείδωσε» τη δεύτερη θέση και το πλεονέκτημα για την επόμενη φάση.
Αποδείχτηκε ακόμη ότι ανίκητη ομάδα δεν υπάρχει στην ευρωλίγκα και είναι ανοησία να ξεκινάει νέα σεναρολογία για τον αντίπαλο που θα ήθελαν να επιλέξουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Μόνο εμείς μπορούμε να διαλέξουμε; Αλλά οι άλλοι δεν ασχολούνται μ’ αυτά. Παίζουν κι  ό, τα γίνει. Έτσι φημολογίες έλεγαν ότι η Μπαρτσελόνα θα «δώσει» το παιχνίδι στη Μάλαγα, αλλά την πρώτη της ήττα τη γνώρισε στο Μιλάνο, που παρεμπιπτόντως έχει εφτά σερί νίκες και με απόντα τον Λάνγκφορντ.
Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που για μία ακόμη χρονιά οι ομάδες μας συνεχίζουν στην διοργάνωση και το γεγονός ότι δεν θα έχουν το πλεονέκτημα έδρας, μη νομίζετε ότι χαροποιεί και τους αντιπάλους που θα βρεθούν απέναντί τους. Μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν αυτοί, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ξέρει να φτάνει στην κορυφή.  
Ούτε αποτυχία μπορεί να θεωρηθεί αν ο Ολυμπιακός δεν ξαναπάρει για τρίτη φορά το τρόπαιο ή αν ο Παναθηναϊκός δεν προκριθεί στο φάιναλ φορ. Δεν παίζουν μόνοι τους…