• NCAA
  • Posted

Ζωή σαν τριαντάφυλλο

Ο πρωταθλητής του NCAA με το Λούιβιλ, Ρικ Πιτίνο, είναι ένας θρύλος του παγκόσμιου μπάσκετ και το Basketnews ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του, που θα μπορούσε να είναι και σενάριο για ταινία...

Από την εποχή που σπούδαζε στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Ρικ Πιτίνο κατέστρωσε με λεπτομέρεια το πλάνο της ζωής του. Σκοπός του ήταν να γίνει ο καλύτερος. Πρώτα ως παίκτης. Ήταν ένας εξαιρετικός πλέι μέικερ και παραμένει ακόμα ανάμεσα στους κορυφαίους πασέρ στην ιστορία του κολεγίου. Και μετά ως προπονητής. Από το πανεπιστήμιο της Χαβάης, όπου ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως βοηθός αμέσως μόλις αποφοίτησε, μέχρι σήμερα.

Δεν είχε το χρόνο να κάνει τρέλες, να το ρίξει λίγο έξω σαν νέος κι αυτός. Έπρεπε να πετύχει. Και τώρα που στα 60 του είναι ο καλύτερος του κόσμου το πήρε απόφαση. Θα κάνει τατουάζ!

«Αν μας έβλεπε εμάς με τατουάζ, θα μας είχε σκοτώσει», έλεγε τη Δευτέρα το βράδυ γελώντας ο γιος του, Ρίτσαρντ, ο οποίος πρόσφατα πήρε τη δουλειά του πρώτου προπονητή στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Όμως για να λέμε του στραβού το δίκιο, δεν πρόκειται περί απόφασης. Δέσμευση είναι. Πριν από μερικούς μήνες, θέλοντας να δώσει επιπλέον κίνητρο στους παίκτες του Λούιβιλ, υπέγραψε χαρτί με το οποίο δεσμευόταν ότι αν κατακτούσαν τον τίτλο, θα έκανε τατουάζ.

pitino net

«Τώρα έχει αρχίσει να ρωτάει αν πονάει», έλεγε γελώντας ο γκαρντ των Κάρντιναλς Πέιτον Σίβα. Κι ο συμπαίκτης του, Λιουκ Χάνκοκ, ήταν απειλητικός: «Ας πρόσεχε τι υπέγραφε. Έχω μερικές καλές ιδέες για το τατουάζ που πρέπει να κάνει…». Ο Ρικ Πιτίνο τα άκουγε όλα αυτά μέσα στο πανδαιμόνιο που είχαν δημιουργήσει οι πανηγυρισμοί στο Τζόρτζια Ντομ για την κατάκτηση του τίτλου από τους Κάρντιναλς και κουνούσε συγκαταβατικά το κεφάλι του χαμογελώντας. Τι στο καλό, μετά από 60 χρόνια είχε κι αυτός δικαίωμα να νιώσει λίγο παιδί…

Η φωτογραφία μιας ζωής

Άλλωστε η ζωή του δεν ήταν στρωμένη μόνο με ροδοπέταλα. Είχε και αρκετά αιχμηρά αγκάθια. Μπορεί επαγγελματικά να πέτυχε όλα όσα ονειρευόταν, ίσως και ακόμα περισσότερα, όμως τα προσωπικά του δεν κυλούσαν πάντα ρόδινα και ανέφελα.

Ο γάμος του με την Τζοάν Μινάρντι διανύει αισίως το 37ο έτος του, ωστόσο δοκιμάστηκε σκληρά δύο φορές. Η πρώτη ήταν το 1987, όταν έχασαν σε ηλικία μόλις έξι μηνών τον γιο τους Ντάνιελ από καρδιακές επιπλοκές. Κι η δεύτερη ήταν το 2009, όταν βρέθηκε μπλεγμένος σε ροζ σκάνδαλο.pitino wife

Εκείνο το καλοκαίρι ο ίδιος παραδέχθηκε δημοσίως ότι τον Αύγουστο του 2003 είχε πρόσκαιρη εξωσυζυγική σχέση με την Κάρεν Σάιφερ, σύζυγο του διαχειριστή υλικού του πανεπιστημίου του Λούιβιλ, Τιμ Σάιφερ. Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι η Κάρεν τον εκβίαζε. Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις και ο Πιτίνο κινδύνεψε να χάσει τη δουλειά του στο Λούιβιλ, αφού το συμβόλαιό του περιελάμβανε ρήτρα απόλυσης σε περίπτωση που έβλαπτε τη φήμη του πανεπιστημίου. Τελικώς η διοίκηση τον κράτησε.

Όπως τον κράτησε κοντά της και η Τζοάν. Μπορεί να ήταν σκληρή γι’ αυτήν η αποκάλυψη ότι ο σύζυγός της την απάτησε, όμως δεν ήταν διατεθειμένη να πετάξει στα σκουπίδια μια ζωή ολόκληρη μαζί του. Άλλωστε λίγα χρόνια νωρίτερα οι δυο τους είχαν περάσει μία ακόμα δοκιμασία.

Ο αδελφός της Τζοάν και καλύτερος φίλος του Ρικ, Μπίλι Μινάρντι, δούλευε ως χρηματιστής στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. Την 11η Σεπτεμβρίου 2001 βρισκόταν στο γραφείο του στον 105ο όροφο του βόρειου πύργου όταν το αεροσκάφος της American Airlines καθοδηγούμενο από τους αεροπειρατές της Αλ Κάιντα έπεσε πάνω και τον γκρέμισε. Ο πόνος ήταν δυσβάστακτος στις οικογένειες Πιτίνο και Μινάρντι. Και έγινε αβάστακτος όταν λίγους μήνες αργότερα ένα ταξί παρέσυρε και σκότωσε τον Ντον Βογκτ, σύζυγο της αδελφής της Τζοάν, Μαίρη, και γαμπρό του Ρικ!

Μετά από όλα αυτά δεν είναι καθόλου παράξενο το ότι ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε και αγκάλιασε τον Ρικ Πιτίνο αμέσως μετά τη λήξη του τελικού του φάιναλ φορ και τη νίκη του Λούιβιλ ήταν η Τζοάν Μινάρντι. «Είμαι τόσο περήφανη, γι’ αυτόν. Τόσο περήφανη…», έλεγε με τα χέρια τυλιγμένα γύρω του και τα χείλη της να τρέμουν από τη συγκίνηση. Την ίδια ώρα ο Ρικ καλούσε γύρω του όλα τα μέλη της οικογένειας-παιδιά, εγγόνια, γαμπρούς, νύφες, ανίψια-για μια φωτογραφία. Τη φωτογραφία της ζωής τους…

Ένας θρύλος του μπάσκετ

«Έχουμε περάσει πολλές δύσκολες στιγμές σαν οικογένεια. Αλλά από την άλλη, κανείς δεν γλεντάει όπως οι Πιτίνο και οι Μινάρντι», έλεγε πανευτυχής ο Ρικ. Και η αλήθεια είναι πως ο ίδιος έχει δώσει ουκ ολίγες ευκαιρίες στην οικογένεια για να γιορτάσει με τα κατορθώματά του.

Ο γιος του Ρίτσαρντ, που θέλει να βαδίσει στα χνάρια του, ήταν κατηγορηματικός και δεν σήκωνε κουβέντα: «Είναι αποδεδειγμένα ο καλύτερος προπονητής στον πλανήτη»! Και δεν είναι υπερβολικός.

Με τη νίκη στο φάιναλ φορ της Ατλάντα ο Ρικ Πιτίνο πέτυχε κάτι που κανένας άλλος προπονητής στην ιστορία του NCAA δεν έχει πετύχει. Έχει κατακτήσει τον τίτλο με δύο διαφορετικές ομάδες! Το 1996 με το Κεντάκι και φέτος με το Λούιβιλ. Στο NCAA, όπου οι πραγματικοί πρωταγωνιστές είναι οι προπονητές, διότι καλούνται να φτιάξουν ομάδες με 19χρονους και 20χρονους πιτσιρικάδες, που σήμερα είναι και αύριο δεν είναι, διότι αποφοιτούν ή φεύγουν για το ΝΒΑ, το να πάρεις έναν τίτλο πρωταθλητή σε μια ολόκληρη καριέρα είναι άθλος. Το να πάρεις περισσότερους είναι μύθος. Αλλά το να τα καταφέρεις με διαφορετικές ομάδες, απλώς δεν έχει προηγούμενο. Απέκτησε τώρα. Τον Ρικ Πιτίνο.

Ο οποίος βεβαίως έχει κάνει στην σχεδόν 40ετή καριέρα του πολλά ακόμα. Είναι ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία του NCAA που έχει οδηγήσει σε φάιναλ φορ τρεις διαφορετικές ομάδες. Εκτός από το Κεντάκι και το Λούιβιλ, πήγε και με το Πρόβιντενς το 1987. Μαζί με τον Ρόι Ουίλιαμς είναι οι δύο μοναδικοί προπονητές που έχουν οδηγήσει δύο διαφορετικές ομάδες σε τρία φάιναλ φορ την καθεμιά. Μαζί με τους Ντιν Σμιθ, Μάικ Σιζέφσκι και Τζιμ Μπεχάιμ είναι οι μοναδικοί τέσσερις προπονητές που έχουν φτάσει σε φάιναλ φορ σε τέσσερις διαφορετικές δεκαετίες! Τη δεκαετία του ’80 πήγε με το Πρόβιντενς, του ’90 με το Κεντάκι και τις δεκαετίες του 2000 και 2010 με το Λούιβιλ.

Ο Ρικ Πιτίνο είναι επίσης από τους λίγους προπονητές του κολεγιακού μπάσκετ που δεν δίστασαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο ΝΒΑ. Και μάλιστα δύο φορές. Τη διετία 1987-1989 πήρε τους παρηκμασμένους Νικς της γενέτειράς του, της Νέας Υόρκης, και τους οδήγησε στα πλέι οφ και στον πρώτο τίτλο της κατηγορίας Atlantic μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Και από το 1997 ως το 2001 πάλεψε για να αναγεννήσει τους θρυλικούς Σέλτικς της Βοστόνης πριν επιστρέψει στα κολέγια και αναλάβει τις τύχες του Λούιβιλ.

Η άμυνα του Πιτίνο και η Εθνική Ελλάδας!

Ο Ρικ Πιτίνο συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του ίδιου του παιχνιδιού. Είναι από τους πρώτους προπονητές του κολεγιακού μπάσκετ, αν όχι ο πρώτος, που διέγνωσε τη σημασία του τριπόντου στο παιχνίδι. Και όλες οι ομάδες του από τη δεκαετία του ’80 και μετά στηρίζουν πολύ το παιχνίδι τους στο περιφερειακό σουτ.

Είναι επίσης ο εμπνευστής της περίφημης foul-court press άμυνας, της άμυνας δηλαδή με πίεση και παγίδες σε όλο το γήπεδο. Με αυτήν έκανε θραύση στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι τη δεκαετία του ’90 φτιάχνοντας μια από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών.

Κι αυτή η άμυνα περιλαμβανόταν στο ρεπερτόριο της Εθνικής μας ομάδας στο αλησμόνητο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας το 2006! Έλεγε τότε ο άμεσος συνεργάτης του Παναγιώτη Γιαννάκη, Λευτέρης Κακιούσης, στα πηγαδάκια με τους δημοσιογράφους στην Σαϊτάμα, ότι η πιεστική άμυνα που έπαιζε η Εθνική εκμεταλλευόμενη το μπόι και τα γρήγορα πόδια των εκπληκτικών γκαρντ της (Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Σπανούλης, Ζήσης, Χατζηβρέττας) ήταν εμπνευσμένη από την άμυνα που έπαιζε ο Πιτίνο στο Κεντάκι. Και χάρη και σε αυτήν η Εθνική έφτασε στο ασημένιο μετάλλιο…

Μια υπέροχη εβδομάδα…

Μετά από όλα αυτά δεν είναι να απορεί κανείς γιατί ο Ρικ Πιτίνο είναι ήδη στα 60 χρόνια του ένας θρύλος. Ένα πραγματικό τοτέμ του παγκόσμιου μπάσκετ, που έχει πλέον τη θέση του στο Hall of Fame του ιδρύματος Νέισμιθ.

Ο ίδιος έμαθε ότι έγινε μέλος του την περασμένη Τετάρτη με ένα γραπτό μήνυμα που του έστειλε ο πρόεδρος του ιδρύματος, Τζον Ντολέβα. Το επόμενο μήνυμα που πήρε ήταν από το γιο του, Ρίτσαρντ: «Μπαμπά, πήρα τη δουλειά στη Μινεσότα»! Και λίγο αργότερα έμαθε πως το άλογό του, το Goldencents, κέρδισε την κούρσα στην ιπποδρομία της Σάντα Ανίτα και απέκτησε το δικαίωμα συμμετοχής στην πιο φημισμένη ιπποδρομία του κόσμου. Το περίφημο Ντέρμπι του Κεντάκι!

Η νίκη στον τελικό του φάιναλ φορ της Ατλάντα και η κατάκτηση του τίτλου από το Λούιβιλ πρόσφερε το ιδανικό τέλος σε μια υπέροχη εβδομάδα για τον Ρικ Πιτίνο. Και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πάρει όλη την οικογένεια και να γλεντήσουν όλοι μαζί μέχρι πρωίας. Είναι καιρός πια για να το ρίξει και λίγο έξω. Το δικαιούται…