• FIBA
  • Posted

Τέλος οι Wild Cards στα Προολυμπιακά, μειώνονται τα «παράθυρα» για το Eurobasket 2021

2157365 1

Σε δύο σημαντικές αλλαγές προχώρησε η FIBA, αφού δεν θα υπάρχουν πια Wild Cards στα Προολυμπιακά Τουρνουά, ενώ μειώνονται από 4 σε 3 τα «παράθυρα» ενόψει του Eurobasket 2021! 

Ουσιαστικά η FIBA προέβη σε αυτή την απόφαση όσον αφορά τους αγώνες πρόκρισης, λαμβάνοντας υπόψιν το συμφέρον των παικτών, μειώνοντας το φόρτο εργασίας τους. Παράλληλα θέλησε να βοηθήσει τα Εθνικά Πρωταθλήματα αφού ακολουθεί μία Ολυμπιακή Χρονιά, όπερ και σημαίνει ότι θα έχουν αρκετά φορτωμένο πρόγραμμα. Βέβαια η FIBA σε καμία περίπτωση δεν αποφάσισε να αφαιρέσει γενικά ένα «παράθυρο» αφού πρόκειται για έναν προγραμματισμό που έγινε μόνο για την επόμενη διετία.

Το δελτίο Τύπου της FIBA:

«Η εκτελεστική επιτροπή έλαβε μία αξιολόγηση σχετικά με τους Προκριματικούς Αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου που βασίστηκε σε μία έρευνα που διεξήχθη από μία ανεξάρτητη αθλητική συμβουλευτική εταιρία. Η έρευνα επιβεβαίωσε την επιτυχία του πρώτου εγχειρήματος των Προκριματικών σε τρεις βασικούς άξονες όπως η παρουσία του κόσμου, η προβολή στα Μέσα Ενημέρωσης και το ενδιαφέρον των φιλάθλων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η έρευνα δείχνει ότι τα 420 παιχνίδια των Προκριματικών προσέλκυσαν 1,7 εκατομμύρια φιλάθλους σε 157 γήπεδα σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα 157 από αυτά τα παιχνίδια να σημειώσουν sold out, τη στιγμή που ο μέσος όρος πληρότητας των γηπέδων έφτασε στο 68%. Το νέο σύστημα διεξαγωγής προσέλκυσε πλήθος κόσμου σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Για παράδειγμα, 23.500 θεατές είδαν τις Φιλιππίνες να παίζουν με την Αυστραλία στη Μανίλα, 12.167 θεατές ήταν στο Ελσίνκι για τη σύγκρουση μεταξύ Φινλανδίας και Γαλλίας, 11.000 στην Αφρικανική ζώνη, είδαν το παιχνίδι μεταξύ Αγκόλας και Αιγύπτου και 10.550 θεατές παρακολούθησαν το ματς της Βραζιλία εναντίον της Χιλής.

Πολύ σημαντική ήταν και η ζωντανή κάλυψη των αγώνων από την τηλεόραση σε περισσότερες από 150 αγορές, που συμπληρώθηκε από το reach που έκανε ο κόσμος μέσω των social media που έφτασε στα 2,2 δισεκατομμύρια, με 591 εκατομμύρια εμφανίσεις και 7,5 εκατομμύρια συμμετοχές σε όλες τις πλατφόρμες, καθώς και συνολικά 429 εκατομμύρια προβολές βίντεο.

Δεν ήταν, όμως, μόνο οι φίλαθλοι του μπάσκετ που απόλαυσαν τα προκριματικά. Η έρευνα δείχνει ότι πάνω από 63 εκατομμύρια φίλαθλοι που δεν είχαν παρακολουθήσει άλλα παιχνίδια μπάσκετ βρήκαν λόγο να ακολουθήσουν τα Προκριματικά, με αποτέλεσμα τη σημαντική ανάπτυξη της βάσης των φιλάθλων σε όλους τους τομείς.

Μετά από αιτήματα των Εθνικών Ομοσπονδιών της Αμερικής και της Ευρώπης και μετά από διαβούλευση με το ULEB, η εκτελεστική επιτροπή επανεξέτασε το καλεντάρι για τα προκριματικά των Ηπειρωτικών διοργανώσεων του 2021.

Ετσι, λαμβάνοντας υπόψη:

- Τον αριθμό των παιχνιδιών που απαιτούνται για την πρόκριση του Continental Cup 2021 (6 παιχνίδια) και τον αριθμός των προγραμματισμένων Παραθύρων (Τέσσερα: Νοέμβριος 2019, Φεβρουάριος και Νοέμβριος 2020, Φεβρουάριος 2021).

- Τον τεράστιο αντίκτυπο που δημιουργήθηκε από τη διεξαγωγή δύο αγώνων της Εθνικής Ομάδας σε κάθε παράθυρο των Προκριματικών Παγκοσμίου Κυπέλλου, που πολλαπλασίασε το ενδιαφέρον και δημιούργησε ένα θετικό αντίκτυπο στις χώρες όπου παίζονται τα παιχνίδια αυτά.

- Το μεγάλο φόρτο εργασίας και το βαρύ πρόγραμμα για τους παίκτες κατά τη διάρκεια της σεζόν 2019-20 λόγω της πρόωρης έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020.

…η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να προσαρμόσει τα Προκριματικά των Ηπειρωτικών Κυπέλλων 2021, προγραμματίζοντας για όλες τις ομάδες δύο επίσημα παιχνίδια σε κάθε παράθυρο των Προκριματικών. Ως αποτέλεσμα, το μοναδικό παιχνίδι προκριματικών από το παράθυρο του Νοεμβρίου του 2019 θα επαναπρογραμματιστεί, έτσι ώστε τα προκριματικά να ξεκινήσουν το Φεβρουάριο του 2020, να συνεχιστούν το Νοέμβριο του 2020 και το Φεβρουάριο του 2021, με τις ομάδες να παίζουν δύο παιχνίδια σε κάθε παράθυρο. Αυτή η αναδιάρθρωση ισχύει μόνο για τα προκριματικά των Ηπειρωτικών Κυπέλλων 2021 και δεν θα επηρεάσει τα μελλοντικά προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των Ηπειρωτικών Κυπέλλων.

Αυτό το νέο πρόγραμμα θα μειώσει περαιτέρω τον φόρτο εργασίας των παικτών, θα βελτιστοποιήσει το κόστος για τις Εθνικές Ομοσπονδίες και θα αφήσει περισσότερο χώρο στα εθνικά πρωταθλήματα σε μια εξαιρετικά υπερφορτωμένη σεζόν.

Ολυμπιακά Προκριματικά Τουρνουά

Η εκτελεστική επιτροπή συζήτησε επίσης τη διαδικασία πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020.

Από το Παγκόσμιο Κύπελλο του ​​2019 θα προκριθούν άμεσα 7 ομάδες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 ενώ οι 16 επόμενες με την καλύτερη θέση στη βαθμολογία του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα έχουν την ευκαιρία να προκριθούν μέσω των Προολυμπιακών τουρνουά της FIBA. 

Η εκτελεστική επιτροπή επιβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν απόλυτα και μόνο τα αθλητικά κριτήρια για την επιλογή των δύο επιπλέον ομάδων ανά περιφέρεια για να ολοκληρωθεί η σύνθεση των 24 ομάδων (4 τουρνουά των 6 ομάδων) που θα συμμετάσχουν στα προκριματικά.»