• FIBA
  • Posted

Χρυσή επέτειος! (pics)

aek monako telikos

Η ΑΕΚ και πάλι Βασίλισσα της Ευρώπης, πενήντα χρόνια μετά το '68. Με …κατοστάρα συνέτριψε τη Μονακό, σε ένα ονειρικό παιχνίδι στο πιο μπασκετικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στο ΟΑΚΑ. ΝτελΡουά ΜΑΤ του Ντράγκαν Σάκοτα, που έκανε άψογη διαχείριση και ανέδειξε την ομάδα του ξανά Κυπελλούχο Ευρώπης
Του Κ. Τσιαμτσιούρη

ΑΕΚάρα όπως παλιά, Ευρωπαϊκό Κύπελλο ξανασήκωσε σε ένα «κιτρινόμαυρο» ΟΑΚΑ, σε έναν τελικό που θα περάσει στην ιστορία καθώς συνοδεύτηκε από μια σπουδαία εμφάνιση σε ένα κατάμεστο κλειστό, με μαέστρο τον Ντράγκαν Σάκοτα και μια …ορχήστρα παικτών αντάξια για ένα τέτοιο κοντσέρτο.

Η Ένωση» διατήρησε το προβάδισμα σχεδόν σε όλο το παιχνίδι με εξαίρεση κάτι δευτερόλεπτα, όταν στο 26’ η Μονακό κατάφερε να ισοφαρίσει σε 59-59, και άντεξε σε κάθε προσπάθεια αντεπίθεσης των Μονεγάσκων, που ούτε ο Πρίγκηπας Αλβέρτος δεν κατάφερε να εμψυχώσει όσο θα ήθελε με την παρουσία του στο «Νίκος Γκάλης».

Αντίθετα, πνοή, ενέργεια και θετική αύρα προσέφερε ο απίθανος κόσμος της ΑΕΚ, αλλά και οι πρωταθλητές του ποδοσφαίρου, ο Μανόλο Χιμένεθ και οι παίκτες του που έδωσαν το παρών ακριβώς πίσω απ’ τον πάγκο της «Ένωσης», με την …κούπα παρέα τους.Το πρώτο βήμα προς τον τίτλο το έκανε για την ΑΕΚ ο μέτριος προς κακός στον ημιτελικό Μάικ Γκριν, που ήταν και ο πολυτιμότερος παίκτης του τελικού,  ενώ την υπογραφή του στη νίκη έβαλε στα τελευταία λεπτά ο Ντελρόι Τζέιμς, ο πιο …υποτιμημένος αλλά και ενδεχομένως και πολυτιμότερος, σε σχέση με το πόσα κοστίζει στην ΑΕΚ.

Ο Αμερικανός φόργουορντ μπήκε σχεδόν αναγκαστικά και πάλι στο παρκέ όταν ο πολύ καλός Χάντερ φορτώθηκε το τέταρτο φάουλ του και μπήκε για να παίξει σέντερ, την ώρα που η Μονακό πίεζε ασφυκτικά και έδειχνε να ανακτά εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Όπως και στον ημιτελικό, όταν στην τελευταια φάση μπλόκαρε τον Ρόχας της Μούρθια, έτσι και σε αυτόν τον τελικό ήταν αυτός που …μίλησε τελευταίος με την άμυνά του αλλά και τους πόντους που πέτυχε στην τέταρτη περίοδο για την ΑΕΚ, όταν της έλειπε το καθαρό μυαλό…

Για ένα ακόμη παιχνίδι, όπως και στον ημιτελικό, η ΑΕΚ έκανε πολλές προσπάθειες να …αυτοκτονήσει στο τέλος,  με τους Γκριν και Χάρις να επαναλαμβάνουν κάποια λάθη …άγχους ή έλλειψης συγκέντρωσης και το +12 του 35’ (89-77), παραλίγο να μην αντέξει μέχρι τέλους. Η Μονακό μείωσε σε 97-94 στο τελευταίο λεπτό και είχε τρεις ευκαιρίες ακόμη και να ισοφαρίσει. Μετά από τρία βίντεο ριπλέι, που όλα ευνόησαν τους Γάλλους, ακολούθησε ένα δικό τους λάθος, με τον Ντελρόι Τζέιμς να κλέβει την μπάλα απ’ την λάθος πάσα του Ρόμπινσον και να κερδίζει αντιαθλητικό φάουλ. Ευστόχησε και στις δυο βολές και παρότι οι συμπαίκτες του έκαναν ένα ακόμη λάθος στην επαναφορά, ο Ντι Τζέι Κούπερ αστόχησε σε τρεις βολές με 5’’ να απομένουν και ο Γκριν με μια βολή 3’’ πριν το τέλος έγραψε το τελικό 100-94, που θα είναι αυτό το οποίο περνά στην ιστορία ως ο δεύτερος ευρωπαϊκός τίτλος της «Ένωσης».

Μορφές της αναμέτρησης ο Μάικ Γκριν που είχε 14 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και 18 έως το τέλος της τρίτης, οδηγώντας την ΑΕΚ σε ένα σημαντικό προβάδισμα, ενώ στη συνέχεια μεγάλη ώθηση στην «Ένωση» έδωσε με κρίσιμα σουτ τριών πόντων ο Κέβιν Πάντερ, ενώ στην άμυνα ειδικά στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, ο Βινς Χάντερ κατάφερε να σταματήσει 2-3 επιθέσεις της Μονακό.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έδωσε και την ψυχή του και ένα δικό του τρίποντο στο 28’ έφερε για πρώτη φορά την διαφορα στους 10 πόντους στο δεύτερο μέρος (71-61), δίνοντας μεγάλο ψυχολογικό προβάδισμα στην ομάδα του. 

Ο Ντούσαν Σάκοτα, που έπαιξε και πάλι τραυματίας, ήταν παράδειγμα προς μίμηση για τους συμπαίκτες του και με την εμπειρία του κράτησε την μπάλα και έκανε και αυτός …διαχείριση αντάξια με αυτή του πατέρα του απ’ τον πάγκο.

Ο Μάνι Χάρις μπορεί να μην σκόραρε κατά συρροή, αλλά πήρε καθοριστικά επιθετικά ριμπάουντ που μετέτρεψε πολλές φορές σε καλάθια, ενώ η ΑΕΚ έδειχνε …χαμένη, δίνοντας ανάσες στους συμπαίκτες του.

Ο Βασίλης Ξανθόπουλος ήταν αυτός που συμπλήρωνε και βοηθούσε τον Μάικ Γκριν, παίζοντας στο τέλος δίπλα του στο παρκέ, προκειμένου να τον αποφορτίσει, ενώ και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος έδωσε πολύτιμες ανάσες στους συμπαίκτες του. 

Τα δεκάλεπτα: 20-29, 44-53, 70-73, 94-100

ΜΟΝΑΚΟ (Μίτροβιτς): Κούπερ 8 (1), Έβανς 6 (1), Κικάνοβιτς 12 (1), Λακόμπ, Ρόμπινσον 13, Κραφτ 9, Γκλαντίρ 19 (4), Τζόσεφ, Ρούντεζ, Σι 8, Τραορέ 8.

ΑΕΚ (Σάκοτα): Γκριν 19 (1), Χάρις 9, Τζέιμς 13, Σάκοτα 16 (3), Ξανθόπουλος 2, Χάντερ 10, Λαρεντζάκης 8 (2), Μαυροειδής 7, Πάντερ 16 (3), Βασιλόπουλος.

aek monako panhgyrismoi5

aek nonaco file

aek monako vasilopoulos mauroeidis

aek green

aek monako sakota

aek monako larentzakis

aek monako mauroeidis

aek monako xanthopoulos

aek monako pagos

PHOTOS: championsleague.basketball