Ο «γυμνός» βασιλιάς

efes-olympiakos-perpe1

Απέναντι στην Κάχα Λαμποράλ είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου. Μπορεί ο Ολυμπιακός να κέρδισε την ισπανική ομάδα στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας, αλλά οι 81 πόντοι παθητικό ήταν το... σημείο αναφοράς. Αυτή τη φορά οι «ερυθρόλευκοι» πλήρωσαν ακριβά το πρόβλημα στην άμυνα αφού έφτασαν στο σημείο να αγγίξουν την 100άρα από την Αναντολού Εφές στην Τουρκία και να γνωρίσουν τη συντριβή με 98-72.

Αυτό δεν ήταν καμπανάκι, αλλά ολόκληρη... καμπάνα ενόψει και του μεγάλου ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό την ερχόμενη Δευτέρα στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πλήρωσε το κακό ξεκίνημα , τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο δεκάλεπτο είχε εννέα λάθη, ενώ στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με 40-13! Μέχρι εκείνο το σημείο η Εφές είχε 7/7 τρίποντα (!!!), ενώ οι Φάρμαρ και Βούγιασιτς ήταν εκείνοι που έκαναν τη μεγαλύτερη ζημιά τελειώνοντας το ματς έχοντας μαζί 7/8 σουτ έξω από τα 6.75μ.

Ατομικά ο Ντόρσεϊ ήταν σε... άλλο γήπεδο (γι' άλλη μια φορά) και μόνο ο Χάινς προσπαθούσε να περισώσει την κατάσταση και να κρατήσει τον Ολυμπιακό μέσα στο ματς. Όσο μπορούσε φυσικά. Οι Σπανούλης, Περπέρογλου και Μάντζαρης πήραν τη σκυτάλη στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, αλλά οι παίκτες της Εφές βρέθηκαν σε εξαιρετική ημέρα. 

Το πάρτι του Φάρμαρ!

Χειρότερο ξεκίνημα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Αν και γνώριζε ότι η Αναντολού Εφές αρέσκεται στον γρήγορο ρυθμό και στις επιθέσεις των 10-15 δευτερόλεπτων, δεν μπόρεσε να βρει το κατάλληλο αντίδοτο. Πόσω μάλλον για τον Τζόρνταν Φάρμαρ, ο οποίος έστησε το... δικό του πάρτι στο παρκέ του «Αμπντί Ιπεκτσί». Ο Βαγγέλης Μάντζαρης είχε βρει τον μπελά του από τον Αμερικανό ο οποίος είχε 11 γρήγορους πόντους (με 3/3 τρίποντα) με την Εφές να εκτοξεύει τη διαφορά στο +13 (19-6) στο έκτο λεπτό. Το πρόβλημα στην άμυνα ήταν εμφανέστατο στον Ολυμπιακό και από τη στιγμή που δεν δούλεψαν οι περιστροφές, οι παίκτες της Εφές εκτελούσαν με... χαρακτηριστική ευκολία έξω από τα 6.75μ.

Άλλωστε όταν αποχώρησε ο Φάρμαρ από το παρκέ, τη σκυτάλη πήρε ο Σάσα Βούγιασιτς, ο οποίος με συνεχόμενα τρίποντα έφερε την Εφές με 19 πόντους μπροστά στο σκορ (28-9 στο 9'!) Οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τον ρυθμό της Εφές, με τους παίκτες του Μαχμούτι να βάζουν καλάθι όπως ήθελαν. 

Τρίποντος βομβαρδισμός και +23 η Εφές

Το σκηνικό παρέμεινε ίδιο και... απαράλλακτο με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Από τη στιγμή που δεν υπήρχε ΚΑΜΙΑ άμυνα στην περιφέρεια, η Εφές ξέφυγε με 23 πόντους διαφορά (40-17 στο 12') έχοντας μέχρι εκείνο το σημείο 7/7 τρίποντα!!! Μάλιστα σ' εκείνο το διάστημα οι γηπεδούχοι είχαν και τα δύο πυρηνικά όπλα (Φάρμαρ, Βούγιασιτς) στην ίδια πεντάδα, με τον Ολυμπιακό να έχει να αντιπαρατάξει μόνο τον... Κάιλ Χάινς.

Ο Αμερικανός πάλευε με όλους κάτω από τα δύο καλάθια και ήταν η μοναδική αξιόπιστη λύση της ελληνικής ομάδας (με 7 πόντους στα τέσσερα πρώτα λεπτά της β' περιόδου). Ομως τα 10 λάθη μέχρι το 15' και οι (μόλις) δύο ασίστ (έναντι 10 των Τούρκων) αποτέλεσαν τροχοπέδη προκειμένου να πλησιάσει την Εφές.
Μόνο λίγο μετά τα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου προσπάθησε να κάνει κάτι με την διαφορά στους 22 πόντους (46-24). Ένα μικρό σερί 6-0 για τον Ολυμπιακό «κατέβασε» τον δείκτη του σκορ στο -16 (46-30) ωστόσο δεν υπήρξε συνέχεια. Τα λάθη στην επίθεση συνεχίστηκαν, όπως και η αστοχία ακόμα και σε λέι απ! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μόλις 10/26 δίποντα, 3/9 τρίποντα και 3/5 βολές στο πρώτο μισό του αγώνα, την ώρα που η Εφές μετρούσε 13/25 δίποντα, 7/9 τρίποντα και 7/10 βολές με... τριπλάσιες (σχεδόν) ασίστ (13 έναντι 5).

Προσπάθησε αλλά δεν είχε διάρκεια

Η εικόνα του αγώνα φάνηκε πως θα αλλάξει στο δεύτερο ημίχρονο. Η εντολή του Μπαρτζώκα ήταν σαφής. Απάντηση με τον ίδιο τρόπο. Επιθέσεις στα 15 δευτερόλεπτα, μεγάλη προσοχή στην άμυνα και βοήθειες στα περιφερειακά σουτ των Τούρκων. Με τον Στράτο Περπέρογλου να δίνει το έναυσμα στην επίθεση και τους Μάντζαρη, Σπανούλη να τον ακολουθούν, ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε το μεγάλο come back! 

Με τέσσερα εύστοχα τρίποντα σε διάστημα τεσσάρων λεπτών κατέβασε τον δείκτη του σκορ από το -22 (57-35) στο -9 (57-48) χάρη σε ένα σερί 13-0! Μόνο που δεν υπήρχε και η ανάλογη συνέχεια. Μετά το 60-51 του 25' η Ανατολού Εφές έγινε πιο πιεστική στην άμυνά της, εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των «ερυθρολεύκων» και έτρεξε ένα δικό της σερί 9-0 φτάνοντας εκ νέου στο +18 (69-51) τρία λεπτά πριν από το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να απαντήσει (71-57 στο 29'), αλλά ένα τρίποντο-μαχαιριά του Τζόρνταν Φάρμαρ με τη λήξη της περιόδου (74-57) «έκοψε» τα πόδια των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Τυπική διαδικασία

Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο το ματς αποτέλεσε τυπική διαδικασία. Με τον Φάρμαρ να... συνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει η Εφές δεν άφησε τον Ολυμπιακό να φανεί εκ νέου απειλητικός. Ακόμα και όταν οι «ερυθρόλευκοι» έδειχναν να... κάνουν κάτι (80-65 στο 33'), με ένα γρήγορο 6-0 επανέφεραν τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους (86-65) και στη συνέχεια έκαναν... συντήρηση δυνάμεων.

Μάλιστα λίγο έλειψε η αμυντική αδυναμία του Ολυμπιακού να μεταφραστεί (και) σε 100άρα, αλλά τελικά η Εφές σταμάτησε στους 98 πόντους, παρά την προτροπή των φίλων της ομάδας που γέμισαν το Αμπντί Ιπεκτσί.

Δεκάλεπτα: 30-13, 54-32, 74-57, 98-72

Διαιτητές: Ιερεθουέλο, Λάτισεβς, Βοϊνοβιτς

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Μαχμούτι): Φάρμαρ 25 (4), Βούγιασιτς 15 (3), Ερντέν 13, Τουντσερί 7 (1), Γκονλούμ, Σαβάνοβιτς 13, Λούκας 10 (1), Γκιουλέρ 4, Μπάρατς 11.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Χάινς 13, Λο 4, Αντιτς 5, Σπανούλης 14 (2), Περπέρογλου 10 (2), Ντόρσεϊ 3, Σλούκας 5, Μαυροειδής, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 7 (1), Παπανικολάου 5 (1), Μάντζαρης 6 (2).