"Καθάρισε" ο Πάνκο

Ο Σχορτσανίτης ισοπέδωσε τους ψηλούς της Καντού, χρειάστηκε όμως ο Άντι Πάνκο να βάλει το χέρι του στο τέλος ώστε ο Παναθηναϊκός να πετύχει στο ΟΑΚΑ την πρώτη φετινή νίκη του στην Ευρωλίγκα (78-76). Οι αμυντικές αδυναμίες και η έλλειψη ψυχραιμίας στο τέλος προβλημάτισαν, ωστόσο σε αυτή την πρώιμη φάση της σεζόν τα αποτελέσματα είναι αυτά που μετρούν.

Ο Παναθηναικός προσπάθησε να επιβάλει από την αρχή το νόμο του, ωστόσο αντιμετώπισε προβλήματα στις αμυντικές περιστροφές του. Τα πικ εν ρολ της Καντού αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσματικά δίνοντας τη δυνατότητα στους παίκτες της και κυρίως στους Μαρκοϊσβίλι και Αραντόρι, που έκαναν μεγάλη ζημιά στο πρώτο ημίχρονο, να βρίσκουν ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια. Τα ποσοστά της ιταλικής ομάδας στα τρίποντα ήταν εξαιρετικά κι έτσι ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να ξεφύγει στο σκορ.

Όσο πάντως ο Σχορτσανίτης έβρισκε τρόπους να σκοράρει μέσα στη ρακέτα και οι Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής τον βοηθούσαν, οι "πράσινοι" είχαν το προβάδισμα, το οποίο λίγο μετά την έναρξη της δεύτερης περιόδου ανέβηκε στους 8 πόντους (25-17). Προϊόντος του χρόνου όμως και καθώς τα τρίποντα έμπαιναν, η Καντού κατάφερε να περάσει μπροστά με 36-32 και να φέρει το ημίχρονο περίπου στα ίσια (44-43 υπέρ του Παναθηναϊκού).

Στο δεύτερο ημίχρονο έγινε και πάλι εμφανές πως το επιθετικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού είναι κάπως μονοδιάστατο, τουλάχιστον όσο οι Ούκιτς, Κίτσεν και Μασιούλις αναζητούν ακόμα τα πατήματά τους και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Όσο ήταν ο φορμαρισμένος Σχορτσανίτης στην πεντάδα οι λύσεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έρχονταν, όταν όμως έλειπε, οι συμπαίκτες του έμοιαζαν μπερδεμένοι. Το καλό ήταν ότι βελτίωσαν την άμυνά τους, η Καντού δεν έβγαζε πια τόσο εύκολα σουτ κι έτσι οι "πράσινοι" κατάφερναν να κρατούν το προβάδισμα.

Εκείνος πάντως που έδωσε την τελική λύση ήταν ο Άντι Πάνκο, ο οποίος δεν είχε καταφέρει να φανεί ιδιαίτερα, όμως στα τελευταία λεπτά αποδείχθηκε παίκτης-κλειδί. Δύο λεπτά πριν από το τέλος κι ενώ η Καντού είχε ισοφαρίσει (68-68) και απειλούσε, ο Αμερικανός πέτυχε 5 συνεχόμενους πόντους (ένα τρίποντο και ένα λέι απ), που ξεκόλλησαν οριστικά το κάρο από τη λάσπη. Το τρίποντο του Μασιούλις, που ακολούθησε, έκανε το σκορ 76-68 και διασφάλισε τη νίκη του Παναθηναϊκού, ο οποίος πάντως στο τελευταίο λεπτό έκανε επίδειξη επιπολαιότητας. Αντί να μεγαλώσει κι άλλο τη διαφορά και να στείλει το μήνυμα στην Καντού, της επέτρεψε με συνεχόμενα λάθη και κακές άμυνες να μειώσει στο καλάθι, δημιουργώντας της την ψευδαίσθηση στο τέλος πως θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμα και τη νίκη. Την οποία, εδώ που τα λέμε, αν έμεναν μερικά δευτερόλεπτα ακόμα, θα μπορούσε και να την είχε πάρει.

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 44-43, 61-55, 78-76

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 4, Πάνκο 11(2), Μασιούλις 5(1), Άρμστρονγκ 2, Ούκιτς 11(1), Λάσμε, Τσαρτσαρής 8, Διαμαντίδης 12(2), Κίτσεν 6, Σχορτσανίτης 19.

Καντού (Τρινκέρι): Σκέκιτς 1, Σμιθ 4, Μαρκοϊσβίλι 17(1), Λέουνεν 3(1), Ματσαρίνο 6(2), Μπρουκς 9, Τάιους 10, Ταμπού 7(1), Αραντόρι 17(2), Κουζίν 2.