Τρικ... εκτάκτου ανάγκης

Ο Αργύρης Πεδουλάκης καλείται να αποδείξει ότι εκτός από καλός προπονητής είναι και... ταχυδακτυλουργός. Διότι πρέπει να βγει λαγός από το καπέλο ώστε να καλυφθεί στον αγώνα της Τρίτης με την Μπαρτσελόνα το κενό του Τζέιμς Γκιστ, που θα παίξει μόνο σε έκτακτη ανάγκη.

Η μεγάλη νίκη στο δεύτερο παιχνίδι στη Βαρκελώνη έφερε τη σειρά με την Μπαρτσελόνα στα ίσια και ο Παναθηναϊκός θέλει να γίνει το αφεντικό νικώντας την Τρίτη τον πρώτο αγώνα στο ΟΑΚΑ. Μόνο που θα πρέπει να τα καταφέρει ουσιαστικά χωρίς τον Τζέιμς Γκιστ.

Ο Αμερικανός επέστρεψε από την Ισπανία έχοντας πάθει διάταση σε τένοντα του ποδιού του. Ένας τραυματισμός που δεν του επιτρέπει να προπονηθεί, άρα ούτε και να παίξει, όσο τουλάχιστον δεν υποχωρεί εντελώς. Επειδή όμως η επιθυμία του ίδιου να αγωνιστεί είναι μεγάλη, όσο μεγάλη είναι και η ανάγκη του Παναθηναϊκού να τον έχει στη σύνθεσή του, φαίνεται πως θα είναι στη 12άδα την Τρίτη και ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για λίγα λεπτά, εφόσον παραστεί μεγάλη ανάγκη. Έστω και χωρίς να έχει προπονηθεί...

Το πόσο πολύτιμος ήταν ο Γκιστ στα δύο πρώτα παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα φαίνεται από τις στατιστικές του επιδόσεις. Οι 14 πόντοι και τα 6 ριμπάουντ, που είχε κατά μέσο όρο στους δύο αγώνες, φανερώνουν μεστή και ουσιαστική συμμετοχή σε κρίσιμους τομείς του παιχνιδιού. Εκτός αυτών, όμως, τα γρήγορα πόδια και τα αθλητικά προσόντα του τον κατέστησαν μία από τις κολώνες της άμυνας. Η δυνατότητά του να μαρκάρει ακόμα και γκαρντ έδωσε στον Αργύρη Πεδουλάκη τη δυνατότητα να υλοποιήσει τη σκέψη του να ρίξει ψηλότερο παίκτη πάνω στον Γιασικεβίτσιους, ώστε να χαλάσει το πικ εν ρολ, που παίζει στην εντέλεια ο Λιθουανός. Ο Γκιστ πήρε άριστα σε αυτό το μαρκάρισμα στον πρώτο αγώνα και έδωσε στον προπονητή του μία επιπλέον αμυντική επιλογή.

Χωρίς αυτόν, βεβαίως, αυτή η επιλογή αναιρείται. Και ο Πεδουλάκης θα πρέπει να βρει άλλο τρόπο να πάρει όσα έδωσε ο Αμερικανός στα πρώτα δύο παιχνίδια. Πράγμα καθόλου εύκολο αν σκεφτεί κανείς πως έτσι κι αλλιώς ο Παναθηναϊκός βασίζεται ουσιαστικά σε οκτώ παίκτες. Οι Ξανθόπουλος, Μπανκς, Σκορδίλης, Γιαννόπουλος έχουν από ελάχιστη έως μηδενική συμμετοχή, όπερ σημαίνει ότι αν λείψει και ο Γκιστ, οι 8 θα γίνουν 7. Και τότε ο προπονητής θα πρέπει να μεταμορφωθεί σε... ταχυδακτυλουργό...