Το αίσθημα της επιβίωσης έδωσε ελπίδες παραμονής στην Καρδίτσα

aris karditsa galinat1

H Καρδίτσα (4-14) πήρε μία τεράστια από βαθμολογική άποψη νίκη απέναντι στον Άρη (9-9), επικρατώντας στην παράταση με 78-77.

Ένα απίθανο ματς. Γεμάτο λάθη (30 η Καρδίτσα, 20 ο Άρης), ένα φινάλε στην κανονική διάρκεια βγαλμένο από ένα φινάλε ταινίας θρίλερ. Και το... κανονικό τέλος, μετά από πέντε έξτρα λεπτά, να είναι εξίσου συναρπαστικό.

Η Καρδίτσα πήρε τη νίκη που ζητούσε (78-77) στη μάχη της παραμονής, με τον Ρομπέρτο Γκάλινατ να σημειώνει 32 πόντους, αλλά να κάνει και δύο σημαντικά λάθη και τον Πρίτζετ να δίνει σημαντικές ανάσες όπου χρειάστηκε.

 

Ο Άρης θα μπορούσε να πάρει τη νίκη, αν ο Γκούντγουιν ευστοχούσε σε μία βολή στο τέλος της κανονικής διάρκειας. Αλλά τελικά η ομάδα της Θεσσαλονίκης, μολονότι έκανε 25 παραπάνω επιθέσεις και 10 λιγότερα λάθη δεν κατάφερε να... πιει και νερό.

Το ματς

Η Καρδίτσα έπαιζε και σε αυτό το ματς την κατηγορία της. Δεν έχει περιθώρια για άλλες ήττες και αυτό φάνηκε από την αρχή. Παρά το 0-4 του Άρη, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ξεπεράσουν την αρχική πίεση και βρήκαν λύσεις.

Πρώτος και καλύτερος ο Γκάλινατ με 16 πόντους σε 17 λεπτά στο παρκέ, με την Καρδίτσα να παίρνει προβάδισμα δύο πόντων (36-34). Ο Άρης επιχείρησε να φέρει ισορροπία στο ματς, αλλά έπρεπε να αντιμετωπίσει και τα δικά του προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου τόσο ο Σανογκό (4π., 2 ριμπ. σε 5:17), όσο και ο Χάγκινς (1 κλέψιμο σε 2:43) αποχώρησαν με τραυματισμούς και η ενημέρωση από την ομάδα της Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι δεν θα αγωνιστούν ξανά.

Τουλάχιστον για την 3η περίοδο, τα ξαφνικά προβλήματα φαίνεται πως συσπείρωσαν τους παίκτες του Γιάννη Καστρίτη. Από το 46-43, 3:52 πριν το τέλος της περιόδου, ο Άρης με πολλούς και διαφορετικούς πρωταγωνιστές (Σχίζας, Χρηστίδης, Νετζήπογλου, Χόρκλερ) έκανε ένα επί μέρους 13-4 και πήρε κεφάλι στο σκορ με 56-50.

Το πλέον απίθανο μέχρι εκείνο το σημείο είναι πως η Καρδίτσα είχε 50 πόντους με 28 προσπάθειες ( 10/15 διπ., 5/13 τριπ.) και ο Άρης 56 με 52 σουτ (18/31 διπ., 5/21 τριπ.).

Δύο συνεχόμενα καλάθια του Νότε έφεραν τον Άρη στο +8 (60-52), προτού η Καρδίτσα κάνει μία ακόμη προσπάθεια ανατροπής: Τρίποντο του Γκάλινατ, λέι απ του Αγραβάνη και το ματς αρχίζει, σχεδόν, ξανά από την αρχή (60-57).

Η κακοτυχία του Άρη δεν έλεγε, ωστόσο, να σταματήσει. Με 7:18 στο ρολόι ο Νότε σε μία διεκδίκηση ενός ριμπάουντ, φάνηκε να πονάει έντονα στο δεξί του χέρι. Αποχώρησε για τον πάγκο. Προσωρινά, όπως αποδείχτηκε, αφού λίγο αργότερα πάτησε ξανά το παρκέ.

Ένα εντυπωσιακό κάρφωμα του Αγραβάνη έφερε την Καρδίτσα σε απόσταση... βολής, 61-62. Το χάσμα μηδενίστηκε όταν ο Γκάλινατ, ο κορυφαίος της Καρδίτσας με εύστοχο τρίποντο διαμόρφωσε το σκορ σε 64-64.

Σε εκείνο το σημείο ο Άρης αντέδρασε. Και πήγε το ματς κοντά στο καλάθι. Ένα μίνι σερί 3-0 τον έφερε στο 64-67. Η Καρδίτσα κέρδισε αντιαθλητικό φάουλ, αλλά από τις βολές και την έξτρα επίθεση πήρε έναν πόντο (65-67).

Μπροστά η Καρδίτσα

Ο Άρης πέταξε την επίθεσή του στα... σκουπίδια (λάθος ο Νότε) και η Καρδίτσα βρέθηκε πάλι στο -1, με τον Γκάλινατ να μετράει 1/2 βολές. Ό,τι δεν έκανε σε εκείνη την επίθεση, το πέτυχε στην επόμενη. Μακρινό δίποντο και 68-67 η Καρδίτσα με το ματς να πλησιάζει στο τελευταίο του λεπτό.

Ο Γκάλινατ ανέλαβε την τελευταία επίθεση, αλλά ο Νότε με απίθανη άμυνα του απέσπασε την μπάλα. Αυτή δεν κατέληξε σε κάποια σίγουρα χέρια, παίκτες και των δύο ομάδων έπεσαν στο παρκέ σαν τερματοφύλακες για να εξασφαλίσουν την κατοχή και ενώ ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα.

Τη λύση έδωσε το τηλεοπτικό ριπλέι, με τους διαιτητές να δίνουν τζάμπολ και την κατοχή στην Καρδίτσα που είχε το «βελάκι». Ο Αθηναίου οδηγήθηκε στις βολές, 14.3 δεύτερα πριν το τέλος. Μετά τις δύο εκτελέσεις το σκορ έγινε 69-67, με τον Πρίτζετ, ωστόσο, να διεκδικεί το ριμπάουντ και τους διαιτητές να καταφεύγουν για άλλη μια φορά στην οθόνη. Και να... συμφωνούν με την αρχική τους απόφαση.

Ο Γκούντγουιν και η χαμένη ευκαιρία

Ο Άρης έκλεψε την επαναφορά με τον Μήτρου Λονγκ, έβγαλε αιφνιδιασμό σε δεύτερο χρόνο με τον Γκούντγουιν να καρφώνει για το 69-69. Οι διαιτητές καταλόγισαν και φάουλ και το ριπλέι έκανε... υπερωρίες.

Καλάθι και φάουλ η απόφαση των «γκρι» και ο Γκούντγουιν στη γραμμή με 4.7 δεύτερα. Αστόχησε, όπως και ο Πρίτζετ στο σουτ της απελπισίας.

Η παράταση

Το έξτρα πεντάλεπτο ξεκίνησε με τον Γκάλινατ να συνεχίζει το κρεσέντο του και τον Χόρκλερ να απαντάει (71-73). Και τον Πρίτζετ να παίρνει... σειρά στα τρίποντα για μία νέα ισοπαλία (74-74).

Η μπάλα πήγαινε συνεχώς στα χέρια του Γκάλινατ και μία βολή του έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους (75-74). Μετά από απανωτές χαμένες επιθέσεις, ο Τολιόπουλος έκανε το 75-76. Ο Αγραβάνης πήγε στις βολές, ευστόχησε στην πρώτη, αστόχησε στη δεύτερη, αλλά ο Έβανς έκανε το φόλοου για το 78-76.

Ο Άρης χρεώθηκε με ένα ακόμη λάθος στη συνέχεια (το 20ό) έδωσε την ευκαιρία στην Καρδίστα. Αλλά και πάλι ο Γκάλινατ έχασε την επίθεση και ο Άρης βγήκε στον αιφνιδιασμό. Ο Μήτρου Λονγκ κέρδισε το φάουλ και οδηγήθηκε στις βολές, 27.3 δεύτερα για τη λήξη και μέτρησε 1/2 (78-77).

Οι παίκτες του Άρη δεν έκαναν φάουλ στην επίθεση της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί ο χρόνος της επίθεσης των γηπεδούχων και να απομένουν μόλις 7 δέκατα! Ο Νότε προσπάθησε να πάρει το ματς, αλλά αστόχησε και η Καρδίτσα πήρε μία πολύτιμη νίκη.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 16-16, 36-34, 50-56, 69-69 (κ.α.), 78-77 (παρ.)