- Πορτοκαλί Ιστορίες
- Posted
Ο Τάκης, ο Στιβ και ο Άγγελος (pics)
Όσοι έζησαν τις μονομαχίες Τάκη Κορωναίου και Στιβ Γιατζόγλου στις δεκαετίες του ’70 και του ΄80 τις παρομοιάζουν με αυτές του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Βασίλη Σπανούλη, μιας και πλησιάζει η δική τους παράσταση την ερχόμενη Δευτέρα στο ΣΕΦ.
Αυτός ο παραλληλισμός δεν έχει σκοπό να προλογίσει το επερχόμενο ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, αλλά να συνδέσει εικόνες του χθες και του σήμερα.
Η αφορμή δίνεται από το γεγονός ότι σαν σήμερα (19 Ιανουαρίου) το 1969, σε ηλικία 17 ετών, ο Τάκης Κορωναίος έκανε το «ντεμπούτο» του στην Α΄ Εθνική. Με αντίπαλο τον Ηρακλή στη Λεωφόρο (81-64) και είχε πετύχει μάλιστα ένα καλάθι. «Βενιαμίν» της ομάδας, με συμπαίκτες τον Κολοκυθά, τον Πολίτη, τον Πέππα, τον Χαϊκάλη, τον Κυρίτση, τον Ιορδανίδη, τον Μοσχούς, τον Χατζηγεωργίου και προπονητή τον Κώστα Μουρούζη. Μετά από ένα μήνα ακριβώς, έπαιξε εναντίον του Σπόρτιγκ στα Πατήσια και αυτοί οι δύο αγώνες ήταν όλοι κι όλοι στο ενεργητικό του την περίοδο 1968-69. Από την επόμενη περίοδο είχε ανελλιπή παρουσία.
Όταν αναφέρεσαι στον Τάκη Κορωναίο, αυτόματα στο μυαλό έρχεται και ο έτερος Καπαδόκης, ο Στιβ Γιατζόγλου. Και το αντίθετο. Βίοι παράλληλοι με τις ομάδες τους, αλλά και με το εθνόσημο στη φανέλα, ήταν το δημοφιλέστερο δίδυμο της εποχής.
Ανατρέχοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και στην ημερομηνία ορόσημο στην καριέρα του «Ντόριαν Γκρέϊ» του ελληνικού μπάσκετ, τρεις μέρες νωρίτερα είχε τη δική του επέτειο ο Στιβ Γιατζόγλου. Στις 16 Ιανουαρίου του 1972 πρωτόπαιξε στο ελληνικό πρωτάθλημα, με αντίπαλο τη ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη. Ο Ολυμπιακός έχασε (70-47) και ο Στιβ είχε πετύχει 16 πόντους. Προπονητής του ήταν ο Νίκος Μήλας, που τον έπεισε στην Αμερική να παίξει στην Ελλάδα και στην ομάδα τότε ήταν τότε και άλλοι δύο Ελληνοαμερικανοί, ο Τζιμ Μαχαίρας και ο Τζιμ Ρέττος.
Ο Τάκης Κορωναίος και ο Στιβ Γιατζόγλου συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 21 Ιουνίου του ’72 στο γήπεδο της Γλυφάδας. Ήταν ο αγώνας του β΄ γύρου, και ο Ολυμπιακός νίκησε με 71-65. Ο Στιβ σημείωσε 24 πόντους και ο Τάκης 15, ο οποίος πήρε τη ρεβάνς στον αξέχαστο (μήνα Ιούλιο με καύσωνα) αγώνα μπαράζ στον Σπόρτιγκ, όπου ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 70-56. Ο Κορωναίος πέτυχε 22 πόντους και ο Γιατζόγλου 19. Σ’ αυτούς τους δύο αγώνες πρωτοσυστήθηκαν και έδωσαν ραντεβού μετά από δύο χρόνια, όταν θα επέστρεφε από την Αμερική ο Τάκης Κορωναίος.
‘
Εκτοτε, από το ’75 και μετά, οι «κόντρες» τους μέσα στο γήπεδο ήταν ομηρικές. Γιατί έξω απ’ αυτό τους συνέδεε μεγάλη φιλία και ο ένας αναγνώριζε την αξία του άλλου. Ήταν άλλωστε οι πιο δημοφιλείς παίκτες της εποχής και βρίσκονταν μονίμως στο στόχαστρο των οπαδών, που προσπαθούσαν να τους επηρεάσουν.
Οι «Διόσκουροι» αποτελούσαν το βαρόμετρο στην απόδοση των «αιωνίων» και το χαρακτηριστικό είναι ότι όποιος σημείωνε περισσότερους πόντους, κέρδιζε (συνήθως) και η ομάδα του.
Συνολικά βρέθηκαν αντίπαλοι 24 φορές στο πρωτάθλημα με τα χρώματα των «αιωνίων» (13-11 νίκες υπέρ του Κορωναίου) και άλλες δύο φορές, όταν ο Γιατζόγλου φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ (από μία νίκη).
Στις μεταξύ τους 26 συναντήσεις, ο Στιβ πέτυχε 445 πόντους και ο Τάκης 409. Επίσης, ο Γιατζόγλου ως προπονητής του Ολυμπιακού και του Σπόρτιγκ, αντιμετώπισε τον Κορωναίο ως παίκτη του Πανιωνίου και του Παναθηναϊκού.
Ένα από τα πρώτα ταξίδια του Τάκη Κορωναίου με τον Παναθηναϊκό στο Βελιγράδι για τον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα. Μαζί με τον Ανδρέα Χαϊκάλη, τον Γιώργο Δραζίνο και τον Θανάση Πέππα.
Όταν ο Κορωναίος συνάντησε τον Κορωνιό
Στην παρέα των δύο παικτών που αποτελούσαν για χρόνια τη σημαία του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, προστίθεται και ένας ακόμη απόστρατος γκαρντ.
Ο Άγγελος Κορωνιός, που κι αυτός σαν σήμερα (19 Ιανουαρίου) το 1985, σε ηλικία 16 ετών, πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στην Α΄ Εθνική με τη φανέλα του Περιστερίου. Επίγονος των προαναφερθέντων, έκανε «ντεπούτο», όπως και ο Κορωναίος, με αντίπαλο τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη. Το Περιστέρι έχασε 94-60 και ο Άγγελος πέτυχε 8 πόντους με προπονητή τον Θανάση Χριστοφόρου και συμπαίκτες τους Κασουρίδη, Κότση, Γρυλιωνάκη, Καττή, Κομματά, Τσαγκόπουλο, Χουχούμη, Νιάκαρο.
Ο Αγγελος Κορωνιός με τον Γκρεγκ Τσερτς
Ο «πιτσιρικάς» εκείνη τη χρονιά βρέθηκε αντίπαλος του 33χρονου Κορωναίου στο Αιγάλεω. Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 67-46 (Κορωναίος 23, Κορωνιός 6) και την επόμενη χρονιά συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με τον Κορωναίο να φοράει τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ενώ στο Αιγάλεω ο Άγγελος δεν είχε παίξει.
Όταν ο Τάκης μεταπήδησε στον Πανιώνιο και είχε θεσμοθετηθεί η Α1 από την ΕΟΚ, το Περιστέρι ήταν στην Α2. Βρέθηκαν πάλι αντίπαλοι όταν επέστρεψε στον Παναθηναϊκό (89-90) για να κλείσει την καριέρα του με προπονητή τον Χρήστο Ιορδανίδη και συμπαίκτη τον Αργύρη Πεδουλάκη. Οι «πράσινοι» έπαιξαν τέσσερις φορές εναντίον του Περιστερίου και κόντρα στον Κορωνιό, που είχε ανέβει από την Α2 με προπονητή τον Σπύρο Φώσκολο. Στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός επικράτησε δύσκολα με 86-85 (Κορωναίος 10, Κορωνιός 19-2 τρ.) και στο Αιγάλεω το Περιστέρι νίκησε με 91-88 στην παράταση (Κορωνιός 10-2 τρ., Κορωναίος 2). Στη φάση των πλέι οφ, ο Παναθηναϊκός νίκησε εκτός 75-81 (Κορωνιός 12 -1 τρ., Κορωναίος 9-1τρ.) και εντός 102-92 (Κορωναίος 25, Κορωνιός 23 – 2 τρ.).
Τα χρόνια περνούν, αλλά οι αναμνήσεις από τους παίκτες αυτούς που έγραψαν ιστορία σε εποχές πιο ρομαντικές και πιο αληθινές, παραμένουν αναλλοίωτες.