Skip to main content

"¨Εφυγε" ο Κώστας Δημου και η ελληνική διαιτησία του οφείλει πολλά...

| Τάκης Ευσταθίου

dimou3

«Έφυγε» σήμερα το πρωί, μία μεγάλη προσωπικότητα του μπάσκετ. Ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής Κώστας Δήμου, σε ηλικία 89, ο οποίος πρόσφερε τα μέγιστα στο μπάσκετ και με τη συμμετοχή του σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, ήταν από τους πρεσβευτές της χώρας.

Επί των ημερών του η ελληνική διαιτησία καταξιώθηκε στον παγκόσμιο χώρο, αφού επί των ημερών του επιτέλεσε τεράστιο λεργο και ως πρόεδρος για μία 20ετία της Ομοσπονδίας διαιτητών.

Το «τι εστί» Κώστας Δήμου, το συνειδητοποίησα το 1981 στο Ευρωμπάσκετ της Πράγας. Ήταν ο κορυφαίος διαιτητής της Ευρώπης και εκ των προτέρων όλοι γνώριζαν ότι θα «σφύριζε» τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης. Όπως κι έγινε. Διαιτήτευσε, μαζί με τον Τσέχο Κοτλέμπα, τον αγώνα Σοβιετικής Ένωσης – Τσεχοσλοβακίας (84-67). Ήταν η τελευταία συμμετοχή του σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση, αφού μετά απ΄ αυτό το Ευρωμπάσκετ, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε ηλικία 45 ετών. 

dimou.11

(Από την "Α.Η", στις 6 Ιουνίου 1981)

Μέχρι τότε είχε δώσει το «παρών» του σε άλλος δύο τελικούς Ευρωμπάσκετ (Ελσίνκι 1967, μεταξύ Τσεχοσλοβακίας – Σοβ. Ένωσης και Έσσεν 1971, μεταξύ Σοβ.  Ένωσης – Γιουγκοσλαβίας) και ακόμη στον τελικό του Μουντομπάσκετ του Μοντεβιδέο το 1976 (Γιουγκοσλαβία- Σ. Ένωση), τον τελικό γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1980  (Σ. Ένωση – Βουλγαρία), ενώ συμμετείχε και στην Ολυμπιάδα του 1972 στο Μόναχο. Συνολικά πήρε μέρος σε έξι Ευρωμπάσκετ Ανδρών και σε τέσσερα γυναικών, ενώ εκατοντάδες ήταν οι συμμετοχές του στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές συναντήσεις, μεταξύ των οποίων ο τελικός του κυπέλλου Πρωταθλητριών 1973 στη Λιέγη μεταξύ Βαρέζε – ΤΣΣΚΑ, οι τέσσερις τελικοί κυπέλλου Κυπελλούχων

 (Τελ Αβίβ 1967, Βιέννη 1969, Λένινγκραντ 1971, Θεσσαλονίκη 1972) και οι τρεις Διηπειρωτικού Κυπέλλου (Ρώμη 1967, Βαρέζε 1970, Καντού 1975).

Στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής διαιτήτευσε συνολικά 226 αγώνες. Έκανε το «ντεμπούτο» το 1964 (Πανελλήνιος – ΠΑΟ) σε ηλικία 28 ετών και στις 21 Νοεμβρίου 1981 «σφύριξε» τον τελευταίο αγώνα του (Απόλλων Π. – Πανιώνιος). Χαρακτηριστικό είναι ότι ποτέ δεν διαιτήτευσε ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, λόγω της προέλευσής του από τον Πειραιά (έπαιξε μπάσκετ και στον Πειραϊκό). Άλλωστε ελάχιστους αγώνες των «ερυθρολεύκων» (συνολικά 12) διηύθυνε με άλλους αντιπάλους.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι μέχρι το 1994 ήταν Γενικός Διευθυντής στην Εμπορική Τράπεζα, ενώ όσο ήταν εν ενεργεία διαιτητής, ίδρυσε το 1979 την ΟΔΚΕ, μαζί με τον Γιάννη Καραδημήτρη και διετέλεσε πρόεδρός της μέχρι το 1999.

Ήταν ο πρώτος Έλληνας και ο τρίτος Ευρωπαίος διαιτητής που εισήχθη στο «Hall of Fame» της FIBA, μέλη του οποίου είναι επίσης οι Κώστας Ρήγας, Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Φασούλας, Παναγιώτης Γιαννάκης.