Η μέρα που δάκρυσε και ο Θεός...

bloggif 5574356fbaadb

Μια μέρα σαν τη σημερινή (7 Ιουνίου 1993) αφήνει την τελευταία του πνοή ο Mozart του παγκοσμίου μπάσκετ, ο Ντράζεν Πέτροβιτς σε ηλικία μόλις 28 ετών.

Είχε συμφωνήσει σε όλα με τον Παναθηναικό για την μεγαλύτερη μετεγγραφή που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, λίγο πριν εμπλακή σε τροχαίο στην Βαυαρία. Ο Ντράζεν ήξερε το μπάσκετ όσο λίγοι, κοιτούσε τη μπάλα σαν να της μιλάει. Ο Ντράζεν έφερε το ευρωπαικό μπάσκετ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο NBA.

O Γιουγκοσλάβος αυτός σουτέρ στα 28 του είχε κατακτήσει τα πάντα. Το βασικότερο που είχε πετύχει όμως ήταν να του δωθεί το παρατσούκλι αυτού του σπουδαίου μουσικού... του ''Μότσαρτ''. Με την Τσιμπόνα πήρε Ευρωπαικά, διακρίσεις, κύπελλα. Με μέσο όρο πόντων τους... 37!

Του χτύπησαν την πόρτα οι Μπλέιζερς για να αγωνιστεί ο νεαρός άσσος στο πρωτάθλημα του NBA, σαν ντραφτ τότε. Θα τους απορρίψει. Ξέρει καλά ότι χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμα στην Ευρώπη. Αμέσως μετεγγραφή στη Ρεαλ Μαδρίτης. Εκεί θα κατακτήσει το Κυπελλούχων, ενώ στην ACB θα σπάσει το ατομικό του ρεκόρ.Θα πετύχει 42 πόντους με 8 τρίποντα. Οι Ισπανοί τρελαίνονται μ' αυτόν τον Γιουγκοσλάβο.

Το 1989 θα πάρει από το χέρι την χώρα του και θα την φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης.Θα αναδειχτεί MVP του Ευρωμπάσκετ και αμέσως θα φύγει για την Αμερική. Οι Μπλέιζερς τον περιμένουν. Όμως ο ίδιος θα κάνει μια μέτρια σεζόν με χρόνο συμμετοχής κοντά στα 7 λεπτά. Θα ταξιδέψει το καλοκαίρι να παίξει με την πατρίδα του. Θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο. 

Επιστροφή και πάλι στο NBA, αλλά τώρα για χάρη των Νετς. Με το ''3'' στην πλάτη δε θα κάνει τα ίδια λάθη που έκανε στους Πόρτλαντ. Το μπάσκετ που ξέρει θα το βγάλει στο παρκέ. Θα κλείσει την καριέρα του ως ο πιο πολύτιμος παίκτης της ομάδας.
Αποχωρεί όμως από τους Νετς. Νιώθει ότι τον ζηλεύουν, στο All star game τον ακυρώνουν και δεν τον καλούν.

Οι φήμες για επιστροφή στην Ευρώπη οργιάζουν. Ο Παναθηναικός έχει υπογράψει σε όλα μαζί του γράφει ο τύπος. Μέχρι να έρθει αυτή η αποφράδα ημέρα. Που ο Θεός θα ξεχάσει για λίγο την αρμοδιότητα του και θ' αφήσει μια νταλίκα να τρακάρει το αυτοκίνητο που είχε συνοδηγό τον Ντράζεν. Και ήταν μόλις 28 ετών. Μπορούσε να κάνει πολλά ακόμα. Όμως η ζωή μερικές φορές παίζει περίεργο παιχνίδι.

Ο Πέτροβιτς δεν είναι πια εδώ! Κοιτάει από ψηλά πως εξελίσσεται το μπάσκετ. Το μουσείο του στο Ζάγκρεμπ τα λέει όλα. Ένας ναός αφιερωμένος στον καλύτερο Ευρωπαίο... που ήξερε το τόπι όσο λίγοι.

Και ήταν τόσο μικρός, γαμώτο!