Το εθνικό μας πρωτάθλημα σήμερα...

mpasket 12

Ο Απόστολος Κόντος γράφει στο BasketNews για το πρωτάθλημα της Basket League, αναλύει τις... ταχύτητες, στέκεται στα αρνητικά, αλλά κάνει ειδική αναφορά στην ευχάριστη νότα των Ελλήνων προπονητών.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 

Παρακολουθούμε και φέτος ένα πρωτάθλημα της Α1, που είναι τριών ταχυτήτων με:

Προδιαγεγραμμένες θέσεις σε ότι αφορά την κατάκτηση του πρωταθλήματος μεταξύ των «αιωνίων» Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. 

Τη διεκδίκηση από τρεις ομάδες για την δεύτερη (ή και τρίτη) τη τάξη Ευρωπαϊκή διοργάνωση.

 Tη μάχη για την παραμονή στην κατηγορία.
Όλα είναι ….σαν και χθες. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός και παλεύουν στην κανονική περίοδο για το ποιος θα πάρει την 1η θέση και ταυτόχρονα ν’ αποκτήσει το πλεονέκτημα της έδρας στη φάση των πλέι οφ.  

Με το τοπίο θολό ακόμη, όσον αφορά τον αριθμό των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ίσως να αποκτήσει ξεχωριστό ενδιαφέρον και η κατάληψη της τρίτης θέσης, με βασικούς διεκδικητές τον Άρη, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Βέβαια με αυτά που βλέπουμε, δεν θα μου προξενήσεις καμία έκπληξη το πλασάρισμα της Κηφισιάς στην παραπάνω τριάδα.

Η 3η ταχύτητα έχει μεγάλη απόσταση από την 1η, με τέσσερεις ομάδες να παλεύουν για τις δύο θέσεις της παραμονής στην Α1.                                                    

Αρνητικό για το πρωτάθλημα μας είναι η ισχνή συμμετοχή του κόσμου, εκτός των γνωστών μεγάλων παιχνιδιών. Στα άλλα Ευρωπαϊκά -υψηλού επιπέδου πρωταθλήματα- όλων των ομάδων, τα εισιτήρια είναι sold out, με μέσο όρο προσέλευσης για κάθε παιχνίδι 12.000 φιλάθλων.

Παλαιότερα λέγαμε ότι το μπάσκετ έχει το συντριπτικό ποσοστό συμμετοχής ομάδων από την πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα, με σημαντική παρουσία πολλών ετών και του Πατραϊκού μπάσκετ με τον Απόλλωνα. Σήμερα είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε μπάσκετ, στην  Τρίπολη, την Καβάλα, στη Ρόδο, το Ρέθυμνο, την Πάτρα, στα Τρίκαλα, το Λαύριο. Εκείνο που θα πρέπει να περιμένουμε από αυτές τις έδρες είναι τα γήπεδα να είναι ΠΑΝΤΑ γεμάτα και όχι μόνο (γεμάτα) στον αρχικό ενθουσιασμό. Οι ομάδες αυτές χρειάζονται για να επιβιώσουν συνεχή στήριξη από την τοπική κοινωνία.

Ευχάριστη νότα του Εθνικού μας πρωταθλήματος είναι η συντριπτική παρουσία του Έλληνα προπονητή. Πιστεύω ακράδαντα στον Έλληνα προπονητή. Έχει δώσεις εξετάσεις με άριστα εντός και εκτός πατρίδας και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Σπουδαίοι και οι Έλληνες παίκτες, κορυφαίοι στην Ευρώπη. Για μένα αυτοί είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος μας. Η ζημιά είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια που πολλές φορές –ας μου επιτραπεί η έκφραση –μικρές και μεγάλες ομάδες, για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στο παρκέ έβλεπες να παίζουν μόνο 10 ξένοι!
ΝΑΙ στους σπουδαίους ξένους παίκτες -φέτος έχουμε αρκετούς - που ανεβάζουν επίπεδο πολλές φορές μία ομάδα.

ΟΧΙ στους μέτριους ξένους παίκτες, που ουσιαστικά τελματώνουν την πρόοδο πολλών ελπιδοφόρων και αξιόλογων Ελλήνων παικτών.
Για να αγαπήσουν τα νέα παιδιά αυτό το μαγικό άθλημα πού λέγεται μπάσκετ, θα πρέπει όλοι να αντιληφτούμε ότι θα πρέπει να παίζεται ΠΑΝΤΑ σε γεμάτα γήπεδα, με πολλές ισχυρές και ποιοτικές ομάδες. Όλα βέβαια εξαρτώνται η διαφοροποιούνται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα της μπασκετικής ……Κ.Α Εταιρίας!

Υ.Γ Είναι μια πραγματικότητα. Μπορώ να πω ανεπιφύλακτα ότι υπάρχουν ΚΑΕ με αγάπη και συναισθηματικό πάθος, με  μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, που έχουν προσφέρει μεγάλες χαρές και συγκινήσεις στην πατρίδα μας και το μπάσκετ τους χρεωστάει πολλά.

Όμως για τις φωτοβολίδες ΚΑΕ που εμφανίστηκαν  ξαφνικά στο μπάσκετ - και ψάχνουν ακόμα και σήμερα να βρουν τους επικεφαλής τους - είναι μία πονεμένη ιστορία, και θα τους θυμόμαστε μόνο από  τα ερείπια και τα χρέη που άφησαν στην Ελληνική Καλαθόσφαιρα και στις οικογένειες εργαζομένων, αθλητών, προπονητών, επιχειρηματιών και Πολιτείας.