Παράδοση άνευ όρων στους Βάσκους

5272788 1

Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε τραγικό πρόσωπο απέναντι στην «διψασμένη» και φοβερά εύστοχη Μπασκόνια (14/20 τρίποντα) και γνώρισε άλλη μια ήττα στην EuroLeague με 97-82.

Το μόνο που κοιτάζουν στον Παναθηναϊκό είναι η λήξη της EuroLeague.

Κίνητρο «μηδέν». Σε κάθε ματς βρίσκονται στο παρκέ και παίζουν, απλά για να... παίξουν. Απλά περιμένουν να τελειώσει η άμμος στην κλεψύδρα της regular season και να μεταφέρουν τις ευρωπαϊκές τους φιλοδοξίες για την επόμενη σεζόν.

Αυτό αποτυπώθηκε στο έπακρο απέναντι στην Μπασκόνια. Απέναντι υπήρχε μια ομάδα που «δάγκωνε» στο ΟΑΚΑ έχοντας τον μεγάλο στόχο της πρόκρισης στα playoffs και από την άλλη μια ομάδα η οποία έχει αποδεχθεί τη μοίρα της και απλά περιμένει να τελειώσει η φετινή περιπέτεια στην EuroLeague.

Βέβαια η Μπασκόνια ήταν τρομερά εύστοχη έχοντας 14/20 τρίποντα, απόρροια της εξαιρετικής κυκλοφορίας και των κακών αμυντικών περιστροφών του Παναθηναϊκού. Την ίδια ώρα τα λάθη των «πρασίνων» μπορεί να μην ήταν πολλά (11 στον αριθμό) αλλά ήταν εκείνα που έδιναν εύκολους πόντους στους Βάσκους στο ανοικτό γήπεδο. Η ομάδα του Ιβάνοβιτς είχε τρεις παίκτες πάνω από 20 πόντους (Γκεντράιτις 25π., 5/6τρ., Πολονάρα 22π., 5/6τρ., 11ριμπ., Ντράγκιτς 22π., 3/4τρ.) ενώ ο Παναθηναϊκός που ήταν κάκιστος στην επίθεση όσον αφορά το ομαδικό του πλάνο, ο Μήτογλου είχε 22 πόντους και 8 ριμπάουντ και ο Σαντ-Ρος άλλους 14 πόντους.

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να μπει δυνατά στο παιχνίδι, προσπάθησε να ελέγξει τον ρυθμό και ταυτόχρονα να αποκτήσει τα ηνία του αγώνα. Όμως η εξέλιξη είχε τον... χαρακτήρα «τρίποντο, εσείς; Τρίποντο και εμείς!» Και κάπως έτσι οι «πράσινοι» ουδέποτε μπόρεσαν να ανοίξουν την ψαλίδα της διαφοράς. Μπορεί να ήταν εύστοχοι, αλλά οι Βάσκοι ήταν... ακόμα πιο εύστοχοι έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων. Ο Ακίλε Πολονάρα το έβλεπε «βαρέλι», ο Χένρι συνδύασε «δημιουργία» και σκορ και οι δύο ομάδες (μετά το αρχικό 6-2) πήγαιναν πόντο-πόντο μέχρι να κάνει η Μπασκόνια ένα επιμέρους 9-3 μετατρέποντας το 18-16 σε 21-25 με τη λήξη της πρώτης περιόδου (21-25).

Ένα διάστημα όπου η ισπανική ομάδα μέτρησε 5/5 τρίποντα (!) χωρίς να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να εκμεταλλευτεί τη δική του ευστοχία (4/7τρ.) στο ίδιο διάστημα. Τα πράγματα όχι μόνο δεν άλλαξαν στο δεύτερο δεκάλεπτο, αλλά άρχισαν να γίνονται... χειρότερα. Η ευστοχία των Βάσκων συνεχίστηκε (8/9 τρίποντα σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο), ο εξαιρετικός Πολονάρα (16π., 2/4δίπ., 4/4τρ., 3ριμπ.) βρήκε στήριγμα στον Ντράγκιτς (8π., 2/3τρ.) ενώ από τον Παναθηναϊκό, ο Ντίνος Μήτογλου είχε μετατρέψει την «πράσινη» επίθεση σε one man show έχοντας 18 πόντους με 6/7 δίποντα, 2/2 τρίποντα και 5 ριμπάουντ.

Παρόλα αυτά η Μπασκόνια εκμεταλλεύτηκε τέσσερα λάθη του «τριφυλλιού» από τα οποία πήρε ισάριθμα καλάθια στο ανοικτό γήπεδο. Λίγο-πολύ αυτή ήταν η διαφορά των δύο ομάδων στο πρώτο μισό του αγώνα, καθώς καμία από τις δύο άμυνες δεν έπαιξε κομβικό ρόλο σ' αυτό το διάστημα. Αν συνπολογιστούν οι βολές των Βάσκων από αντιθλητικά φάουλ και τεχνικές ποινές (9/10β., στο α') κατάφερε να προηγηθεί και με 10 πόντους διαφορά (27-37) λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνοτ (41-49).

Ούτε στην 3η περίοδο μπόρεσε ο Παναθηναϊκός να φανεί ανταγωνιστικός απέναντι στην πιο έτοιμη, καλύτερα διαβασμένη και πολύ πιο «διψασμένη» Μπασκόνια από τη στιγμή που το κίνητρο της νίκης ήταν τεράστιο. Η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς ανέβασε την ένταση στην άμυνά κτης, ενώ κυκλοφορώντας εξαιρετικά τη μπάλα, έβρισκαν και καλά σουτ τα οποία φρόντισαν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Η διαφορά πήγε στο +15 και στο +16 πριν από το τέλος του δεκαλέπτου (59-72), με τη Μπασκόνια να έχει 11/15 τρίποντα μέχρι εκείνο το σημείο. Ο Γκεντράιτις είχε πάρει τη σκυτάλη από τον Πολονάρα και ήταν εκείνος που έκανε τη συνέχεια τη «ζημιά» στην «πράσινη» άμυνα.

Μάλιστα ο δείκτης του σκορ έφτασε και στους 20 πόντους διαφορά για τους Βάσκους (63-83 στο 34'), δείγμα των όσων έδειχναν οι δύο ομάδες στο παρκέ του κλειστού στο ΟΑΚΑ.

Τα δεκάλεπτα: 21-25, 41-49, 59-72, 82-97