Η άμυνα έσωσε Εθνική και διοργάνωση

Το πρώτο «χιαστί» για την Εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ των Νέων που γίνεται στο Ηράκλειο, ήταν γεμάτο από άγχος και νευρικότητα. Ωστόσο, κατάφερε να νικήσει το Μαυροβούνιο (56-49) και να προκριθεί στους «8» της διοργάνωσης.
Το γεγονός ότι η επιθετική της παραγωγικότητα έπεσε τόσο χαμηλά, προκάλεσε ανησυχίες και το «τέλος καλά, όλα καλά» το οφείλει στην άμυνά της και στον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, που ξεκόλλησε την ομάδα, όταν είδε το Μαυροβούνιο να πλησιάζει στον ένα πόντο (49-48), 3΄48΄΄ πριν από το τέλος.
Αυτό το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν παρωδία μπάσκετ, με επιμέρους σκόρ 8-9. Η Εθνική για 7΄ λεπτά έμεινε χωρίς καλάθι και είχε πετύχει μόνο μία βολή στο ξεκίνημα της περιόδου (49-40) με τον Χαραλαμπόπουλο. Το 49-40 διαμορφώθηκε σε 49-48 και οι φόβοι για μία απρόσμενη ήττα κτύπησαν «κόκκινο», αφού αυτό πέρα από αποτυχία της Εθνικής θα τίναζε και τη διοργάνωση στον αέρα. Χωρίς ελληνική συμμετοχή, η συνέχεια θα ήταν αδιάφορη για τους φιλάθλους της Κρήτης.
Αυτή η κακή παρένθεση, από πλευράς εμφάνισης, με τόσο άσχημα ποσοστά (39,5% στα δίποντα, 27,8% στα τρίποντα, με 15 λάθη για πρώτη φορά, μπορεί να αφυπνίσει την Εθνική ομάδα στον σημερινό δύσκολο αγώνα με τη Λιθουανία (9.15 μ.μ.), που θα τη στείλει στην ημιτελική φάση.
Πάντως βαρόμετρο για την Ελληνική ομάδα είναι η απόδοση των Χαραλαμπόπουλου, Κόνιαρη, που είναι και οι πιο έμπειροι.
Τα δεκάλεπτα: 17-9, 29-27, 48-40, 56-49.
ΕΛΛΑΔΑ: Λούντζης 3 (1), Μιλεντίγιεβιτς, Κόνιαρης 11 (1), Φλιώνης 7 (1), Καρράς 8, Σκουλίδας, Δίπλαρος, Χρηστίδης 8, Χαραλαμπόπουλος 14 (2 ), Μουράτος 5.
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Τσόροβιτς 5 (1), Μπάκιτς 9 (6 ριμπ.), Στάροβλαχ 5, Βοζίνοβιτς 3 (1), Βούκσεβιτς 2, Γκρκοβιτς 11, Καλουτζέροβιτς, Γιόκιτς, Τσέκιτς 4, Πόποβιτς 10 (1).
Στους άλλους αγώνες, η έκπληξη σημειώθηκε στον αγώνα Γερμανίας – Τουρκίας (80-77).
Ισλανδία – Σουηδία 73-39
Ισραήλ – Ιταλία 79-71
Ισπανία – Λετονία 96-62
Γαλλία – Τσεχία 88-61
Λιθουανία – Σλοβακία 76-61
Σερβία – Ουκρανία 98-63
Τα τέσσερα «ζευγάρια» της προημιτελικής φάσης (20/7), είναι:
Ισραήλ – Ισλανδία
Γερμανία – Ισπανία
Γαλλία – Σερβία
Ελλάδα – Λιθουανία
