"Θέλαμε ένα ρολίστα"

Ο Αντρέα Τρινκέρι δεν ασχολήθηκε με το παιχνίδι κόντρα στην Ιταλία, αλλά μπήκε κατ' ευθείαν στο... ψητό. "Έκοψα τον Βουγιούκα όχι γιατί δεν είναι καλός παίκτης, αλλά γιατί θέλαμε ένα ρολίστα που να παίζει λίγο και να δίνει το αίμα του", εξήγησε.
Προφανώς το θέμα της ημέρας στην Εθνική δεν ήταν η νίκη επί της Ιταλίας, αλλά η απόφαση του Αντρέα Τρινκέρι να "κόψει" από τη 12άδα τον Ίαν Βουγιούκα. Και έκρινε σκόπιμο να δικαιλογήσει την απόφασή του:
"Μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να πάρει ένας προπονητής την απόφαση να κόψει έναν παίκτη, ειδικά όταν αυτός αγωνίζεται στην ομάδα του. Ο Ίαν είναι ένας πολύ ικανός και καλά εκπαιδευμένος ψηλός.
Η επιλογή όμως έγινε, διότι η πρώτη πρόταση που είπα όταν ήρθα στην ομάδα, ήταν ότι κανείς δεν βρίσκεται πάνω από την ομάδα. Η ομάδα λοιπόν χρειάζεται ένα ρολίστα, που να παίζει από 0 έως 7 λεπτά, να γνωρίζει το ρόλο του και να είναι έτοιμος να δώσει και το αίμα του ακόμα. Διαλέξαμε τον Καββαδά, διότι είναι αυτό που χρειάζεται η ομάδα τώρα.
Δεν είναι σωστό να έχουμε 12 μεγάλους παίκτες στη 12άδα, γιατί έτσι ρισκάρουμε να χάσουμε κάποιους από αυτούς στο rotation. Ήμουν πολύ σαφής στα κριτήρια που με οδήγησαν στην απόφαση και καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο ήταν για μένα".
Ο ομοσπονδιακός προπονητής, αφού τόνισε πως τα λόγια πλέον τελείωσαν, αναφέρθηκε και στο στόχο της Εθνικής μας στο Ευρωμπάσκετ, που δεν είναι το βάθρο, αλλά... ο πρώτος αγώνας με τη Σουηδία. Και το εξήγησε:
"Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε μεγάλες ομάδες που θα διεκδικήσουν ένα μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ. Αυτό σημαίνει ότι δύο από αυτές δεν θα τα καταφέρουν. Άρα αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε τώρα είναι το εξής: Έχουμε φιλοδοξία για το μετάλλιο, αλλά ο στόχος μας είναι το παιχνίδι με τη Σουηδία. Έχω προγραμματίσει να αυξάνεται ο ρυθμός παιχνίδι με το παιχνίδι, δηλαδή να υπάρχει σταδιακή βελτίωση. Έχουμε πολύ καλούς παίκτες, με διακριτούς ρόλους".
Για τα στοιχεία που είναι προτεραιότητα για να γίνουμε καλύτεροι, είπε: «Επιμονή στην άμυνα και στα 40’ λεπτά. Και να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοσουμε τις άμυνες μας ανάλογα με τον αντίπαλο μας. Όταν είμαστε συγκεντρωμένοι μπορούμε να το κάνουμε. Χρειαζόμαστε αρκετά ριμπάουντ από όλους. Αυτό μας δίνει καλό ρυθμό και κατοχές. Η ομάδα παίζει καλό μπάσκετ. Μπορούμε να κάνουμε κάτι αν έχουμε επιμονή στην άμυνα και δείξουμε ομαδικό πνεύμα στα ριμπάουντ».
Για το τι έμαθε ως προπονητής σε εθνική ομάδα τόνισε "Το σημαντικό για κάθε τεχνικό είναι να έχει παίκτες που πιστεύουν σε αυτόν. Πιστεύω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο".
Για το αν έχει άγχος για το Ευρωμπάσκετ αστειεύτηκε: «Έχω άγχος για σεισμούς, τσουνάμι, όχι για το Ευρωμπάσκετ. Κάναμε καλή προετοιμασία, έχουμε καλούς παίκτες. Αυτό δεν λέει τίποτα. Πάμε εκεί να παίξουμε. Τέλος τα λόγια».
Ανδριανός: "Θα πάμε καλά"
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός παρακολούθησε τον αγώνα με την Ιταλία και μετά το τέλος του επισκέφθηκε τα αποδυτήρια της Εθνικής ομάδας συνοδευόμενος από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο προκειμένου να κατευοδώσει τους διεθνείς μας.
"Εύχομαι καλή επιτυχία", δήλωσε. "Να είναι βασικά οι παίκτες υγιείς, να μας δίνουν νίκες και να μας κάνουν υπερήφανους. Η Πολιτεία θα είναι εδώ να τους στηρίξει, βέβαια στο μέτρο του δυνατού, αναλογικά με τις δυσκολίες που περνά η χώρα μας. Έχουμε εξαιρετικούς παίκτες, πολύ καλό προπονητικό τιμ κι επομένως όλες τις προϋποθέσεις για να διακριθούμε. Είμαι βέβαιος ότι θα πάμε πολύ καλά".
