Skip to main content

«Τρέιλερ» από τα προσεχώς του Παναθηναϊκού στην Πόλη

| Επικαιρότητα

osman efes panathinaikosΚάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο αγώνας του Παναθηναϊκού στην Κωνσταντινούπολη σαν ένα «τρέιλερ» με τις δυνατότητες και τις επιλογές που έχουν οι «πράσινοι» για τη συνέχεια στην απαιτητική Ευρωλίγκα.

 Στον πιο δύσκολο αγώνα μέχρι τώρα και σε μία έδρα με κακή παράδοση, ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή του, που συνοδεύτηκε από μία άνετη νίκη (95-81) απέναντι στη φιλόδοξη Εφές, που προερχόταν από τη νίκη της επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ. Με διαφορετικό αγωνιστικό προσανατολισμό, η ομάδα του Έργκιν Άταμαν, όχι μόνο αιφνιδίασε τον αντίπαλό της, αλλά έδειξε μέρος από το επιθετικό ρεπερτόριό της, χωρίς να επηρεαστεί από την άσχημη βραδιά του Κέντρκ Ναν.

Ο Αμερικανός σούπερ σταρ, κάτω από τα συνηθισμένα στάνταρ του, δεν είχε τη συνήθη επίδραση στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. «Φορτωμένος» από νωρίς με τρία φάουλ, να αγωνίζεται μόνο 16 λεπτά, να υποπίπτει σε 4 λάθη στην πρώτη περίοδο, να έχει αρνητικό ρεκόρ σε πόντους (2/5 δίπ., 0/1 τρίπ.) και σε αξιολόγηση (-4), να μην χρησιμοποιείται  καθόλου στο τρίτο δεκάλεπτο και οι συμπαίκτες του στο διάστημα αυτό να «κλειδώνουν» τη νίκη με το εντυπωσιακό επιμέρους σκορ 26-10 (!), είναι κάτι το πρωτόγνωρο.

Μπορεί το Τουρκικό «δίδυμο» Οσμάν, Γιούρτσεβεν μέσα σε οικείο περιβάλλον να είχαν μία ονειρική βραδιά (44 πόντοι, 9 ριμπάουντ) αλλά αυτός που κατεύθυνε με μοναδική μαεστρία την ομάδα και δικαίωσε την επιλογή «ματ» του προπονητή του να τον ξεκινήσει από την αρχή στον αγώνα, ήταν ο Κώστας Σλούκας. Ο αρχηγός των ¨πρασίνων» όχι μόνο διάβασε άριστα την αμυντική τακτική των γηπεδούχων, αλλά με την εμπειρία του και το καθαρό μυαλό στην οργάνωση, αξιοποίησε στο έπακρο, με τις 12 ασίστ που μοίρασε, τους δύο ψηλούς Γιούρτσεβεν – Χολμς (πέτυχαν 25 πόντους, κέρδισαν 11 ριμπάουντ). Έδειξε τον σωστό δρόμο, μιας και το ποσοστό στα τρίποντα ήταν πολύ χαμηλό στο α΄ ημίχρονο (2/12).

Ο Τσέντι Οσμάν που «σεληνιάζεται» εναντίον της Εφές (27 πόντοι στον τέταρτο τελικό των πλέι οφ) πέτυχε νέο ρεκόρ με 29 πόντους και ήταν ασταμάτητος, ειδικά στο β΄ ημίχρονο (19 πόντοι). Όσο για τον συμπατριώτη του, που αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ της ομάδας, με μηδέν λάθη, ήταν η ευχάριστη έκπληξη για τον προπονητή του. Επίσης ο Χολμς ήταν πολύ καλός σε δεύτερο συνεχόμενο ματς και η απόδοση των δύο ψηλών, περιόρισε και το χρόνο συμμετοχής του Μήτογλου σ’ αυτόν τον αγώνα. Ο Αταμάν από το πρώτο ημίχρονο χρησιμοποίησε και τους 12 παίκτες που είχε στη διάθεσή του, με τον Τολιόπουλο να κάνει το ντεμπούτο του στην ευρωλίγκα και τον Οσμάν να να είναι ο μόνος ξεπέρασε τα 30 λεπτά συμμετοχής.

Οι δώδεκα παραπάνω ασίστ (27 έναντι 15) σε συνδυασμό με τα 11 λάθη και ο έλεγχος των ριμπάουντ, ήταν σημεία βελτίωσης στην εικόνα του Παναθηναϊκού. Κομβικό σημείο του αγώνα ήταν το τρίτο δεκάλεπτο, που άρχισε μάλιστα με το μοναδικό προβάδισμα της Εφές (44-43) και στη συνέχεια ακολούθησε το «πράσινο» ξέσπασμα. Η τελευταία φορά που είχε η Τούρκικη ομάδα επαφή με το σκορ ήταν το 49-51 στο 24΄. Ένα σαρωτικό εξάλεπτο στη συνέχεια με 18-3, έγειρε την πλάστιγγα προς την πλευρά του Παναθηναϊκού.

Ο τραυματισμός του Οσμανί μόλις στο 2’ 32'' και η αποχώρησή του με τραυματισμό στον ώμο, μετά από σύγκρουση με τον Οσμάν, όπως και ο τραυματισμός του Γιώργου Παπαγιάννη στο γόνατο στα μέσα της δεύτερης περιόδου, επηρέασαν σίγουρα την Εφές, που συνέχισε χωρίς ψηλούς. Ήταν οι κακές στιγμές του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός και η ΕΟΚ με μηνύματά τους στον Έλληνα διεθνή σέντερ, εύχονται δύναμη και γρήγορη επιστροφή στα γήπεδα.

Η ομαδική στατιστική του Παναθηναϊκού: 25/38 δίποντα, 9/26 τρίποντα, 18/21 βολές, 34 ριμπάουντ (23 αμυντικά – 11 επιθετικά), 27 ασίστ, 5 κλεψίματα, 11 λάθη, 1 μπλοκ και της Εφές: 17/37 δίποντα, 11/24 τρίποντα, 14/20 βολές, 29 ριμπάουντ (19 αμυντικά – 10 επιθετικά), 15 ασίστ, 5 κλεψίματα, 9 λάθη, 3 μπλοκ

Τα δεκάλεπτα: 21-22, 42-43, 52-69, 81-95

ΕΦΕΣ (Ι. Κοκόσκοβ): Λάρκιν 18 (3/5 τριπ., 4 ριμπ., 5 ασίστ, 3 λάθη), Μπομπουά 3 (1), Χαζέρ, Λόιντ 13 (1), Γουάιλερ-Μπαμπ 5 (1/4 τριπ.), Παπαγιάννης 4 (3 ριμπ.), Κορντινιέ 5, Σμιτς 7 (1/7 τριπ., 5 ριμπ.), Ντόζιερ 15 (3/4 τριπ.), Σουάιντερ 3 (1), Οσμάνι 4, Τζόουνς 4 (6 ριμπ., 2 μπλοκ)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ε. Άταμαν): Σορτς 7 (3 ασίστ), Καλαϊτζάκης  3 (0/3 τριπ.), Οσμάν 29 (3/4 διπ., 6/10 τριπ., 5/6 βολές, 5 ριμπ.), Χολμς 10 (7 ριμπ.), Σλούκας 7 (1/3 τριπ., 3 ριμπ., 12 ασίστ), Ρογκαβόπουλος, Γκραντ 11 (1/3 τριπ., 5 ριμπ., 4 ασίστ), Ναν 4 (2 ασίστ, 4 λάθη), Τολιόπουλος,  Ερνανγκόμεθ 9 (1/6 τριπ., 3 ριμπ.), Μήτογλου, Γιουρτσεβέν 15 (4 ριμπ., 2 ασίστ)