Τι έγινε στο φινάλε του α΄ γύρου της ευρωλίγκα
Ολοκληρώθηκε ο α΄ γύρος της ευρωλίγκας, με μία εκκρεμότητα τον αγώνα Παρί -Φενερμπαχτσέ, που αναβλήθηκε λόγω της ομαδικής ίωσης των παικτών της Γαλλικής ομάδας.
Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο πρώτο γκρουπ, με 11 νίκες και ευκαιρία έχασε να βρεθεί σ΄ αυτό και η Ζαλγκίρις που έχασε στο Κάουνας από τη Βιλερμπάν. Η τελευταία που εντυπωσιάζει τελευταία, έχει σταματήσει το σερί της Παρί μετά από δέκα νίκες, το σερί της Παρτίζαν μετά από 5 νίκες και τώρα το σερί της Ζαλγκίρις μετά από τρεις νίκες.
Η τελευταία «διαβολοβδομάδα» για το 2024, έκλεισε με διπλές νίκες για τις ελληνικές ομάδες, για τη Ρεάλ, την Εφές και τη Βιλερμπάν. Στον αντίποδα, η Μακάμπι, η Αρμάνι, η Παρτίζαν και η Αλμπα, γώρισαν διπλές ήττες. Τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων αρχίζει ο β΄ γύρος με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να αρχίζουν την προσπάθειά του στην τελική ευθεία από Μιλάνο και Μόναχο, αντίστοιχα.
Φυσικά, το γεγονός της εβδομάδας ήταν ο τραυματισμός του Ματίας Λεσόρ που επισκίασε την επαναφορά του Παναθηναϊκού σε υψηλές πτήσεις με τις δύο «κατοστάρες» επί της Αρμάνι και της Μπασκόνια. Η απουσία του Γάλλου σέντερ για 3-4 μήνες, αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τους «πράσινους» οι οποίοι ήδη αναζητούν στην αγορά τον παίκτη που θα μπορέσει να καλύψει το κενό του.
Η τελευταία αγωνιστική του α΄ γύρου, όπως άλλωστε και όλες μέχρι τώρα, επιφύλαξαν ανατροπές και εκπλήξεις.
- Τη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που δημιούργησε η Ζαλγκίρις, τιμώντας συγχρόνως και παλαιούς παίκτες της …φρόντισε να τη «χαλάσει» η Βιλερμπάν, η οποία έφυγε με νίκη (78-72) από το Κάουνας, διευρύνοντας το σερί της με τρεις συνεχόμενες νίκες. Η Γαλλική ομάδα ήταν καλύτερη, είχε συνέχεια το προβάδισμα και βρήκε λύσεις στα λίγα καλά διαστήματα των γηπεδούχων που τα περίμεναν όλα από τον Φρανσίσκο (22π.), καθώς ο Γουόκερ στα 14΄που έπαιξε είχε 0/5 προσπάθειες και ο Τρινκιέρι τον «πάρκαρε» στον πάγκο. Ο Τεό Μαλαντόν (Φωτό) ήταν πάλι ο κορυφαίος παίκτης της Βιλερμπάν (17 π., 4 ριμπ., 6 ασίστ) και είχε άξιους συμπαραστάτες τους Αντζίτα, Ντε Κολό, Λι.
- Η Μπάγερν με κορυφαίο τον Μπούκερ, πήρε σπουδαίο «διπλό» στο Μιλάνο (79-78) έχοντας εκτελεστή στο τέλος τον Έντουαρτς. Η Αρμάνι που είχε πάρει και διψήφιες διαφορές (μέχρι και +18) τις οποίες έχασε στην τελευταία περίοδο, βρέθηκε να προηγείται 76-71 με δύο συνεχόμενα τρίποντ από Λεντέϊ και Κοζέρ, δύο λεπτά πριν από τη λήξη. Ο Έντουαρτς όμως με εφτά συνεχόμενους πόντους (τρίποντο και δύο δίποντα) έδωσε το προβάδισμα στα 50’’ πριν από το τέλος με 78-76. Στα 34΄΄ ο Κοζέρ ισοφάρισε, στα 13’’ ακολούθησε άστοχο τρίποντο του Έντουαρτς και στη διεκδίκηση του ριμπάουντ, ο Γουάιλερ-Βαμπ κέρδισε φάουλ, ευστοχώντας σε μία βολή. Στην τελευταία επίθεση, ο Σίλντς αστόχησε για να δώσει τη νίκη στην Αρμάνι.
- Με τον Αϊζάια Κορντινιέ (24 πόντοι με 5/6 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 8/10 βολές, 7 ασίστ, 6 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 1 λάθος) να συγκεντρώνει 38 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης (MVP της αγωνιστικής), η Βίρτους χωρίς τον Σενγκέλια και με 1/15 τρίποντα στο α΄ ημίχρονο, πέτυχε σπουδαία νίκη επί της Μπαρτσελόνα με 86-81. Ο αγώνας είχε συναρπαστική εξέλιξη και η τρίτη περίοδος, που έληξε με σκορ 30-31, ήταν η καλύτερη. Η Μπαρτσελόνα 59 δευτερόλεπτα ήταν μπροστά (80-81) αλλά στη συνέχεια δέχτηκε ένα 6-0, από λάθη των Πάντερ, Μπριθουέλα και το σκορ μετατράπηκε στο τελικό 86-81.
- Η Εφές έφτασε τις 10 νίκες, επικρατώντας της Παρτίζαν με 86-77, σ΄ ένα ματς που κρίθηκε στα τελευταία λεπτά. Η ελλιπής Σέρβικη ομάδα είχε το προβάδισμα στην μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά οι γηπεδούχοι διέθεταν περισσότερες δυνάμεις και λύσεις στο τέλος. Το τρίποντο του Μπουμπουά τρία λεπτά πριν από τη λήξη, έδωσε αέρα εννιά πόντων (81-72) και ουσιαστικά στο σημείο αυτό κρίθηκε η νίκη για την Εφές που είχε για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Οσμάνι (25 π. με 6/7 δίπ., 4/7 τρίπ., 6 ριμπ., 4 ασίστ), ο οποίος έμεινε στο παρκέ για 35 λεπτά. Ανεβάζει στροφές και ο Λάρκιν (11 π., 6 ασίστ), που είχε μεγάλη συμβολή στη νίκη. Χαρακτηριστικό της συνάντησης οι λιγοστές βολές που εκτελέστηκαν (Εφές 1/3, Παρτίζαν 6/11).
- Ο Ερυθρός Αστέρας άντεξε στην αντεπίθεση της Μακάμπι που με ένα 17-0 στα έξι πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, μετέτρεψε το προβάδισμα της Σέρβικης ομάδας με 48-33 στο ημίχρονο, σε 48-50. Τελικά η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έφτασε στη νίκη με 81-73, έχοντας για καλύτερους τους Μπολομπόι, Ντε Σάντος.
Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ
- Παρί 11-5
- Μονακό 11-6
- Ολυμπιακός 11-6
- Μπάγερν 11-6
- Φενερμπαχτσέ 10-6
- Παναθηναϊκός 10-7
- Εφές 10-7
- Ζαλγκίρις 10-7
- Ερ. Αστέρας 9-8
- Μπαρτσελόνα 9-8
- Αρμάνι 9-8
- Ρεάλ 8-9
- Βιλερμπάν 8-9
- Παρτίζαν 7-10
- Μπασκόνια 7-10
- Βίρτους 4-15
- Μακάμπι 4-15
- Άλμπα 3-14
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
26/12
20:00 Άλμπα - Ρεάλ
20:00 Μονακό - Εφές
21:05 Μακάμπι - Ζάλγκιρις
21:30 Αρμάνι - Ολυμπιακός
27/12
21:30 Βίρτους - Βιλερμπάν
21:30 Μπάγερν - Παναθηναϊκός
21:30 Μπασκόνια - Παρί
21:30 Παρτίζαν - Φενέρ
21:30 Μπαρτσελόνα – Ερ. Αστέρας
