AEKάρα ανατροπής στην Ιταλία!

Η ΑΕΚ (2-0) πήρε μία απίστευτη νίκη στη Σαρδηνία απέναντι στη Σάσαρι (0-2) με σκορ 83-79, κάνοντας μία επική ανατροπή κόντρα στα 26 λάθη που έκανε στο ματς.
ΗΑΕΚ Betsson πήγε κόντρα σε όλους. Ακόμη και στον κακό της εαυτό. Ξεπέρασε τα 26 λάθη, την ατυχία με τους Λάνγκστον Χολ και Μιντάουγκας Κουζμίνσκας (ο πρώτος χτύπησε στην προθέρμανση, ο δεύτερος κατά τη διάρκεια του αγώνα), πήρε μόνο δύο φορές το προβάδισμα, με 2-0 στην αρχή και 81-79 στο τέλος και έμεινε αήττητη στον όμιλό της στο BCL (83-79).
Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε μία απίθανη εμφάνιση από τον Τζόρνταν ΜακΡέι (22π.). ο Τζάστον Τίλμαν (20π.) και το... κρύο αίμα του Τσέισον Ραντλ (18π. και δύο μεγάλα τρίποντα στο τέλος).
Σάσαρι - ΑΕΚ: Το ματς
Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν κακό για την ΑΕΚ, η οποία έχασε στην προθέρμανση τον Χολ που αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο πόδι. Βρέθηκε πίσω με 12-4 και την ιταλική ομάδα να βρίσκει λύσεις από την περιφέρειά της (2/4 τριπ.). Όσο περνούσε η ώρα και παρά τις αλλαγές του Πλάθα, η κατάσταση στην άμυνα δεν άλλαζε.
Είναι ενδεικτικό ότι η Σάσαρι έβαλε 33 πόντους (με πρώτους και καλύτερους τον Ντιόπ με 9 και τον Χαραλαμπόπουλο με 8 πόντους) στην 1η περίοδο με στατιστικά που άγγιζαν το... τέλειο: 7/8 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 7/7 βολές, 8 ασίστ! Και την ίδια στιγμή, η Ένωση θα πρέπει να αισθάνεται τυχερή που ήταν πίσω μόνο με -13. Είχε 1/5 τρίποντα και 5 λάθη.
Η Ένωση ξεκίνησε τη 2η περίοδο παίζοντας άμυνα και με σερί 6-0. Και τους Κουζμίνσκας και ΜακΡέι να αναλαμβάνουν δράση. Η ΑΕΚ κατάφερε να περιορίσει την αντίπαλό της σε πέντε πόντους, μετά από 6 λεπτά στην περίοδο, όλους από βολές, αλλά τα λάθη που έκανε (τα περισσότερα αβίαστα) όχι μόνο δεν τις επέτρεψαν να μειώσει και άλλο τη διαφορά, αλλά την είδε να φτάνει στους 10 πόντους (41-31, 3 λεπτά πριν το ημίχρονο). Και λίγο αργότερα, με σερί 8-0, το χάσμα έφτασε στους 13 (44-31).
Η «Βασίλισσα» έκλεισε το πρώτο ημίχρονο με τον απίστευτο αριθμό των 17 λαθών (!) και ενώ κυριαρχούσε στα ριμπάουντ (25 έναντι 14, με 12 επιθετικά) είχε μόλις 6 ασίστ. Και κατά συνέπεια, δεν μπορούσε να απειλήσει. Χώρια που η Σάσαρι σούταρε από το τρίποντο με 40% (6/15).
Τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα, μόλις ξεκίνησε η 3η περίοδος, με ιταλικό σερί που έφτασε στο 5-0. Με την ΑΕΚ να συνεχίζει το... παράλογο παιχνίδι. Από το -19, έκανε σερί 9-0 και έμεινε στο ματς (51-41).
Αντεπίθεση με Τίλμαν
Με το σκορ στο 55-45, η ΑΕΚ δέχτηκε ακόμη ένα πλήγμα, αφού είδε τον Κουζμίνσκας να πιάνει τη μέση του και να αποχωρεί. Με τον Τζάστιν Τίλμαν να καλύπτει το κενό του Λιθουανού, η ΑΕΚ κατάφερε - παίζοντα καλά σε άμυνα και επίθεση - να κάνει το -19, σε 6 (61-55).
Ένα καλάθι και φάουλ του ΜακΡέι, μείωσε ακόμα περισσότερο τη διαφορά, 61-58, 57 δεύτερα πριν από τέλος της 3ης! Η ομάδα του Πλάθα έκανε ένα επί μέρους 2-11 σε διάστημα 4 λεπτών.
Στην 4η περίοδο και ενώ η διαφορά στα ριμπάουντ ήταν συντριπτική υπέρ της ΑΕΚ (σε ένα σημείο ήταν 40-17!!!), τα 25 λάθη που έκανε η ΑΕΚ, ήταν μοιραία στην εξέλιξη του αγώνα. Και δεν τις επέτρεπαν να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.
Μέχρι το 71-67, οι Ιταλοί είχαν πάρει 25 πόντους από τα σφάλματα της Ένωσης. Το... παράλογο της στατιστικής ήταν πως η ΑΕΚ επέμενε.
Το τρίποντο του Ραντλ μείωσε τη διαφορά στους 2 (75-73), 2:30 πριν το φινάλε. Η Σάσαρι βρέθηκε στο +4 με δύο βολές του Τάιρι (79-75), με την ΑΕΚ να κάνει ακόμα ένα λάθος, αλλά να μην το πληρώνει, αφού το... βελάκι ήταν στο πλευρό της.
Ο Ραντλ με ένα απίθανο τρίποντο μείωσε στον πόντο (79-78) και στην επόμενη επίθεση η Σασαρι έκανε ένα σπάνιο λάθος (το 11ο στο ματς). Ο Ραντλ συνέχισε με... κρύο αίμα: Νέο τρίποντο και η ΑΕΚ από το -19, βρέθηκε στο +2 (79-81).
Η Σάσαρι έκανε φάουλ, ο Καράμπελας πήγε στις βολές, μέτρησε 1/2 και το σκορ έγινε 79-82 με 18 δεύτερα στο ρολόι. H ιταλική ομάδα αστόχησε σε δύο τρίποντα καο ο ΜακΡέι βρέθηκε στις βολές. Είχε και αυτός 1/2 με την ΑΕΚ να αγκαλιάζει τη νίκη.
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 33-20, 46-32, 61-58, 79-83


