Skip to main content

Ο Ουίγκινς καθυστερεί τις wild cards!

| FIBA

wiggins

Σας αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας; Αν ναι, θα βρείτε ενδιαφέρον το σενάριο ότι για την καθυστέρηση στην απονομή από τη FIBA των wild cards για το Μουντομπάσκετ ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο... Άντριου Ουίγκινς!

 

Ντόρος πολύς έγινε τις τελευταίες μέρες σχετικά με την απόφαση της FIBA να μην κάνει στο Μπουένος Άιρες ένα πρώτο ξεκαθάρισμα των 15 υποψηφιοτήτων για μια από τις τέσσερις ειδικές προσκλήσεις για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας, όπως αναμενόταν, αλλά να αποφασίσει μια και καλή στις 2 Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη.

Πολλοί υποστηρίζουν-όχι αδίκως εδώ που τα λέμε-ότι βλέποντας το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο, η παγκόσμια ομοσπονδία αποφάσισε να βγάλει τις wild cards σε πλειστηριασμό μέσω των δωρεών, που πρέπει να προσφέρουν οι ενδιαφερόμενες ομοσπονδίες στο παγκόσμιο ίδρυμα μπάσκετ. Και όσο πιο πολλές είναι οι υποψηφιότητες ως το τέλος, τόσο πιο πολλά χρήματα θα προσφερθούν.

Στις ΗΠΑ, ωστόσο, κυκλοφορεί μια νέα θεωρία, εμπνευστής της οποίας είναι ο δημοσιογράφος Κρις Σέρινταν, που είναι ένας από τους πιο σοβαρούς ρεπόρτερ μπάσκετ στην Αμερική και ασχολείται πολύ και με διεθνή θέματα. Ο Σέρινταν λοιπόν υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η στάση που κράτησε η FIBA στο Μπουένος Άιρες οφείλεται στη διάθεσή της να περιμένει τον Καναδά να πείσει τον Άντριου Ουίγκινς να αγωνιστεί με την Εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα!

Για όσους πιθανώς δεν γνωρίζουν, ο Άντριου Ουίγκινς είναι ο γιος του παλιού άσου του Σπόρτιγκ και του Μίλωνα, Μίτσελ Ουίγκινς, ο οποίος ως πρωτοετής στο πανεπιστήμιο του Κάνσας θεωρείται ένας από τους τρεις καλύτερους παίκτες του κολεγιακού πρωταθλήματος και πολύ πιθανό νο 1 στο ντραφτ του ΝΒΑ το προσεχές καλοκαίρι! Με άλλα λόγια είναι ο επόμενος σούπερ σταρ του ΝΒΑ.

Και ως τέτοιος είναι πολύ χρήσιμος στη FIBA, που, σύμφωνα με τον Σέρινταν, κάνει επίμονες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια ώστε να προσελκύσει πάνω στις διοργανώσεις της και ειδικά στο Μουντομπάσκετ το ενδιαφέρον των Αμερικανών φιλάθλων, η πλειοψηφία των οποίων πέρα από το ΝΒΑ, δεν ξέρουν... πού πάνε τα τέσσερα. Ούτε πολυασχολούνται.

Η παρουσία της Εθνικής των ΗΠΑ με παίκτες από το ΝΒΑ βοηθά πολύ σε αυτή την κατεύθυνση, όμως κάθε παίκτης άλλης εθνικότητας που αγωνίζεται στο αμερικάνικο επαγγελματικό πρωτάθλημα είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτος, αν όχι αναγκαίος στο Μουντομπάσκετ. Πόσω μάλλον αν προέρχεται από τον Καναδά, ο οποίος είναι προέκταση των ΗΠΑ και μαζί της καλύπτει όλη τη Βόρεια Αμερική, και είναι εκκολαπτόμενος σούπερ σταρ και όχι ένας απλώς καλός ή συμπληρωματικός παίκτης.

Ο Σέρινταν, λοιπόν, υποστηρίζει ότι αν η καναδική ομοσπονδία πείσει τον Ουίγκινς να παίξει στην Εθνική, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πάρει μία wild card. Και το ότι ακόμα δεν τον έχει πείσει είναι ο λόγος που η FIBA καθυστερεί να πάρει την τελική απόφασή της. Υποστηρίζει επίσης ότι μια wild card θα πάει σίγουρα στην τεράστια αγορά της Κίνας.

Αν το σενάριο αυτό είναι αληθινό, τότε οι πιθανότητες της χώρας μας να πάρει ειδική πρόσκληση μειώνονται δραματικά. Διότι αν δεχθούμε ότι Κίνα και Καναδάς θα πάρουν δύο, η Τουρκία έχει πανίσχυρους χορηγούς κι η Βραζιλία έχει όνομα, μέγεθος και αδιάλειπτη παρουσία σε Μουντομπάσκετ, τότε πώς θα μπορέσει να τους ανταγωνιστεί όλους αυτούς η Ελλάδα;

Οι 15 χώρες που έχουν θέσει υποψηφιότητα για μία wild card είναι οι εξής: Βοσνία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Νιγηρία, Πολωνία, Κατάρ, Ρωσία, Τουρκία, Βενεζουέλα.