Ντέρμπι δυτικών προαστίων

Το πολύ μεγάλο παιχνίδι λείπει από την 17η αγωνιστική, αλλά αν σας βγάλει ο δρόμος προς το Περιστέρι αύριο, μπορεί να δείτε μια σπουδαία αναμέτρηση. Περιστέρι και ΠΑΟΚ από παλιά, όταν ήταν στα ντουζένια τους, πρόσφεραν συγκινήσεις, το ίδιο αναμένεται να κάνουν και τώρα, αφού ειδικά οι γηπεδούχοι «καίγονται».
Το κυρίως πρόγραμμα της αγωνιστικής σερβίρεται αύριο με τέσσερα παιχνίδια. Σήμερα γίνονται μόλις δύο, σε Αλεξάνδρειο και Καβάλα, ενώ η αυλαία θα πέσει τη Δευτέρα στη Δράμα με τον αγώνα του ΚΑΟΔ με τον Ολυμπιακό.
Σάββατο 16/2
ΑΡΗΣ-ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ
Γήπεδο: Αλεξάνδρειο
Ώρα: 17.00
Διαιτητές: Πηλοΐδης, Κορομηλάς, Ταρενίδης.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Πανελευσινιακός-Άρης 76-85
Το ζητούμενο: Ο Άρης δεν θέλει να πετάξει στα σκουπίδια τη νίκη που πέτυχε στα Ιλίσια την περασμένη εβδομάδα ούτε να βρεθεί έξω από την οκτάδα. Ο Πανελευσινιακός ψυχορραγεί και μόνο με νίκες θα μπορέσει να ανακτήσει τις όποιες ελπίδες έχει για να σωθεί.
Τι θα δούμε: Ο Άρης με το συγκεκριμένο ρόστερ, που απαρτίζεται από Έλληνες συν τον Πάσαλιτς και τον Χαντ, έχει βρει μια αξιοπρεπή χημεία και παίζει με ένα σταθερό στιλ παιχνιδιού. Με έφεση στην άμυνα, αργές επιθέσεις και προσπάθεια να χτυπήσει μέσα στη ρακέτα. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κάτι, ειδικά απέναντι σε μια ομάδα που της αρέσει να τρέχει κι όσο κι αν μάλλον θα λείψει ο ένας από τους σέντερ, ο Σαρικόπουλος. Ο Πανελευσινιακός βρίσκεται σε σύγχυση τις τελευταίες μέρες. Ο κόουτς Γιώργος Σκαραφίγκας παραίτηθηκε στις αρχές της εβδομάδας, αλλά τελικά έμεινε, διότι η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή. Μετά αποφάσισε να διώξει τον Τέρενς Τζόινερ, επειδή δεν τον έχει ικανοποιήσει, και στο Αλεξάνδρειο δεν θα είναι στη 12άδα. Η παρουσία του Εζιούκου έχει δυναμώσει την ομάδα μέσα στη ρακέτα, αλλά ο Λιακόπουλος είναι τραυματίας κι αυτό τον έχει επηρεάσει. Δύσκολα να τα βγάλει πέρα ο Πανελευσινιακός απέναντι στο οργανωμένο μπάσκετ του Άρη.
ΚΑΒΑΛΑ-ΑΠΟΛΛΩΝ Π.
Γήπεδο: Κλειστό Καλαμίτσας, Καβάλα
Ώρα: 17.00 (ΕΤ3)
Διαιτητές: Σχινάς, Παπαπέτρου, Θεονάς.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Απόλλων Π.-Καβάλα 80-79.
Το ζητούμενο: Η Καβάλα παίζει τη ζωή της σε αυτό το παιχνίδι. Βρίσκεται κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού και οι νίκες σε τέτοια παιχνίδια είναι απαραίτητες για να μείνουν τα… σωληνάκια στη θέση τους.
Τι θα δούμε: Η Καβάλα θα παρουσιαστεί ενισχυμένη με τον Αμερικανό σκόρερ Ταϊρού, που απέκτησε πρόσφατα, και καθώς πλέον συμπλήρωσε το ρόστερ της, θα κάνει την τελική αντεπίθεση για να σωθεί. Δεν έχει άσχημη ομάδα, η πεντάδα της με τους Μιλόσεβιτς, Αρμπετ, Μίτροβιτς, ο οποίος είναι σε φόρμα, Αχάρα και Κόλεμαν είναι καλή, φαίνεται ωστόσο πως στερείται βάθους κι αυτό της κοστίζει. Σε αυτό το παιχνίδι πάντως ο Άγγελος Κορωνιός θα πρέπει να βρει λύση στο μαρκάρισμα του ΜακΚόλουμ κι αυτό δεν είναι απλή υπόθεση. Ο Αμερικανός διανύει περίοδο δαιμονιώδους φόρμας σκοράροντας ακατάπαυστα και είναι το πουλέν του Νίκου Βετούλα, ο οποίος είδε και τον Κλάιμπερ να επιστρέφει από τον τραυματισμό του και πλέον αισθάνεται πως έχει περισσότερες λύσεις στα χέρια του. Επιπλέον ο Απόλλων παίζει με μικρότερη πίεση από την Καβάλα κι αυτό είναι ένα ακόμα ατού.
Κυριακή 17/2
ΚΟΛΟΣΣΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Γήπεδο: Βενετόκλειο, Ρόδος
Ώρα: 16.00 (ΕΤ1)
Διαιτητές: Γκόντας, Μητσόπουλος, Δεσλής
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Πανιώνιος-Κολοσσός 89-77
Το ζητούμενο: Στον πρώτο γύρο αυτό το παιχνίδι ήταν ντέρμπι κορυφής, αφού και οι δύο ομάδες ήταν αήττητες. Τώρα ο μόνος που παραμένει στις κορυφαίες θέσεις και θέλει να διατηρηθεί σε αυτές είναι ο Πανιώνιος. Ο Κολοσσός πατάει καλύτερα μετά τις δύο τελευταίες νίκες του, αλλά ακόμα δεν έχει σωθεί εντελώς. Και οι νίκες στη Ρόδο του είναι απαραίτητες.
Τι θα δούμε: Εδώ και λίγες εβδομάδες ο Κολοσσός έχει αλλάξει πρόσωπο. Όχι μόνο επειδή επέστρεψε στον πάγκο του ο Βασίλης Φραγκιάς, αλλά κυρίως επειδή επέστρεψε από τον τραυματισμό του ο Λαρόν Ντέντι. Ο Αμερικανός δίνει οντότητα στην ομάδα του μέσα στη ρακέτα, αποτελεί σημείο αναφοράς κάτω από τα δύο καλάθια και με τη βοήθεια και του Όσμπι δίνουν περισσότερο χώρο στους περιφερειακούς να δράσουν. Ο Κολοσσός έχει αποκτήσει περισσότερες λύσεις και μεγαλύτερη ισορροπία κι αυτό έχει αλλάξει την εικόνα του. Απέναντί του βέβαια βρίσκει τώρα μια ομάδα με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά, αλλά μεγαλύτερη ποιότητα. Κι ο Πανιώνιος εμφανίζει ισορροπία στο παιχνίδι του, ειδικά τώρα που έχει φορμαριστεί ο Μίλμπουρν, ωστόσο έχει πιο πολλά αθλητικά προσόντα και οι Παππάς και Γιάνκοβιτς είναι παίκτες πρώτης κλάσης και ικανοί να κερδίσουν μόνοι τους ένα παιχνίδι. Ο Κις μάλλον δεν θα παίξει, αλλά αυτό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα, αφού Μπατής και Παππάς μπορούν να κάνουν τη δουλειά του.
ΡΕΘΥΜΝΟ-ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό «Μ. Μερκούρη», Ρέθυμνο
Ώρα: 16.00
Διαιτητές: Π. Αναστόπουλος, Ταβουλαρέας, Καλδίρης.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Ηλυσιακός-Ρέθυμνο 66-72
Το ζητούμενο: Το Ρέθυμνο έχει χάσει στην έδρα του μόνο από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και δεν θέλει να δώσει αυτή τη χαρά σε κανέναν άλλον. Ο Ηλυσιακός θέλει να ρεφάρει την ήττα του από τον Άρη, καθώς δεν είναι εξασφαλισμένος και με νίκη της Καβάλας επί του Απόλλωνα μπλέκει πάλι.
Τι θα δούμε: Το Ρέθυμνο διαλύθηκε την περασμένη αγωνιστική από τον Παναθηναϊκό, αλλά όπως είπε τότε ο Στέργιος Κουφός, «ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη ομάδα που δεν μας ταιριάζει». Άρα απέναντι στον Ηλυσιακό δεν πρέπει να περιμένουμε τόσο κακή εμφάνιση. Η συνταγή θα παραμείνει γνωστή, τρέξιμο και πολλά σουτ, ωστόσο θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει ο Κουφός τον Στόγκλιν. Θα τον αφήσει να βάλει όσα βάλει και θα εξουδετερώσει όλους τους υπόλοιπους ή θα προσπαθήσει να τον περιορίσει ενδεχομένως και με σύνθετες άμυνες; Αυτό θα το δούμε. Πάντως ο Στόγκλιν είναι εδώ, δεν πήγε στη Ρωσία απ’ όπου είχε πολύ καλή πρόταση, και ο Γιώργος Ζευγώλης ποντάρει πολλά πάνω του για μια ακόμα φορά. Μόνο που θέλει να δει και τους υπόλοιπους να τον βοηθήσουν λίγο περισσότερο και κυρίως τον Αναγκόνιε, που πάντα ξεκινά πολύ καλά, αλλά στην πορεία του αγώνα… ξεφουσκώνει.
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΠΑΟΚ
Γήπεδο: Κλειστό «Α. Παπανδρέου», Περιστέρι
Ώρα: 17.00
Διαιτητές: Χριστοδούλου, Ψαριανός, Διαμαντής.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: ΠΑΟΚ-Περιστέρι 83-68
Το ζητούμενο: Με δεδομένη την αδυναμία του να νικήσει εκτός έδρας το Περιστέρι στηρίζει την προσπάθειά του να παραμείνει στην κατηγορία σχεδόν αποκλειστικά στις νίκες μέσα στο γήπεδό του. Υπ’ αυτή την έννοια ο αγώνας αυτός είναι κρίσιμος. Ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να κυνηγά τον Πανιώνιο για την τρίτη, αλλά παράλληλα δεν θέλει να κινδυνέψει και η τέταρτη κι αυτοί είναι καλοί λόγοι για να πάρει τη νίκη στα δυτικά αθηναϊκά προάστια.
Τι θα δούμε: Το Περιστέρι θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις του για να νικήσει. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι άνθρωποι της ομάδας στο παιχνίδι είναι το κάλεσμα που έκαναν με όλους τους τρόπους στη διάρκεια της εβδομάδας στους φιλάθλους να γεμίσουν το γήπεδο. Ο Τζίμης Κουστένης δεν έχει άλλη επιλογή από το να βασιστεί στο πάθος και τη μαχητικότητα των παικτών του και θέλει να πιστεύει ότι η εκπληκτική εμφάνιση που έκανε ο νεαρός Μελισσαράτος στην Πάτρα την περασμένη εβδομάδα θα έχει συνέχεια. Διότι χρειάζεται απεγνωσμένα μπόι και δύναμη προκειμένου να αναχαιτίσει το μεγάλο όπλο του ΠΑΟΚ, τον Λάζαρο Παπαδόπουλο. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη πλευρά βλέπει πως η χρονιά πάει να χαθεί από προβλήματα που δεν είχε υπολογίσει. Αίφνης δύο παίκτες που είχαν ρόλους κλειδί στο σύστημα του Σούλη Μαρκόπουλου έφυγαν αφήνοντας κενά. Κι αν το κενό του Χαριτόπουλου είναι διαχειρίσιμο υπό την έννοια ότι στο μεταξύ έχει έρθει ο Χρυσικόπουλος και μπορεί να πάρει αυτός τα λεπτά συμμετοχής του, το κενό του ΜακΓκραθ είναι δυσθεώρητο, ειδικά με δεδομένη την απουσία και του Χάτσερ. Ο Χαραλαμπίδης έμεινε απελπιστικά μόνος του στην περιφέρεια και το ερώτημα είναι ποιος θα τον βοηθήσει. Ο Τζίμης Κουστένης είναι λογικό να περιμένει κανείς πως θα τον πιέσει για να τον κουράσει, ωστόσο μένει να δούμε ποιους άσους θα βγάλει (αν βγάλει) από το μανίκι του ο Μαρκόπουλος. Αυτή ακριβώς η λειψανδρία του ΠΑΟΚ είναι που προδιαθέτει για μεγάλο ντέρμπι στα δυτικά προάστια.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ
Γήπεδο: ΟΑΚΑ
Ώρα: 17.00
Διαιτητές: Μπήτης, Τσώνος, Αντ. Αναστόπουλος.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Ίκαρος-Παναθηναϊκός 72-68
Το ζητούμενο: Εκτός από το ότι δεν θέλει να δώσει δικαιώματα στον Πανιώνιο να του κλέψει τη δεύτερη θέση, ο Παναθηναϊκός θέλει και εκδίκηση από τον Ίκαρο για την ταπεινωτική ήττα του στον πρώτο γύρο, που έχει παίξει το ρόλο της ώστε να μείνει τόσο πίσω από την κορυφή. Ο Ίκαρος ξέρει πως θαύματα σαν κι αυτό που πέτυχε στη Γλυφάδα δεν γίνονται κάθε μέρα και θα αρκεστεί σε μια καλή εμφάνιση.
Τι θα δούμε: Ο Παναθηναϊκός έρχεται από τη Μόσχα έχοντας γνωρίσει βαριά ήττα και θέλει να την αφήσει πίσω του. Αυτό σε συνδυασμό με το κίνητρο της εκδίκησης μπορεί να βοηθήσει τον Αργύρη Πεδουλάκη να πείσει τους παίκτες του να μπουν δυνατά στην αρχή, να «καθαρίσουν» το παιχνίδι και μετά να κάνει την απαραίτητη συντήρηση δυνάμεων, καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν. Ο προπονητής του «τριφυλλιού» περιμένει επίσης από τον Ούκιτς να επιβεβαιώσει τη σταδιακή βελτίωση που παρουσιάζει τελευταία και είναι αναγκαία, διότι ο Διαμαντίδης χρειάζεται οπωσδήποτε βοήθεια στην περιφέρεια. Ο Ίκαρος θα έχει στον πάγκο του τον Γιώργο Καλαφατάκη, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ο Δημήτρης Αγγελόπουλος φρόντισε να απομακρύνει τον Δημήτρη Πρίφτη, προφανώς επειδή πήγαινε καλά η ομάδα! Στον «Καλάφα» αρέσει το πιο γρήγορο και ελεύθερο μπάσκετ και μένει να δούμε αν έχει καταφέρει να περάσει αυτή τη νοοτροπία στους παίκτες. Το μεγάλο του πρόβλημα πάντως είναι ότι ξαναχτύπησε ο Κυρίτσης στον αστράγαλο και μάλλον δεν θα παίξει.
Δευτέρα 18/2
ΚΑΟΔ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό «Δ. Κραχτίδης», Δράμα
Ώρα: 17.00 (ΕΤ1)
Διαιτητές: Καρακατσούνης, Αφεντουλίδης, Μπίκας.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Ολυμπιακός-ΚΑΟΔ 103-67
Το ζητούμενο: Ο ΚΑΟΔ θα ήθελε μια νίκη που θα απομάκρυνε τις περιπέτειες, αλλά ξέρει ότι δεν μπορεί να ελπίζει σε θαύματα. Ο Ολυμπιακός απλώς δεν θέλει να δώσει δικαιώματα στον Παναθηναϊκό.
Τι θα δούμε: Ο ΚΑΟΔ με τον Νέναντ Μάρκοβιτς στον πάγκο του έδειξε αρκετά ανταγωνιστικός στην Πυλαία απέναντι στον ΠΑΟΚ, βγάζοντάς του το λάδι για τρία δεκάλεπτα. Στη Δράμα, με τον κόσμο στο πλευρό του και τον Μάρκοβιτς να έχει δουλέψει περισσότερο με τους παίκτες και να τους έχει περάσει περισσότερα πράγματα, μένει να φανεί πόσο καλύτερος μπορεί να παρουσιαστεί. Από την άλλη ο Ολυμπιακός θα παίξει όσο πρέπει για να «καθαρίσει» το παιχνίδι έχοντας πάντα το μεγάλο πρόβλημα της απουσίας του Βαγγέλη Μάντζαρη, που δεν έχει αντικατασταθεί ακόμα. Είναι εμφανές πως λείπει ένας γκαρντ ακόμα κι αν αυτό στη Δράμα δύσκολα θα κοστίσει, άλλο τόσο εμφανές ωστόσο είναι πως αν δεν αποκτηθεί ένας ακόμα γκαρντ, η προσπάθεια στην Ευρωλίγκα θα δυσκολέψει πάρα πολύ.
